Türkiye'nin Kadın Belediye Başkanları Foça'da Buluştu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Kadın Belediye Başkanları Foça'da Buluştu

Türkiye\'nin Kadın Belediye Başkanları Foça\'da Buluştu

Menemen Belediye Başkan Aday Adayı, Eski Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar öncülüğünde düzenlenen '1.Türkiye Kadın Belediye Başkanları Buluşması' Foça'da başladı.

28.09.2013 15:48

Menemen Belediye Başkan Aday Adayı, Eski Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar öncülüğünde düzenlenen '1. Türkiye Kadın Belediye Başkanları Buluşması' Foça'da başladı.

Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde daha önce görev yapan ve halen görevde olan kadın belediye başkanları Foça'da bir araya geldi. Foça Leon Otel'de gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan 'Kadın Belediye Başkanları Buluşması'nın açılış töreninde konuşan Nurgül Uçar, Türkiye'nin son 83 yılında görev yapmış tüm kadın belediye başkanlarının katılımı ile kadının siyasetteki yeri ve konumuna dikkat çekme amacıyla yapılan bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uçar, "Siyasette kadın dayanışmasını artırma amacı ile gerçekleştirdiğimiz Kadın Belediye Başkanları Buluşmamızın hedefine ulaşacağına inanıyorum" diyerek, şunları söyledi:

"Kadın Belediye Başkanları Buluşması fikri benim kadın başkanlarına yönelik yaptığım araştırma sonucu ortaya çıktı. 1930 yılından bugüne kadar Türkiye'de 17 yerel seçim yapılmış. Bu dönemde 79 kadın belediye başkanı göreve gelmiş.Bayan başkanlarımızdan maalesef 12'si şu anda hayatta değil. 5 kadın belediye başkanımızda tutuklu. 83 yıllık tarihimizde seçilen 79 Kadın Başkanımızın 21'i CHP'li, 23'ü BDP'li iken diğer Başkanlarımızda muhtelif partilerden seçilmişler. Ancak Başkent Ankara tarihinde bir tek kadın belediye başkanı bile yok. Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul'da sadece 4 kadın belediye başkanı seçilebilmiş. İzmir'in ise karnesi Ankara ve İstanbul'a göre çok daha iyi durumda görünüyor. İzmir 83 yılda 7 kadın Belediye Başkanı seçmiş. Türkiye'nin çeşitli yörelerinde hali hazırda görev yapan 26 kadın belediye başkanının 16'sı Barış ve Demokrasi Partisi'nden. Bu durumda kadına en çok değer veren parti durumunda."

Kadın Belediye Başkanları Buluşmasına konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Berrin Koyuncu, kadın belediye başkanları arasında dayanışma ve iletişim olmadığını söyledi.Türkiye'de yerel yönetimlerde kadın temsilinin yüzde 0.9 olduğuna dikkat çeken Koyuncu,"Bu noktada bugün burada gerçekleştirilen toplantı yerel yönetimlerde yüzde biri bile temsil etmeyen kadınlar için önem arz ediyor. Önümüzde yerel seçimler var burada birbirilerine tecrübelerini aktaracak olan başkanların bir araya gelmelerini önemsiyor. Böylesine önemli bir etkinliğe öncülük ettiği içinde Sayın Nurgül Uçar'ı kutluyorum" diye konuştu.

Eski Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Nurgül Uçar'ın araştırıp kamuoyuna sunduğu tablonun acı ve ibret verici olduğunu söyledi. Kadının siyaset tablosunda yerinin olmadığını savunan Tabak, Nurgül Uçar'ın önderliğinde buluşan kadın başkanların Foça'da yaptığı çalışma neticesinde tüm siyasi partilerin önümüzdeki yerel seçim sürecinde kadına hak ettiği değeri ve önemi vermeleri adına önem arz ettiğini belirtti. Bir araya gelmelerinin dayanışma anlamında önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekleyen Tabak, "Bu büyük buluşmada deneyimlerimizi paylaşacağız. Elbette bu siyasi bir oluşum değildir. Burada amacın siyasette kadın açısından oluşan olumsuz tabloyu düzeltmek için atılmış önemli bir adım olarak görüyorum" diyerek, bu yönde yapılan toplantıların geleneksel hale getirmesi gerektiğini ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Kadın Belediye Başkanları Foça'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement