İstanbul, Türkiye; 26 Eylül 2013: Türkiye'de geçtiğimiz 15 ay içinde açıkladığı yatırımların tutarı 515 milyon ABD dolarına ulaşan General Electric (GE), Türkiye'nin 2023 vizyonunda belirlenen büyüme hedeflerini yakalayabilmesi için verdiği destekte kararlı olduğunu vurguladı. Geçen yıl duyurusu yapılan 900 milyon dolarlık taahhüdün bir parçası olan yeni yatırımlar, istihdam yaratma ve ihracatı artırma amacıyla altyapı geliştirme, üretim, yenilikçilik ve bilgi transferi alanlarına odaklanıyor. Yatırım Türkiye ekonomisinin havacılık, ulaşım, enerji ve sağlık gibi kilit önemdeki sektörlerini kapsıyor.
GE'nin Türkiye'ye ve ülke insanlarına olan uzun vadeli taahhüdü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve GE Başkan ve CEO'su Jeffrey Immelt'in katılımıyla bugün İstanbul'da yapılan bir basın toplantısı ile duyuruldu. Etkinliğe bürokratlar, iş dünyasının liderleri ve GE'nin ortakları katıldı.
GE'nin 1948'den bu yana ülkedeki ilk endüstriyel yatırımcılardan biri olarak Türkiye ekonomisinin büyümesinde istikrarlı ve kararlı bir rol oynadığını vurgulayan Jeffrey Immelt şunları söyledi:
'Kamu kurumları ile özel sektör arasındaki işbirliklerinin fark yarattığına inanıyoruz ve Türkiye'de gitmeyi seçtiğimiz yol da budur. Buradaki güçlü pozisyonumuzu daha da geliştiren yeni yatırımlarımız ile Türkiye'nin altyapı gelişiminde, ülkenin tüm potansiyelini ortaya koymasını sağlayacak olan, ekonomik üretkenlik, rekabet gücü ve operasyonel etkinlik alanlarına odaklandık. Bunun yanı sıra, Türk profesyonellerin mevcut donanımını daha da artırmaya yönelik bilgi transferine, iş olanakları yaratmaya ve ülkenin güçlü yanlarından biri olan yenilikçilik kültürünün devam etmesine katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.'
GE'nin kilit öneme sahip altyapı projeleri ve girişimlerine yapılan yatırımlar, ülkenin 2023 vizyonunu destekleyecek şekilde, ulaşım, havacılık, enerji ve sağlık sektörlerini kapsıyor.
GE'nin ileri teknolojili gaz türbinleriyle Kırıkkale'de enerji yatırımı
GE, GE Energy Financial Services (EFS) ve Gama Holding ortak girişimi olan Gama Enerji A.Ş. ve EPC ortağı olan Gama Güç Sistemleri'ne anahtar teslim bir çözüm sunuyor ve bu çözümün bir parçası olarak Kırıkkale'de bulunan 840 MW'lık enerji santrali için ileri teknolojili gaz türbinleri sağlıyor. Günümüzde var olan en gelişmiş GE enerji üretim teknolojisi, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere bu tesise, azami kullanılabilirlik, güvenilirlik ve verimlilik ile güç verecek.
GE, 2016 yılının ikinci çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanan santral için iki Frame 9F 5 serisi gaz türbini, bir D-11 buhar türbini ve üç jeneratör temin edecek. Proje, 400 milyon Euro tutarındaki toplam EPC sözleşmesi değeri ile bu sene Türkiye'de yapılan en büyük enerji sektörü yatırımlarından biri konumunda.
Yenilenebilir enerjiye yatırım: Manisa için rüzgar enerjisi
Gama Enerji'ye ait bir diğer enerji yatırımı ise Manisa, Akhisar'da 2014 yılında faaliyete geçmesi beklenen 35 megawatt (MW) gücündeki Gök II Rüzgar Enerji Santrali. GÖK II rüzgar santralı çok farklı rüzgar koşullarında çalışma ve farklı şebeke bağlantısı kapasitesi sağlayan gelişmiş verimlilik ve güvenilirlik düzeyine sahip 13 adet GE 2.75-103 rüzgar türbini tarafından işletilecek. GAMA Enerji'ye ait üç rüzgar santralinin toplam enerji kapasitesi, Gök II'nin tamamlanmasıyla yaklaşık 115.000 hanenin elektrik ihtiyacına karşı gelen 67,5 MW'a çıkacak.
Küresel pazar için yerel üretim: LEAP jet motorları için Blisk teknolojisi
LEAP jet motorları, tek parça metalden üretilen kanatçıklı disklerin (blisk) kullanımı ile motorun yakıt verimini artırırken, ağırlığını da azaltıyor. TEI imzalanan uzun vadeli sözleşme çerçevesinde Eskişehir'deki fabrikasında, yüksek teknolojik üretim ve donanımlı işgücü kapasitesini kullanarak, 5 değişik kademe blisk üretimi yapacak. Bu anlaşma, TEI'nin mevcut havacılık sanayi için parça üretimi, bakım, onarım ve revizyon (MRO) hizmetlerini de içeren gelişmiş teknolojik gücünü daha da üst seviyeye taşıyacak. Bu anlaşmanın 200'den fazla yeni iş olanağı yaratması ve global anlamda Türkiye'nin havacılık parçaları ihracatı kapasitesini artırması da öngörülüyor.
Tülomsaş ile Eskişehir'de lokomotif üretimi
Türkiye'den dünyaya rüzgar türbinleri üretmek için kurulan ortaklıklar GE, bir diğer stratejik yerelleştirme girişimi çerçevesinde, küresel tedarikçileri ile birlikte Türk firmalarıyla ortaklık kurulmasını sağlayarak, Türkiye'de rüzgar türbini kuleleri ve kanatları üretiyor. Bu durum 2023 vizyonunda yer alan rüzgar enerjisinin teşvik edilmesi hedefiyle uyumlu olmasının yanı sıra enerji sektöründe güçlü bir yan sanayi yaratarak daha şimdiden İzmir ve Bandırma'da yaklaşık 400 kişi için iş olanağı yarattı. GE, günümüzde Türkiye'de 75 milyon ABD dolarının üzerinde rüzgar türbini kanadı ve kulesi satın alarak bunların dörtte birini Avrupa ülkelerinde bulunan diğer GE projelerine ihraç etti.
Havacılık sektörü için inovasyon
Sağlık hizmetleri sektöründe Kamu-Özel Ortaklık modeline destek
GE, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın kamu-özel ortaklık modeli için sahip olduğu vizyonu destekliyor. Dünya çapında kamu-özel ortaklığı projeleri geliştirmekte global bir deneyime sahip olan GE, teknoloji, varlık yönetimi ve finansal çözümler sayesinde sahip olduğu en üst düzey yetkinliği Türkiye için kullanmaya odaklandı. GE, bu yaklaşım ile aynı zamanda sağlık hizmetleri sektörünün verimliliğini artırmayı, bilgi transferine yardımcı olmayı ve Bakanlığın yatak kapasitesini artırma ve daha düşük maliyetli, kaliteli sağlık hizmetine erişim sağlama hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor.
GE'nin yerelleşmiş yenilikçi girişimleri, Türk iş dünyasının inovasyona bakış açısı ile paralel bir gelişim izliyor. Türkiye'de bu yıl üçüncüsü yapılan GE İnovasyon Barometresi Araştırması'na göre üst düzey yöneticilerin yüzde 92'si yenilikçiliği büyüme için stratejik bir öncelik olarak tanımlamaktadır. Türk şirketlerinin yaklaşık yüzde 80'i yeni teknolojiler geliştirmeyi başarılı inovasyonun önemli itici gücü olarak gördüklerini belirtmişlerdir; bu oran dünya ortalamasından 14 puan fazladır. Anketi yanıtlayanların yaklaşık yüzde 88'i ortaklıkların önemini vurgulayarak şirketlerinin işbirlikleri vasıtasıyla inovasyona açık olduklarını ifade etmişlerdir.
GE, 700'ü aşkın çalışana sahip, dört farklı şehirdeki tesisleriyle Türkiye'de bugün doğalgazdan elde edilen elektriğin yüzde 50'sinden fazlasını üretmektedir. Türkiye'deki uçakların yüzde 60'ı GE teknolojileri ile uçmaktadır ve her gün çok sayıda hastanede 15.000 civarında GE Sağlık ürün ve çözümleri kullanılmaktadır. GE'nin devam eden yatırımları bu önemli büyüme alanlarındaki ortaklıklarını daha da güçlendirecek ve dolayısıyla Türk halkı için yeni fırsatlar oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
?\tTEI, CFM'nin LEAP motorlarının daha yüksek yakıt verimliliği ve daha düşük motor ağırlığına sahip olmalarını sağlayan bliskler için ihtisaslaşmış üretim tesisi haline geliyor.
?\tAnlaşma geçen 15 ay içinde Türkiye'de GE tarafından gerçekleştirilen 515 milyon ABD doları tutarındaki yatırımın bir parçası.
İstanbul, Türkiye; 26 Eylül 2013: General Electric (GE) yerel üretimi güçlendirmek üzere sahip olduğu kararlılığı, CFM International'ın LEAP motorlarında hayati bir parça olan blisklerin, TEI'nin Eskişehir'deki fabrikasında üretilmesi için, TUSAS Motor Sanayi (TEI) ile yaptığı çok önemli bir anlaşma ile gösterdi.
Yerel uçak motoru endüstrisi yaratılması için çalışan Türkiye'nin öncü kurumlarından TEI, şimdi de GE Havacılık ile Fransız firması Snecma'nın ortak girişimi olan CFM International tarafından imal edilen LEAP motorları için blisk üretmek üzere ihtisaslaşmış bir tesis konumuna geliyor.
LEAP motor ailesi, kompresor disk ve palelerinin yekpare parçadan üretilmesi ile elde edilen ve blisk adı verilen parçaların kullanımıyla, motorun ağırlığını azaltıyor ve yakıt verimliliği sağlıyor.
TEI'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakkı Doğankaya ve GE'nin Başkan ve CEO'su Jeffrey Immelt, yeni üretim anlaşmasını bir basın toplantısı ile duyurdular. Yeni yatırım, GE tarafından geçen yıl açıklanan 900 milyon dolar tutarındaki yatırım taahhüdünün ve geçen 15 ay içinde Türkiye'de gerçekleştirilen 515 milyon dolar büyüklüğündeki yatırımın bir parçasını oluşturuyor.
TUSAS Motor Sanayi ile kurulan ortaklığın GE'nin Türkiye'deki güçlü geçmişi temel alındığında bir dönüm noktası ve ülke için havacılık alanında bir ilk olduğuna dikkat çeken Jeffrey Immelt, 'Bir ecomagination ürünü olan ve çevreye olan taahhüdümüzü vurgulayan LEAP motoru, hem yakıt, hem de maliyet verimliliği açısından uçak motor teknolojisi gelişiminde büyük bir adımı simgelemektedir. Bu girişim Türkiye'nin 2023 vizyonunda yer alan; yerel üretimin daha da güçlendirilmesi ve ülkenin rekabet gücünün artırılması için ihracatın desteklenmesi hedefleriyle uyum içindedir' dedi.
Yüksek teknolojili üretim kapasitesini artıran TEI, imzalanan bu uzun vadeli sözleşme çerçevesinde Eskişehir'deki fabrikasında 5 farklı kademede blisk üretecek. Bu sözleşme, TEI'nin hava taşıtları için parça üretimi, bakım, onarım ve revizyon (MRO) hizmetlerini de içeren mevcut gelişmiş teknolojik yetkinliğini daha da üst seviyeye taşıyacak. Bunun yanı sıra 200'den fazla ek istihdam yaratması ve Türkiye'nin küresel olarak havacılık ürünleri ihracatı kapasitesini artırması da öngörülüyor.
CFM, LEAP motorunun tanıtımını resmi olarak 2008 yılında yaptı. LEAP motorunun temelleri ileri aerodinamik, çevre ve malzeme teknolojileri geliştirme programlarına dayanıyor. Bu teknolojiler, yüzde 15 daha az yakıt tüketiminin yanı sıra bugün CFM'nin sahip olduğu en iyi motorla karşılaştırıldığında CO2 salınımında da aynı oranda azalma sağlayacak. Bunlara ek olarak motor gürültüsü ve emisyonlarında da önemli düşüşler gerçekleşecek.
CFM dünyanın en büyük ticari uçak motoru tedarikçisi olarak dünya üzerinde var olan 530'dan fazla operatöre 25.000 adet motor sağladı. LEAP motorlarının ve servis sözleşmelerinin küresel müşterileri arasında Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, TUI Seyahat, Uluslararası Kiralama Finans Kurumu (ILFC), AirAsia, CIT Group, BOC Havacılık ve Qantas/JetStar yer alıyor.
TUSAS GE, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumu'nun ortak girişimi olan TEI, Türkiye'de modern bir uçak motoru endüstrisinin kurulması, işletilmesi ve idamesi konularına odaklanıyor. TEI, 1980'lerin sonunda kurulmasından bu yana çok hızlı bir büyüme gösterdi. Bugün TEI'nin operasyonları birçok ticari ve askeri jet motoru geliştirme programı için 700'den fazla çeşitte ileri teknoloji ürünü bileşen, parça, komponent ve modülün üretimi ve bunun yanında motor montajı ve belli motor tipleri için test, bakım onarım ve revizyon hizmetlerini kapsıyor.
TEI, stratejik yatırımlarının yanı sıra, yüksek donanıma sahip ve yenilikçi işgücüyle; yerli ve küresel kullanıcılar yanında orijinal ekipman üreticisi firmalara da hizmet veren dünya standartlarında gerçek bir küresel firma haline geldi. TEI aynı zamanda Türkiye Teknoloji Merkezi'nin (TTC) bir parçası olarak GE Havacılık mühendislik bölümünün 5 küresel merkezinden biri olan İstanbul'daki GE Mühendislik Merkezi'ne de katılmıştır. GE ve TEI mühendisleri TTC'de küresel bir ekibin parçası olarak, GE Aviation'ın motor portföyü için tasarım, araştırma, geliştirme ve sürdürülebilirlik çalışmaları yürütmektedir.
Türkiye'de 4 şehirde 700'ü aşkın çalışana sahip GE, bugün Türkiye'de doğalgazdan elde edilen elektriğin yüzde 50'sinden fazlasını üretmektedir. Ülkedeki uçakların yüzde 60'ından fazlası GE ya da CFM motorları ile uçmaktadır ve her gün çok sayıda hastanede 15.000 civarında GE Sağlık teknolojisi kullanılmaktadır. GE'nin devam eden yatırımları bu önemli büyüme alanlarındaki ortaklıklarını daha da güçlendirecek ve dolayısıyla Türkiye için yeni fırsatlar oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
(Tür: İstanbul)
Son Dakika › Güncel › ?\tge, Türkiye'de 900 Milyon ABD Doları Tutarındaki Yatırım Taahhüdünün Bir Parçası Olan Yeni... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?