Tescilli Samsun Simidi Zamlandı, Ekmeği Solladı - Son Dakika
Güncel

Tescilli Samsun Simidi Zamlandı, Ekmeği Solladı

Tescilli Samsun Simidi Zamlandı, Ekmeği Solladı

Samsun'un tescillenen simidinin hem gramajı hem de fiyatı artırıldı.

21.11.2014 11:15  Güncelleme: 13:42

Samsun'un tescillenen simidinin hem gramajı hem de fiyatı artırıldı. 50 gramı 50 kuruşa satılırken, 80 gramlık simit 1 TL'den satılmaya başlandı. Kentte 250 gramlık ekmek 75 kuruşa satışa sunulurken, simide yapılan zam vatandaşları memnun etmedi.

Türk Patent Enstitüsü tarafından 2012 yılında coğrafi işaret başvurusu kabul edilerek Türkiye'nin tescillenen tek simidi olan 'Samsun Simidi'nin gramajı artırıldı, fiyatı da zamlandı. Bir hafta önce yapılan yeni düzenleme ile 50 gram ağırlığında olup 50 kuruştan satılan simidin gramajı 80'e çıkarıldı. Ancak fiyatı da 1 TL'ye yükseltildi. Fırıncılar Odası tarafından hazırlanan fiyat tarifesi ile kentte belirlenen gramaj ve fiyat dışında simit satışının yapılamayacağı belirtildi.

Yapılan fiyat artışı tüketicileri pek sevindirmedi. Simit satıcıları da zamlı fiyatın ardından satışlarının düştüğü ifade etti. 3 yıldır simit satan 43 yaşındaki Derya Aksel, günde 80 simit satarken, fiyatın 1 liraya çıkmasının ardından ancak 20 tane satabildiğini dile getirerek, "Kentimizde 250 gramlık ekmek 75 kuruşa, 80 gramlık simit 1 liraya satılıyor. Vatandaşlar bu artışı pek sevmedi. İnsanlar, genelde öğrenciler, çalışanlar sabah kahvaltısında ya da öğünü geçiştirmek için simit alıyordu. 50 kuruştan 1 liraya yükselince satışlarımız düştü. Ne zaman kadar bu düşüş devam edecek bilemiyoruz. İnsanlar fiyata hala alışamadı" dedi.

Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit ise 1.5 yıl öncesine göre simit ham maddelerinin fiyatlarında yüzde yüze varan artış olduğunu söyledi. Yiğit, "Artan girdi maliyeti nedeniyle yüzde 20'lik bir zam yapmak mecburiyetinde kaldık" diye konuştu.

Samsun simidi, un, susam, maya ve pekmezden yapılıyor. Mayası olabildiğince az ve mayalama (fermantasyonu) kısa tutulan simidin hamuru da yarı sert oluyor. Genellikle, dut, elma, üzüm veya armut pekmezi ile karıştırılarak yapılıyor. Üzerine bol miktarda susam konuluyor. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tescilli Samsun Simidi Zamlandı, Ekmeği Solladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • KADİFEKALE: :D yeni türkiye filizleniyor akp liler GURUR DUYUN BAKALIM DAHA YILBAŞIN DAN SONRA GELECEKLER VAR Hİ Hİ Hİ ALLAH DAHA BETER ETSİN BEAAAAA 0 0 Yanıtla

Advertisement