Tayvan'daki İktidar Değişimi - Son Dakika
Güncel

Tayvan'daki İktidar Değişimi

Pekin yönetimi, Tayvan'ın yeni lideri Tsai Ing-wen'ın başkanlık konuşmasını eleştirdi.

20.05.2016 14:59

Pekin yönetimi, Tayvan'ın yeni lideri Tsai Ing-wen'ın başkanlık konuşmasını eleştirdi.

Çin'in Tayvan İşleri Ofisi'nden yapılan açıklamada, Çin -Tayvan (iki yaka) ilişkilerindeki durumun karmaşık bir hal aldığı belirtilerek, tarafların ilişkilerin gidişatını yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, Tayvan'ın yeni lideri Tsai Ing-wen'in bugün yaptığı başkanlık konuşmasında 1992 mutabakatını açık şekilde kabul etmekten kaçınması eleştirilerek, ilişkilerde mevcut barış ve istikrarın sürdürülmesinden yana olunduğu vurgulandı.

Tarafların en çok ilgi gösterdiği bu problem üzerinde Tsai'nin net olmayan tavır takındığı ve 1992 mutabakatını içeriğine ilişkin net bir yorum yapmadığının görüldüğü ifade edilen açıklamada, bu konuşmanın "doldurulmamış bir sınav kağıdı" olduğu belirtildi.

Pekin yönetiminin bu konudaki siyasi tutumunun net ve Tayvan'ın bağımsızlığına karşı Çin'in politikasında ısrarcı olduğuna işaret edildi.

Tayvan bağımsızlık fikrinin "iki yaka" ilişkilerinin gelişmesi yönünde en büyük engel olduğu ve bağımsızlık hedeflendikçe de ilişkilerde barış ve istikrarın sağlanması mümkün olmadığına değinildi.

Çin'in, geçmişten bugüne ülke egemenliği ve toprak bütünlüğü koruma iradesinin değişmediği kaydedilen açıklamada, Tayvan'ın bağımsızlığına ve ülkenin bölünmesine kesinlikle izin verilmeyeceği kaydedildi.

Tayvan'ın bağımsızlığını savunan DPP'nin lideri Tsai, Başkanlık Sarayı'nın önünde yaptığı konuşmada, Pekin yönetimine "Tayvan'a saygı duymaları" çağrısında bulunarak, Pekin yönetimi ile "işbirliği ve diyalog ortamının sürdürülmesinden yana olduğunu" belirtmişti.

Konuşmasında, Pekin yönetiminin "kırmızı çizgisi" olan "1992 Mutabakatı" ifadesini kullanmaktan çekinen Tsai, "1992'de Hong Kong'da taraflar arasında (Tayvan ve Ana Kara Çin) yapılan görüşmeye saygı duyuyorum." diye konuştu.

Pekin yönetimi, DPP'nin seçim zaferinin ardından Tayvan'ın bağımsızlığına kesinlikle karşı olduklarını ve "tek Çin" ilkesinde olağan durumun değişmeyeceğinin altını çizmişti. Pekin'in "Gerekirse askeri güç kullanmaktan çekinmeyiz" açıklamasına karşılık Tsai, "Seçim sonuçlarına saygılı olunması" çağrısında bulunmuştu.

Çin ana kesiminde 1949'da Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çiang Kay-şek liderliğindeki KMT taraftarları arasındaki iç savaşta, Çiang ve destekçileri adaya kaçmış ve milliyetçi Çin olarak da bilinen Tayvan'ı kurmuştu ancak Çin'in ana kesimi Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın kendi topraklarına dahil olduğunu savunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayvan'daki İktidar Değişimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement