AYŞE ŞENSOY - Sağlık Bakanlığı tarafından, bazı bölgelerinde yaşanan salgın nedeniyle meydana gelen ölümlerin önüne geçmek için Sudan'a sarıhumma aşısı yardımı yapıldı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki küresel siyasi ve teknolojik gelişmelerin yanı sıra yaşanan salgınların, sağlığı sınır tanımayan bir konu olarak dünya gündeminin ilk sıralarına yerleştirdiğini söyledi.
Sağlık sorunlarının yarattığı sınırlar ötesi etkilerin bu alanda ülkeler arasında iş ve güç birliğine duyulan ihtiyacı giderek arttırdığını ifade eden Hatipoğlu, Türkiye'nin de bu alanda ülkelerle iş birliği içerisinde olduğunu belirtti.
Sudan ile Türkiye arasında sağlık, insani ve ekonomi konularında çok iyi işbirliği bulunduğunu dile getiren Hatipoğlu, bu kapsamda geçen yıl Sudan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilen Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılımıyla açıldığını hatırlattı.
Hatipoğlu, bu hastanenin Sudan'a büyük katkı sunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Karşılıklı iyi niyet çerçevesinde Sağlık Bakanlığımız tarafından Sudan'ın bazı bölgelerinde yaşanan salgın nedeniyle sarıhumma aşısı yardımı yapıldı. Bu aşı transferi Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirildi. Aşıların Güney, Kuzey, Batı Darfur, Güney, Batı Kardajan ve Beyaz Nil bölgelerinde gerçekleştirilecek aşılama kampanyalarında kullanılacağı Sudan Sağlık Bakanlığı yetkililerince belirtildi."
"Salgın kısa sürede yayılabilmektedir"
Sivrisineklerle bulaşan sarıhumma virüsünün, Afrika'nın bazı tropikal bölgelerinde ve Amerika'nın orta ve güney bölgelerinde lokal olarak yaygınlık gösterdiğini aktaran Hatipoğlu, sarıhumma hastalığında başlangıçta ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, titreme, iştahsızlık, bulantı, kusma ve sıklıkla kalp atışında yavaşlama görüldüğüne işaret etti.
Hastaların yaklaşık yüzde 15'inin birkaç gün içinde ikinci safhaya girdiğini anlatan Hatipoğlu, "Yeniden ateş çıkması, sarılık gelişmesi, karın ağrısı, kusma ve kanama belirtileri gelişir. Bu hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra ölür" dedi.
"Sarıhumma, kanamalarla seyreden bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Aşının koruyuculuğu yüzde 100'e yakındır" diyen Hatipoğlu, şöyle devam etti:
"Herhangi bir ülkede görülen salgın, ulaşımın da artmasıyla çok kısa sürede dünyanın her tarafına yayılabilmektedir. Bu nedenle ülkeler, kendilerine özgü sağlık sorunlarının yanında dünyadaki sağlık sorunlarıyla da ilgilenmek zorundadır. Genel Müdürlük olarak dünyadaki başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere tüm sağlık hareketlerini yakından takip ediyor ve gereken tedbirleri alıyoruz. Seyahat sağlığı aşılarında olduğu gibi sarıhumma aşısını da riskli bölgelere gidenlere yapmaktayız. Bu aşıları vatandaşlarına ücretsiz uygulayan ender ülkelerden biriyiz. Ayrıca www.seyahatsagligi.gov.tr internet sitemiz ve 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattımızdan dünyadaki sağlık riskleri konusunda yurttaşlarımızın faydalanmaları mümkündür." - Konya
Son Dakika › Güncel › Türkiye'den Sudan'a 'Sarıhumma' Aşısı Yardımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?