Türkiye'nin İlk İtalyan Moda Okulunu Açtı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk İtalyan Moda Okulunu Açtı

Suna Barışık, İtalyan moda ve estetik anlayışını Türkiye'ye taşımak amacıyla, Milano'daki ünlü Istituto di Moda Burgo'yu İstanbul'da da açtı.

17.06.2014 12:01  Güncelleme: 12:05

Girişimci Suna Barışık, İtalyan moda ve estetik anlayışını Türkiye'ye taşımak amacıyla, Milano'daki ünlü Istituto di Moda Burgo'yu (IMB) İstanbul'da da açtı. Türkiye'nin ilk ve tek İtalyan moda okulu olan IMB, uluslararası moda pazarında yer almak ve yeteneğini ortaya çıkarmak isteyenlere kişiye özel programlar uyguluyor.

İtalya, yurt dışında moda eğitimi almak isteyenlerin 1 numaralı tercihi olmayı, Milano ise, ülkenin 'Moda ve tasarım başkentliğini' üstlenmeyi sürdürüyor. Finansal krizin etkisiyle Milano'daki ünlü moda okullarının hemen hepsi yabancı ortaklarla yollarına devam etmek zorunda kalırken, Istituto di Moda Burgo (IMB), yüzde 100 İtalyan kalmayı başaran az sayıdaki okuldan biri olmayı başardı. 1961 yılında Fernando Burgo tarafından bu kentte kurulan ve İtalya genelinde 20 şubesi bulunan enstitü, sınırları aşarak 30 şubeye kadar ulaştı. Artistik ve teknik eğitim bakımdan olduğu kadar entelektüel açıdan da kendilerini geliştirmeleri sağlanan öğrencilerini moda sektörüne kazandıran IMB'nin Türkiye şubesi, Milano'daki okuldan mezun olan Suna Barışık tarafından İstanbul Bağdat Caddesi'nde kısa süre önce açıldı.

KİTABI OLAN TEK MODA OKULU

Aralarında Meksika, Endonezya, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin de bulunduğu tüm uluslararası şubelerinde Milano'daki müfredatın aynısını uygulama şartı koyan IMB aynı zamanda, dünya modası takip edilerek, sürekli yenilenen ve 'Il Modellismo' ile 'Il Figurino' adlı olmak üzere kendi iki kitabıyla eğitim veriyor.

IMB'nin bu özelliğinden dolayı tek olduğunun altını çizen IMB Türkiye Direktörü Suna Barışık, sadece kendi şubelerinde değil işbirliği içinde olunan dünyanın birçok yerindeki özel ve devlete ait moda okulları ile üniversitelerde de 'Metodo Burgo' yani 'Burgo Metodu' adıyla tasarım ve kalıp eğitimi verildiğini belirtti. Merkezi, ünlü moda markalarının mağazalarının arasındaki Piazza San Babila'da bulunan IMB'de Doğan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Barışık, bir süre tekstil sektöründe, ardından da bazı şirketlerin ithalat ve satın alma departmanlarında çalıştıktan sonra IMB Milano'da eğitim almaya karar verdiğini anlattı.

TÜRKİYE'DE ŞUBE AÇMA TEKLİFİ

Her yıl 80 farklı ülkeden 10 bin öğrencinin eğitim gördüğü IMB'den 2013'te mezun olan Barışık, başarılı bir öğrencilik dönemi geçirmesinden ötürü kendisine Türkiye'de bir şube açması teklifinin geldiğini belirterek, şöyle dedi:

"Okul açma niyetiyle burada eğitime başlamadım. Ancak okulun 3'üncü yılında böyle bir teklif aldım. Burgo, İtalya'nın dışındaki okullarını sadece kendi seçtiği öğrencileriyle açıyor. Teknikte kendi kitabıyla eğitim veren tek okul. Milano'daki metodun aynısı, çalışma saatlerine kadar Türk ve İtalyan eğitmenlerle İstanbul'da yapılıyor olması da çok büyük bir avantaj."

Başka yerde şube açanlarla okulun yaptığı ilk anlaşma şartının, Milano'daki eğitimin aynısını vermek olduğunu vurgulayan Suna Barışık, 2015 yılında İstanbul'da Avrupa yakasında ikinci okulu açmayı planladığını da söyledi. Barışık, halihazırdaki okulda Türk ve İtalyan öğretmenlerle İtalyan teknikleri ile moda tasarımı, kalıp ve terzilik eğitiminin dışında, kostüm tarihi, moda editörlüğü ve blogger'lık gibi sertifika programları uygulandığını belirtti.

MİLANO'DA STAJ İMKANI

Türkiye'de modaya ciddi bir eğilim olduğunu ifade eden Barışık, IMB'de eğitimin yüzde 80'inin pratik olduğuna değinerek, "Bu çok büyük bir avantaj. Ayrıca buradan mezun olanların, Milano'da staj ile eğitim yılı sonlarında Milano'da yapılan Burgo Fashion Show'a katılma imkanları var. İstanbul'dan 2 öğrencimiz de 27 Haziran'da haute-couture modelleriyle buradaki defileye katılacak" dedi.

IMB'nin, az zamanda ertesi gün kullanılacak bilgiye ihtiyaç duyan kişiler için çok uygun olduğunu öne süren Barışık, "Her 9-10 öğrenciye bir öğretmen düşüyor. IMB eğitim metodu, kişiye özel olarak veriliyor; öğretmenler, öğrencilerin yetenek ve seviyelerine göre derse devam ediyor. Eylül'de açılıp, Haziran'da kapanan bir sistem olmaması, her ayın ilk pazartesinde öğrenci kabul edebilmemiz de bir avantaj" diye konuştu.

Barışık, IMB'nin, öğrencilerini gerçek birer moda sanatçısına dönüştürme hedefi ile kurulduğunu da ekledi.

"TÜRKİYE ŞUBEMİZİN AÇILMASINDAN MEMNUNUZ"

IMB'nin kurucusu ve direktörü Fernando Burgo ise, dünyanın birçok yerinde varlık gösteren nadir İtalyan moda okullarından biri olduklarını dile getirerek, her öğretmen başına limitli öğrenci veriyor olmaları ve teori değil pratik ağırlıklı eğitimlerine dikkat çekiyor. 53 yıldır burada eğitim alanların yüzde 99'unun tatmin olmuş bir şekilde mezun olduğunu aktaran Burgo, şöyle dedi:

"Başarılı öğrencimiz Suna'nın İstanbul'da şubemizi açması memnun edici. Türkiye büyümeye devam eden ve dinamik bir ülke. İtalya'yı vuran kriz nedeniyle birçok yabancı şirket, okulumuzu satın almak istese de, çocuklarım ve torunlarımla birlikte bu geleneği yaşatmayı sürdüreceğiz ve daha da büyüyeceğiz."

Yeditepe Üniversitesi'nde 4 yıllık moda eğitimi ardından IMB Milano'ya gelen Nur Yüksel ise, burada insanların kıyafetleri nasıl kombine ettiğini görmeyi amaçladığını bildirerek "Bu okulun teknik ve pratik yapabilmem açısından iyi bir okul olduğunu duydum. Burada yoğun bir eğitim veriliyor ve kendini pratik etme şansı var" dedi. - Milano

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk İtalyan Moda Okulunu Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement