Trabzon'da 24'üncü Patoloji Kongresi Başladı - Son Dakika
Güncel

Trabzon'da 24'üncü Patoloji Kongresi Başladı

Trabzon\'da 24\'üncü Patoloji Kongresi Başladı

Pataloji Dernekleri Federasyonu ve Anadolu Patoloji Derneği işbirliğiyle organize edilen 24'üncü Ulusal Patoloji Kongresi, Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre Merkez'inde başladı.

21.11.2014 16:15

Pataloji Dernekleri Federasyonu ve Anadolu Patoloji Derneği işbirliğiyle organize edilen 24'üncü Ulusal Patoloji Kongresi, Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre Merkez'inde başladı. Kongre öncesi yapılan açıklamada, ülke genelinde kanser tehlikesine ve tedavi sürecine dikkat çekildi.

Patoloji Dernekleri Federasyon Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Yılmazbayhan, Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Anadolu Pataloji Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Yavuz Özoran, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutsal Yörükoğlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erdener Özer'in katılımıyla kongre öncesi basın toplantısı düzenlendi.

PROF. DR. ÖZORAN: BİLİNÇ ARTIRILMALI

Anadolu Patoloji Derneği Başkanı ve Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran, kanserle mücadelede farkındalığın artırılmasının önemini dile getirdi. Sivil toplum ve meslek örgütlerine büyük görev düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Özoran, öncelikle kanserin bulgularına ve tarama yöntemlerine ilişkin bilincin artırılmasının önemine işaret etti. Türkiye'de bu alanda bilinç düzeyinin artması için basına da görev düştüğünü belirten Özoran, Kanser Savaş Bildirgesi'nin herkes tarafından okunması geretiğini belirterek, 'www.uicc.org' ve 'www.turkkanser.org.tr internet adreslerinde kanserle ilgili konuların okunmasının sağlanmasını istedi.

AKCİĞER KANSERİ İLK SIRADA

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Erdener Özer de, Türkiye'de kanser hastalığının riskinin giderek attığına dikkat çekti. Türkiye'de kanser görülme sıklığında artış olduğuna işaret eden Erdener, "Türkiye'de 2002 yılında yüz binde 133 olan kanser görülme sıklığı, 2012 yılında yüz binde 266 oldu. Yani iki kat arttı. Kanserler arasında akciğer kanseri birinci sırada yer alıyor. 40 yıl önce ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada olan kanser hastalığı, şimdi kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. TUİK verilerine göre 2002 yılında 175 bin kayıtlı ölümün 25 bin kadarında ölüm nedeni kanser. 2002 yılında yüzde 14 olan bu oran, 2012 yılında yüzde 18 'e yükseldi" diye konuştu.

KANSERİ ÇERNOBİL'E BAĞLAMAMAK LAZIM

Kanserin genetik bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özer açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kanser genetik bir hastalık. Özetle mutasyon denen genlerimizdeki değişiklikler ile ortaya çıkıyor. Anne ve babamızdan gelen bu değişiklikler, kimi durumda da ileri yaşlarda, sigara gibi kimyasal ve radyasyon gibi fiziksel etkiler, hatta virüslerin etkileri ile oluşuyor. Kanserin gelişimini tek bir nedene, örneğin sadece Çernobil felaketine bağlamak bilimsel açıdan doğru değil. Gelin kanserden kaybettiğimiz Kazım Koyuncu'ya kulak verelim; Beni Çernobil değil, Türkiye'deki sistem kanser etti."

KANSERE BIÇAK VURULMAZ MI?

Türkiye'de halk arasında kansere bıçak vurulduğunda 'iflah olmaz' anlayışının bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kutsal Yörükoğlu ise "Kansere bıçak vurulduğunda 'artık iflah olmaz' deniyor. Oldukça yanlış. Bu nedenle de geç tanı konuluyor. Patoloji sadece kanser olduğunun tanısını koymuyor, aynı zamanda kanser olmadığının da tanısını koyuyor" dedi.

HALK KANSER KONUSUNDA BİLİNÇLENMELİ

Prof. Dr. Dilek Yılmazbayhan da halkın kanser konusunda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Hedef kitlemiz olan halkımızın bu konuda bilinçlenmesi çok önemli. Bir hastalığın tanısında bir parçanın, mutlaka patologa gönderilerek kontrol edilmesi gerek. Bütün bu tanıdan elde edilen verilerin kanser kayıtçılığında kullanılması ve bölgelerin kişisel risklerin ortaya çıkarılması gerekir" diye konuştu.

ÇERNOBİLİN KANSER KAYIT SİSTEMİNE BÜYÜK KATKISI OLDU

Çernobil'in kanser hastalığıyla ilgili bir bağlantısı olup olmadığına dair bir soru üzerine söz alan Prof. Dr. Yavuz Özoran, "Çernobil'in kanser kayıt sisteminin ülke geneline yaygınlaşmasında çok büyük katkısı oldu. Her musibetin bir yararı olur gibi. Daha önceki kayıtlarda bu nedenle kıyaslama sağlıklı yapılamıyordu. Ama şimdi Sağlık Bakanlığının tüm hastanelerinde çok daha ciddi kayıt sistemi var" yanıtını verdi.

Osman Turan Kültür Merkezi'ndeki değişik salonlarda devam eden, 926 bildirinin yer aldığı ve 109 konuşmacının katılımıyla 46 oturuma ev sahipliği yapacak olan kongre 23 Kasım'da sona erecek. - Trabzon

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon'da 24'üncü Patoloji Kongresi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement