TBB Başkanı Feyzioğlu: Son Günlerde Sergilenen Hukuka Aykırılıklar, Siyasi İktidarın Müdahaleleri... - Son Dakika
Son Dakika Logo

TBB Başkanı Feyzioğlu: Son Günlerde Sergilenen Hukuka Aykırılıklar, Siyasi İktidarın Müdahaleleri...

09.08.2014 12:39

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Son günlerde sergilenen hukuka aykırılıklar, siyasi iktidarın; erkler ayrılığı ilkesindeki dengeleri bozan ve toplumda yargıya güven duygusunu sarsan müdahaleleri son bulmalı, herkes için huzur ve refahın, eşitliğin, mutluluğun kaynağı olan hukuk, bütün kuralları ile uygulanmalıdır" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Son günlerde sergilenen hukuka aykırılıklar, siyasi iktidarın; erkler ayrılığı ilkesindeki dengeleri bozan ve toplumda yargıya güven duygusunu sarsan müdahaleleri son bulmalı, herkes için huzur ve refahın, eşitliğin, mutluluğun kaynağı olan hukuk, bütün kuralları ile uygulanmalıdır" dedi.

Feyzioğlu, TBB'nin kuruluşunun 45. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. TBB'nin, kuruluş amacı doğrultusunda, 9 Ağustos 1969'dan bu yana, laik, sosyal, hukuk devletini ve Cumhuriyetin kuruluş felsefesini vazgeçilmez değerler olarak kabul ettiğini, yargının kurucu unsuru savunmanın etkin gücü olarak mücadelesini sürdürdüğünü dile getiren Feyzioğlu, şunları ifade etti:

"TBB, görev ve sorumluluk anlayışının gereği olarak, büyük Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetimizin kazanımlarının ve hukuk devletinin sarsılmaz tarafı ve bekçisidir. Cumhuriyet değerlerini yaşatmak, yaygınlaştırmak ve toplumda yerleşmesini sağlamak için her türlü çabayı sürdürme azim ve kararlığındadır. 45 yıllık dönemde bu çalışmaları yılmadan yürüten Avukatlar, Barolar ve Türkiye Barolar Birliği, halkın haklarını savunurken birçok kısıtlamaya maruz bırakılmakta, kutsal olan savunma hakkı kullanılırken çıkartılan güne, kişiye özel yasalarla engellenmektedir. Yargı kararlarının yürütmenin açık müdahaleleri ve hatta talimatları dolayısıyla uygulanamıyor olması büyük endişe kaynağıdır. Ülkemizde son günlerde sergilenen hukuka aykırılıklar, siyasi iktidarın; erkler ayrılığı ilkesindeki dengeleri bozan ve toplumda yargıya güven duygusunu sarsan müdahaleleri son bulmalı, herkes için huzur ve refahın, eşitliğin, mutluluğun kaynağı olan hukuk, bütün kuralları ile uygulanmalıdır."

-"YÜRÜTME ERKİNİN BASKIN HALE GETİRİLMESİ, TBMM'NİN YIPRATILMASINDA ETKEN"-

Son dönemde erkler ayrımında, yürütme erkinin baskın hale getirilmesinin, yasama organı olan TBMM'nin yıpratılmasında önemli bir etken olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, şunları ekledi:

"Bu baskı ya da bütünleşme denetim işlevini fiilen etkisiz bıraktığı gibi yasa yapma sistemini de kendine özgü bir uygulamaya dönüştürmüştür. Yasa tasarı ve teklifleri özenle hazırlanmalı, gerekli tartışmaların yapılması için kamuya duyurulmalıdır. Hemen her sorun için yasa maddesi düzenleme anlayışı gerçek hukuk devleti uygulaması değildir. Yüce Meclisimizin şeffaflık ilkesine uymadan, ilgili tarafların görüşleri alınmadan, bazı durumlarda İçtüzük hükümleri dahi göz ardı edilerek iktidar bürokratlarının ihtiyaçlarını gidermek için çalışan ve yürürlüğe henüz giren yasaların dahi değiştirildiği bir "torba yasalar makinesi' görüntüsü vermesi üzücüdür. Bir "torba yasa' ile yüzden fazla ve de birbiri ile ilgisi olmayan yasanın çok sayıda maddesinin değiştirilmesi tüm uygulamacıları içinden çıkılmaz zorlukların içine attığı gibi yasa değişikliklerini izleyemeyen kamuoyunun katkısı da alınamamaktadır. Hak arama özgürlüğünü yaşama geçiren, adil yargılanmanın sağlanmasında çok önemli rolleri bulunan yargının kurucu unsuru, savunmanın temsilcisi avukatların ve avukatlık mesleğinin sorunları gittikçe tırmanış gösteren boyutlara ulaşmaktadır. Avukatlar görevlerini ifa ederlerken ciddi boyutlarda saldırılara uğramakta, can güvenlikleri sağlanamamakta ve çoğu zaman özgürce savunma yapılamamaktadır.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, Disiplin ve Denetleme Kurulları; kuruluşunun 45 inci yılını kutlarken ülkemizin büyük Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması, yurttaşların kendileri ve ailelerinin geleceklerinden endişe etmeyecekleri, hukukun üstünlüğünün hayata geçtiği laik demokratik bir toplumda; hukuk düzeni içinde ve hukuk kurallarına uygun olarak yaşayabilmeleri için çalışmaya hiç durmadan devam edeceğini meslektaşlarına ve kamuoyuna saygı ile duyurur. Eksiksiz demokrasi gerçek hukuk devleti ile gerçek hukuk devleti bağımsız ve tarafsız yargı ile bağımsız ve tarafsız yargı ise bağımsız savunma ile mümkün olur."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel TBB Başkanı Feyzioğlu: Son Günlerde Sergilenen Hukuka Aykırılıklar, Siyasi İktidarın Müdahaleleri... - Son Dakika


Advertisement