Türkiye'de En Çok Tarihi Ahşap Cami Samsun'da - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de En Çok Tarihi Ahşap Cami Samsun'da

Türkiye\'de En Çok Tarihi Ahşap Cami Samsun\'da

Samsun'da, kentte tescil edilen ve tescil için önerilen toplam 80 tarihi ahşap cami bulunuyor.

31.01.2013 10:54  Güncelleme: 10:49

Türkiye'de EN ÇOK TARİHİ AHŞAP CAMİ SAMSUN'DA

Doğan ERDUĞAN/SALIPAZARI, (Samsun) - SAMSUN Arkeoloji Müzesi'nde görevli arkeolog Emine Yılmaz, kentte tescil edilen ve tescil için önerilen toplam 80 tarihi ahşap cami bulunduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye'de en çok ahşap cami olan kentin Samsun olduğunu dile getirdi.

Samsun Arkeoloji Müzesi'nde görevli arkeolog Emine Yılmaz, kentin tarihi varlıklarından birisinin de ahşap tarihi camiler olduğunu ifade etti. Türk- İslam kültürüne ait camilerin 700 yıl öncesine ait olduğunu belirten Yılmaz, "Samsun'da bu camiler özellikle Salıpazarı, Çarşamba, Terme, Ayvacık bölgesinde yoğunlaşmış durumda. 1996- 2012 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda 38'inin tescili yapıldı, 42'si ise tescile önerildi. Şuan sonuç bekleniyor. Camiler günümüzde de ibadete açık durumda ve kullanılıyor. Camilerde kullanılan malzemeye baktığımızda ağırlıklı olarak kestane, çam, kara ağaç tercih edildiğini görüyoruz. Süslemelerde ise ceviz ağacı kullanılmış" dedi.

Emine Yılmaz, Türkiye'de en çok tarihi ahşap camiye sahip olan ilin Samsun olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bu kültürün yaşatılması ve var olan ahşap camilerin güvenlik önlemlerini alarak fiziki müdahale yapılmaması için gerekli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ben ahşap camilerle ilgili bilimsel araştırmalar da yapılabileceğini düşünüyorum. Bu tarihi camiler Samsun kültür ve turizm potansiyeli adına çok önemli ve değerli" diye konuştu. - Samsun/ Salıpazarı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de En Çok Tarihi Ahşap Cami Samsun'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement