Türkiye'nin teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları bir araya getirmek üzere yola çıkan High Tech Port by MÜSİAD'ın ikincisi 6-8 Ekim 2015 tarihleri arasında Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Türkiye ve Katar savunma sanayisinin büyük oyuncularını buluşturacak olan High Tech Port by MÜSİAD Qatar, iki ülkenin ortak düzenlediği ilk fuar olma özelliği taşıyor.
Türkiye'den 67 firmanın katılımcı olarak yer aldığı fuarda Türk savunma sanayisinin önemli projelere imza atması bekleniyor. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak "High Tech Port by MÜSİAD Qatar; tarihsel bağlarımızın kuvvetlendirdiği geçmişimizle, iki ülke arasındaki geleceğe güçlü iş birlikleriyle bakacağımız yeni bir başlangıç daha olacaktır. Katar ile Türkiye, ileri ve stratejik sektörlerde yapacakları işbirlikleriyle, küresel birer güç, tarihi birer ortak olacaklardır" dedi.
Fuarın basın toplantısında konuşan Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo, son 10 yılda 50 kat artan Türkiye- Katar ticari ilişkilerinin önümüzdeki 10 yılda 200 kat artmasını beklediklerini söyledi.
6-8 Ekim tarihlerinde Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek High Tech Port by MÜSİAD Qatar öncesi İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısına; MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, International Business Forum (IBF) Başkanı Erol Yarar, High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt, Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo, Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstriyel Komite Başkan Yardımcısı Mohammed K. Al-Kuwari, ICT Qatar Müsteşar Yardımcısı Hassan Al Sayyed, Katar İşadamları Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sarah Abdallah konuşmacı olarak katıldı.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak; "25 yıl önce, bir ideal ile yola çıktık; "Yüksek Ahlak, Yüksek Teknoloji". 2012 yılında "Orta Gelir Tuzağı" raporumuzu yayınlarken, tuzaktan çıkışla ilgili çalışmalarımızdan birisini 15. Uluslararası İş Forumu'nda "İslam İşbirliği Üyesi Ülkeleri Arasında Teknolojik İşbirliği" temasıyla gerçekleştirmiştik. Yine bu sebeple 26-30 Kasım 2014 tarihlerindeki 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı içerisinde yer alan High Tech Port by MÜSİAD; Türkiye'nin "İleri ve Stratejik" sektörlerde geldiği noktayı gösteren önemli bir etkinlikti. O gün gördük ki, Türkiye'nin yüksek teknoloji üretiminde geldiği nokta; dost, müttefik ve kardeş ülkelerle iş geliştirmesi için önemli bir seviyeye gelmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve ilgili Bakanlarımızla yaptığımız istişareler sonunda, High Tech Port by MÜSİAD'ın ikincisini Katar'da yapmaya karar verdik" dedi.
Türkiye bizim ikinci ülkemiz diyerek işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo,"High Tech Port by MÜSİAD Qatar fuarı bizim için çok önemli. Fuarda Türk ve Katar ekonomisine destek sağlayan ve iki ülkenin önemli iş adamlarının katılacağı bir iş forumu düzenleyeceğiz. Türkiye ve Katar ticari ilişkileri son 10 yılda 50 kat arttı. Bu tür projelerinde desteğiyle önümüzdeki 10 yılda ticari ilişkimizin 200 kat artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstriyel Komite Başkan Yardımcısı Mohammed K. Al-Kuwari "Türkiye ve Katar'ın stratejik ortaklığı için BMC çok iyi bir rol model. BMC Yönetim Kurulu Üyesi olarak söylüyorum ki Katar Savunma Bakanlığı BMC ile birlikte fuarda yer almaktan mutluluk duyuyor. Türkiye ile Katar bir Pazar değil stratejik birer ortaktır" dedi.
ICT Qatar Müsteşar Yardımcısı Hassan Al Sayyed ise şöyle konuştu; "ICT Katar Bakanlığı olarak çok sayıda alt yüklenicimiz ve kamu yöneticilerimizle fuarda yer alacağız. ICT sektörünün Katar'da potansiyeli çok büyük. Türk firmaları Katar'da iş yapmaya bekliyoruz."
Katar İşadamları Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sarah Abdallah, "Türkiye'de Katarlı yatırımcılar için önemli teşvikler var ve bu bizim ticari ilişkilerimizi güçlendiriyor. Ticari ilişkilerimizin ve yatırımlarımızın karşılıklı olarak artacağını düşünüyoruz" dedi.
Fuar sırasında Türk ve Katar işadamlarının katılımıyla 19. Uluslararası İş Forumu düzenleyeceklerini belirten International Business Forum (IBF) Başkanı Erol Yarar ise şöyle konuştu; "Katar, Türk iş dünyası için çok önemli bir ülke. Türkiye ve Katar'ın stratejik işbirliklerini söz değil icraat yaparak artıracağız. Dünyaya İslam ülkelerinin birlikte neler yapabileceğini göstereceğiz"
TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİ İÇİN TEK GERÇEK HİGH TECH
Fuara ilişkin teknik bilgiler veren High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt "Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmak ve 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için çıkış yolunun katma değerli üretimde, bunun da modelinin yüksek teknolojide olduğunu" ifade etti.
Kurt, "En yüksek teknolojiyi kullandığımız savunma sanayiimizde geçen yıl 25-30 Dolar bandında kilogram başı ihracat gerçekleştirdik. Atak helikopterinin kilogram başı ihracatı 10 bin dolar, TRJet'in kilogram başı ihracatı 2.300 dolar, milli uydunun kilogram başı ihracatı 100 bin dolar. Bu rakamlar Türkiye ekonomisinin yakın gelecekteki sıçramasının temel taşları olacaklar. Türkiye savunma sanayisi, stratejisini geliştirilmiş ürün odaklı oluşturmalı. Özellikle dünya standartlarının üzerinde ürettiğimiz insansız hava araçları gibi ürünler İsrail, Almanya gibi ülkelerin ürünlerine meydan okuyor. Savunma sanayimiz bugün kendi ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapabilecek noktadayız ve kapıları zorluyoruz" dedi.
SAVUNMANIN DEVLERİ FUARDA
Türkiye Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri himayelerinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile birlikte organize edilen projenin, Katar tarafında resmi ortağı "Katar İş Adamları Derneği". Savunma Sanayii, Havacılık ve Uzay, Deniz Sistemleri, IT ve Mühendislik alanlarını kapsayan fuara Türkiye'den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan ve THY Teknik başta olmak üzere 67 firma katılacak.
Türkiye'nin ilk bölgesel jet uçağı TRJet Ortadoğu'da ilk kez görücüye çıkacak. En yeni teknoloji ürünlerini dünya vitrinine ilk defa çıkaracak olan şirketlerden BMC de 7 tane büyük savunma aracın tanıtımını fuarda gerçekleştirecek.
Son Dakika › Güncel › Türk-Katar Ticari İlişkileri 200 Kat Artacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?