Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbarata ulaşmasına rağmen, yasal işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettiği ileri sürülen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yeniden yargılanmasına devam edildi.
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Öz ile Dink ailesinin avukatları katılmazken, sanık avukatı Ali Sürmen salonda hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı İbrahim Kolcu, kapatılan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince Albay Öz, Yüzbaşı Metin Yıldız ve 4 asker hakkında, Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmalarına rağmen, kanuni işlemleri başlatmayarak görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle açılıp, söz konusu mahkemece karara bağlanan davanın, Yargıtay tarafından bozulduğunu hatırlattı.
Dava dosyasının Yargıtaydan dönmesi sonrası Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kapatılması nedeniyle dosyaya bakan Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesinin, Yargıtay kararına uyma ya da eski kararda direnme yönünde henüz karar vermediğini belirten Kolcu, söz konusu kararın mahkemelerince beklendiğini ifade etti.
Bu konuda görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İlhan Önkal, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın kendi mahkemelerindeki davada verilecek kararı etkileyebileceğine işaret ederek, bu davanın akıbetinin beklenmesini istedi.
Mahkeme heyeti de Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görülürken karara bağlanan ancak bu mahkemenin kapatılması yüzünden Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesine devredilen dava dosyasının, kendi mahkemelerindeki dava kapsamında incelenmesi amacıyla istenmesi ve incelendikten sonra görüldüğü mahkemeye iade edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Olayın geçmişi
Gazeteci Hrant Dink'in İstanbul'da öldürülmesine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde "görevi ihmal ve evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açılmıştı.
Bu dava sürerken, Adalet Bakanlığının incelemesi sonucu Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde de Ali Öz'e aynı suçtan ikinci bir dava açılmış ancak mahkeme, aynı suçtan iki dava olamayacağı gerekçesiyle davayı reddetmişti. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise Albay Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız'a 6 ay, diğer 4 askere ise 4'er ay hapis cezası vermişti.
Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını görüşen Yargıtay, davaların Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmesi gerektiği halde davanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek, bu mahkemenin kararını bozmuştu. Bu karar üzerine Öz'ün Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanmasına başlanmıştı.
Bu süreçte Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin Dink cinayetine ilişkin kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri ileri sürülen Albay Öz, Yüzbaşı Yıldız ve 4 asker hakkında verilen kararı da bozmuştu. Yargıtay, sanıkların "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan da yargılanması gerektiğine hükmetmişti.
"Görevi ihmal" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarına ilişkin yargılama görevinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devam edilmesi ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesi de bozma nedeni sayılmıştı.
Yargıtayın bu kararı üzerine dava, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kapatılması sebebiyle Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesine devredilmişti.
Son Dakika › Güncel › Trabzon'daki 'Hrant Dink Cinayeti' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?