Ülke genelinde yağmur ve kar yağışındaki azalma nedeniyle özellikle büyük şehirlerdeki barajlar da su debileri geçen yıla oranla daha düşük seviyelerde. 1 Ekim 2013-2 Ocak 2014 tarihleri arasında yağış yüzde 32 geriledi.
İSTANBUL
İstanbul'da barajların doluluk oranı geçtiğimiz yıllara göre önemli bir düşüş yaşadı. Geçtiğimiz yıl ocak ayı sonu itibariyle barajların ortalama doluluk oranı yüzde 70,04’ken, bugün doluluk oranı yüzde 35,04 seviyesine düştü.
İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajları alarm vermeye başladı. Barajlardaki su miktarı geçtiğimiz yıllara göre büyük oranda azaldı. İSKİ’nin verilerine göre geçtiğimiz yılın ocak ayında ölçülen su miktarı yüzde 70,04’ken, bugün ise yüzde 35,04 seviyesine düştü. 2013 yılı içerisinde en yüksek su miktarı Nisan ayında ölçüldü. Nisan ayında yüzde 91.17 olan su seviyesi sonraki aylarda hızlı bir düşüş yaşadı. Barajların 2013 yılı ortalama doluluk oranı ise yüzde 64,5 oldu. İstanbul’daki barajların bugünkü doluluk oranları ise Ömerli 50,62, Papuçdere 0,38, Sazlıdere 20,11, Büyükçekmece 31,62, Alibey 20,71, Terkos 42,71, Kazandere 4,09, Elmalı 7,84, Darlık 36,21 ve Istrancalar 53,59 olarak ölçüldü.
İstanbulluların su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Alibey Barajı'nda suyun metrelerce geriye çekildiği görüldü. Su setinin görüldüğü baraj kıyısında çocuklar suyun çekilmesini fırsat bilerek oyun oynadı.
KASTAMONU
Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı’nda, yağışların yeteri kadar yağmaması nedeniyle su sıkıntısı yaşanıyor. Kış mevsiminin de kurak geçmesi nedeniyle Kastamonu’yu önümüzdeki günlerde susuz günler bekliyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajı’nda şuanda 7 milyon metreküp su kalırken çekilen sular nedeniyle Kastamonu’nun önümüzdeki günlerde içme suyu sıkıntısı çekmesi kaçınılmaz hale geldi. Baraja akan çayın kuruduğu 40 yıllık Karaçomak Barajı’nda da, tarihin en düşük su seviyesi yaşanıyor.
AKSARAY
Son 20 yılın en kurak yılını yaşayan Aksaray’da 159 milyon metreküp kapasiteli Mamasın Barajı’ndaki su seviyesi 29 milyon metreküp seviyesine düştü.
Her yıl büyük oranda düşüş gösteren barajdaki ölçüm çubukları suyun çekilmesi ile birlikte açıkta kaldı. Aksaray’ın tarımsal sulama, içme ve kullanma suyunu karşıladığı Mamasın Barajı’nda geçen yıl 35 milyon metreküp olan su seviyesi, bu sene de 29 milyon metreküpe düşerek Aksaray’ın tarım ve hayvancılığını tehdit ediyor.
KOCAELİ
Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını büyük oranda karşılayan Yuvacık Barajı, mevsimin kurak geçmesi nedeniyle kuruma noktasına geldi.
Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Yuvacık Barajı kış aylarında beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle son yılların en kurak dönemlerini yaşıyor. Mevsim yağışlarının beklenenin altında olması nedeniyle, barajda bulunan su miktarı kuruma noktasına geldi. Kuraklık nedeniyle barajı besleyen akarsuların yeterince su getirmemesi nedeniyle Yuvacık Barajı’nda bulunan su miktarı önemli ölçüde azaldı.
SAMSUN
Samsun'da, Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan ve Türkiye'nin 4. büyük barajı olan Altınkaya Baraj Gölü'nde su seviyesi 5 metre düştü.
Samsun'un Bafra ve Vezirköprü ilçeleri ile Sinop'un Durağan ilçesi sınırları içinde bulunan Altınkaya Barajı, Türkiye'de Atatürk, Karakaya ve Keban Barajı'ndan sonra 4. büyük baraj konumunda. Yeterince kar ve yağmur yağmaması nedeniyle Altınkaya Barajı Gölü'ndeki su seviyesi 5 metre düştü. Deniz seviyesinden 177.18 kot yüksekliği olan Altınkaya Barajı'nda bu seviye 172.38'e kadar indi.
MANİSA
Manisa'da, yağışların mevsim normallerine göre daha az yaşanması sebebiyle barajlardaki doluluk oranlarında düşüş oldu.
DSİ 22. Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Mart ve Nisan aylarında beklenilen yağmurların yağmaması durumunda 2014 yılının sıkıntısız atlatılabileceği ancak 2015 yılında su sıkıntısı çekilebileceği bildirildi. DSİ 22. Şube Müdürü Yakup Gülay, yaptığı açıklamada, barajlardaki doluluk oranlarının düştüğüne dikkat çekerek tarımsal sulamalarda sıkıntı yaşanabileceğini dile getirdi. Manisa’da yıllık ortalama su tüketiminin 400 milyon metreküp olduğunu söyleyen Gülay, vahşi sulama ile 100 bin hektar alanda tarım yapıldığını bildirdi. 2014 yılının atlatılabileceği ancak 2015 yılında su sıkıntıları yaşanabileceğinden endişe ettiklerini anlatan Gülay, Demirköprü Barajı’nın su oranının yüzde 61, Gölmarmara Barajı’nın yüzde 67, Avşar Barajı’nın yüzde 46, Buldan Barajı'nın yüzde 51, Gördes Barajı’nın yüzde 26,5 olduğunu açıkladı.
Son Dakika › Güncel › Türkiye Genelinde Barajlar Alarm Veriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?