Almanya'da Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu'nun (UNICEF) hazırladığı raporda, ülkedeki mülteci çocukların devletten yeterli yardımı almadığı, ihtiyaçlarının ve haklarının da hiçe sayıldığı belirtildi.
UNICEF'in Almanya'da yaşayan mülteci çocuklarla ilgili hazırladığı "İlk başta çocuk- Almanya'daki mülteci çocuklar" başlıklı rapor, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Almanya hükümetinin insan hakları sorumlusu milletvekili Christoph Straesser, son haftalarda mültecilerin durumu ve göç konularında tartışmaların yaşandığını ifade eden Straesser, "Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) rakamları çok önemli. Dünyada 51,2 milyon insan yaşadıkları yerlerden uzaklaşmak durumunda kaldı. Bunun yaklaşık yarısı 18 yaş altı çocuk ve gençlerden oluşuyor. Bu rakamların bizi Almanya'da ve Avrupa Birliği'nde etkilemesi lazım" diye konuştu.
Straesser, Almanya'da mülteci çocuklarının temel hizmetleri alması gerektiğini vurgulayarak, "Örneğin sağlık hizmeti konusunda erişim çok sınırlı. Doktora gitmek istediklerinde resmi daireden uygun bir form doldurup başka bir daireden onay almaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
UNICEF'in yayımladığı raporun çok önemli olduğunu altını çizen Straesser, "Bu raporu ciddi alıp uygun sonuçlar çıkarmamız gerekiyor" dedi.
Çocukları ve mültecilerle ilgili mevcut yasalarda değişiklik yapılması talebinde bulunan Straesser, "Çocuk hakları, anayasaya dahil edilmesi gerekir. Bu tartışma, çocukların daha özel bir korumaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bunun yapılması için uğraşmaya devam edeceğim" sözlerini kaydetti.
Straesser, aileleri ile Almanya'ya gelen mülteci çocukların yaşamına gerekli önemin verilmediğini belirtti.
Raporu hazırlayan Thomas Berthold, "Çocukların hangi hayat şartları altında yaşadıkları ile ilgili çok az bilgimiz var. O yüzden bu alanda çalışan birçok uzman ile röportaj yaptık ve tecrübelerini topladık" dedi.
Elde ettikleri sonuçlara baktıklarında, çocukların refahına çok önem verilmediğini gördüklerini belirten Berthold, "Mesela iltica ve ikamet hakkı konularında çocukların görüşüne hiç yer verilmiyor. Çocukların görüşlerine yer verecek mekanizmalar yok" diye konuştu.
Berthold, "Buraya gelen çocuklar adeta aileleri ve kaldıkları toplum için entegrasyon aracı olarak bir fonksiyona sahipler. Dili daha çabuk öğreniyorlar, sosyal çevre edinip ailelerine destek olmayı başarıyorlar ancak çok büyük sorumluluk taşıdıkları için bunalma tehlikesi var" şeklinde konuştu.
Farklı sıkıntılarla mücadele eden mülteci çocuklarının özellikle 15 yaş üzerinde olanların sorun yaşadıklarını bildiren Berthold, "Okulda yer bulma sıkıntıları yaşıyorlar ve bu yüzden bir temelleri olmuyor" dedi.
UNICEF 'te görevli Anne Lütkes, "Mültecilerin, çocukları 'çocuk" statüsünü kaybediyorlar. İltica yasasına göre Almanya'da 16 yaş üzeri kişiler yetişkin olarak geçiyor ancak BM herkesin 18'inci yaşına kadar çocuk olduğunu belirtiyor" diye konuştu.
Mülteci çocukların özellikle sağlık hizmeti konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Lütkes, günlük hayattaki doktora gitmenin büyük sorun oluşturduğunu, bunun mültecilerin durumu gittikçe zorlaştığını belirtti.
Çocuk mülteci sayısı 65 bin...
"İlk başta çocuk- Almanya'daki mülteci çocuklar" başlığını taşıyan raporda, Almanya'ya gelen mültecilerin üçte birinin çocuk olduğunu, mülteci çocuk sayısının ise yaklaşık 65 bin olduğu belirtiliyor. Raporda müllteci çocukların devlettenyeterli yardım almadığına, ihtiyaçları ve haklarının sayıldığına dikkat çekiliyor.
Mülteci çocuklarının ülkedeki durumunun toplum, siyaset ve yerel yönetimler tarafından dikkate alınmadığı vurgulanan raporda, çocukların haklarının önemsenmediği ve toplu konaklama, sınırlı tatil yapma imkanı gibi nedenlerden dolayı günlük hayatlarının olumsuz etkilendiği kaydediliyor.
Raporda çocukların eğitim konusunda da eksiklerin olduğu, okulda yer bulma sıkıntısı yaşadıkları ve yeterince dil kurslarının olmamasından dolayı başkalarına muhtaç kaldıkları ifade ediliyor. - Berlin
Son Dakika › Güncel › Unıcef'in, Almanya'daki Çocuk Mültecilere İlişkin Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?