Tedavi Edilen Caretta Caretta Doğal Ortama Bırakıldı - Son Dakika
Güncel

Tedavi Edilen Caretta Caretta Doğal Ortama Bırakıldı

Tedavi Edilen Caretta Caretta Doğal Ortama Bırakıldı

Nisan ayında İstanbul'da balıkçıların ağlarına takılan Caretta Caretta, tedavi edildikten sonra Çanakkale'de doğal ortama bırakıldı.

03.07.2014 14:40

Nisan ayında İstanbul'da balıkçıların ağlarına takılan Caretta Caretta, tedavi edildikten sonra Çanakkale'de doğal ortama bırakıldı.

İstanbul Avcılar sahilinde, balıkçıların ağlarına takılan Caretta Caretta, İstanbul Akvaryum ekibi tarafından, sağlıklı bir şekilde kurtarıldıktan sonra bakıma alındı. Karantina altında bakımı yürütülen Caretta Caretta, 2 aylık tedavinin ardından tam olarak iyileşti. İstanbul akvaryum ekibi, Caretta Caretta'yı, sıcak denizlere daha kolay inebilmesi için özel bir araçla Çanakkale'ye getirdi. Kaplumbağa, Lapseki ilçesine bağlı Çardak Beldesi sahilinden İstanbul Akvaryum ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUM) ekipleri tarafından denize bırakıldı. DEKUM Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Bu deniz kaplumbağası İstanbul'da yani Marmara'nın iyice iç kısımlarında bulundu. Dolayısıyla Marmara Denizi, deniz kaplumbağalarının bir şekilde beslenme habitatı olarak kullandığı bir alan. Bu kaplumbağa da bunun bir göstergesi. Bu kaplumbağa, belli rehabilitasyon sürecinden geçtikten sonra, kendisini denize Çardak mevkiinde salmayı uygun gördük. Bu nokta Çanakkale Boğazı'nın Marmara Denizi'ne giriş noktası. Aslında Marmara Denizi'nde bulunan kaplumbağaları Kumkale açıklarında salıyoruz. Ege Denizi'ne gitsin diye. Ama bu kaplumbağa İstanbul açıklarında yakalandı. Dolayısıyla bu hayvan burayı, yaşam alanı olarak burayı kullanıyor olabilir diye duşunduk. Ayrıca denize bırakmak için seçtiğimiz bölge, hayvanın Ege Denizi veya Marmara Denizi'ni tercih edebileceği bir bölge. İsterse buradan Çanakkale Boğazı'na doğru ilerleyip Ege'ye açılır, isterse Marmara'ya gider. Bu tercihi ona bıraktık. Kendisini markalayarak saldık. Bilgilerini takip edeceğiz" dedi.

İstanbul Akvaryum Veteriner Hekimi Okan Zincirli, "Nisan ayında, İstanbul Avcılar sahilinde balıkçılar tarafından bir Caretta Caretta yakalandığı ihbarı geldi. Biz, deniz kaplumbağalarını rehabilitasyon ve tedavi merkezi olarak çalışıyoruz. Caretta Caretta'yı İstanbul Akvaryum bölgesinde karantina sürecine aldık. Daha sonra rutin kontrolleri yapıldı. Fiziksel muayeneleri, testleri ve kan analizleri yapıldı. Herhangi bir sorunun olmadığı görüldü. 3 ay boyunca rehabilitasyon programı uyguladık. Daha sonra doğal ortama salmaya karar verdik. Bize geldiğinde 54 kilogram civarındaydı. Tedavi sürecinden sonra 61 kilograma ulaştı. Dişi bir Caretta Caretta" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tedavi Edilen Caretta Caretta Doğal Ortama Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement