Siirt Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı" sonuç bildirgesi açıklandı.
Kezer yerleşkesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi konferans salonunda farklı Arap ülkelerinden akademisyenlerin katıldığı ve 2 gün boyunca bildirilerin sunulduğu çalıştayda, yok olmaya karşı karşı olan Siirt Arapçası'nın yaşatılması için öneriler bilimsel olarak ele alındı.
Çalıştayı Düzenleme Kurulu tarafından Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı'nda Siirt Arapçası'nın dünü, bugünü ve yarını, çalıştaya katılan uzman ve araştırmacılar tarafından mercek altına alınarak ve çalıştay sonunda 11 maddeden oluşan sonuç bildirgesinde, bir dilin yaşatılmasının konuşanlarına bağlı olduğuna vurgu yapıldı.
Dil araştırmaları, konuya vakıf olan insanlar tarafından yapıldığı takdirde başarıya ulaşabileceği ve Siirt Arapçası'nın yaşatılması ve geliştirilmesi amacıyla alınacak tedbirlerin başarılı sonuçlar vermesi için yapılacak bütün çalışmaların nitelikli insanlar tarafından yapılması gerektiğine, aksi takdirde yapılacak çalışmaların verimli olamayacağı vurgulanan bildiride, şunları kaydedildi:
"Siirt Arapçası ile ilgili bugüne kadar değerli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar takdir edilmeli, geliştirilmeli ve bu çalışmaları yapan araştırmacılar fikri, maddi ve manevi bakımdan desteklenmelidir. Bu dilin yaşatılması ve geliştirilmesi yeterli olmayan bu çalışmalara yenileri eklenmelidir.
Siirt Arapçası çalışmalarının bilimsel ve verimli olabilmesi için dil konuşanlarının da görüşleri alınarak alanın uzmanları tarafından örnek bir alfabe hazırlanmalıdır. Bu alfabe hazırlanırken öncelikle Siirt Arapçası'nda kullanılan ve alfabede bulunmayan harfler belirlenmeli, bu harflerin tanımları yapılmalıdır. Bu şekilde yapılacak alfabe, bu alanda yapılacak çalışmalar arasında uyum oluşturacak, verimli ve birbirini tamamlayan çalışmaların yapılmasını sağlayacaktır.
Ana dili Siirt Arapçası olan veya bu dile vakıf olan araştırmacılar tarafından saha çalışmaları yapılarak bu dil hakkında azami miktarda dil malzemesi derlenip kayıt altına alınmalıdır. Kayıt altına alınan bu dil malzemesi çeviriyazı işaretleriyle yazıya dökülmelidir. Yüksek nitelik ve nicelikte olması gereken bu dil malzemesi, alan, konu ve içerik bakımından da çok çeşitlilik arz etmelidir."
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı' Sonuç Bildirgesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?