Urfa'da "Yılbaşı Rüşveti" Yeni Yasaklandı! - Son Dakika
Güncel

Urfa'da "Yılbaşı Rüşveti" Yeni Yasaklandı!

Urfa\'da "Yılbaşı Rüşveti" Yeni Yasaklandı!

Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun özellikle yılbaşı hediyeleşmelerini engellemek amacıyla gönderdiği genelge Şanlıurfa'ya yeni geldi.

16.01.2015 13:11

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 'Hediye Alma Yasağı' adı altında genelge yayınladı. Özellikle yılbaşı öncesi kamu görevlileri arasındaki hediyeleşmenin önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan genelge, çoğu kuruma yılın son haftasında ulaştırıldı.

Genelgede hediyeleşmenin yanlış anlaşılmalara sebep olduğu vurgulanırken, hediye alanların da iade etmesi istendi. Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat, yılbaşı sebebiyle yolladığı genelgede, "Yaklaşan yılbaşı nedeniyle konuyla ilgili olarak her unvandaki personele gerekli bilgilendirmenin yapılması hususunu bilgilerinize arz ederim." dedi.

YILBAŞINDAN 13 GÜN SONRA GELDİ

2011'de yayınlanan genelgenin tekrar yollanmasına gerek görülme sebebinin, bazı kamu görevlileri tarafından konunun suiistimal edildiğinin anlaşılması üzerine olduğu tahmin ediliyor. Hediye Alma Yasağı genelgesi, Şanlıurfa Valiliği tarafından ise, 13.01.2015 tarihinde kamu kurumlarına yollandı. Yani yılbaşından 13 gün sonra kamuoyunda rüşvet olarak bilinen hediyeleşme yeniden yasaklandı. Bu durum memurlar arasında, "Şanslıyız, iyi ki genelge postaya takıldı bize rüşvet yeni yasaklandı" şeklinde esprilere sebep oldu.

MEMURLARIN YAKINLARINA DA YASAK GELDİ

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, hediye alma yasağı kapsamında gönderdiği genelgede şu vurguyu yaptı: "Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 'Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı' başlıklı 15 inci maddesinde; kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamına alınarak kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilke olarak kabul edilmiş ve kamu görevlilerinin yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamayacakları ve menfaat sağlayamayacakları düzenlenmiş bulunmaktadır."

MUHATAPLARLA ALIŞ-VERİŞ DE YASAK

Aynı maddede hediye alma yasağı kapsamı şöyle belirlendi: "a)-Görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda ve kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çekleri,b)-Taşınır veya taşınmaz mal veya hizmet satın alırken, satarken veya kiralarken piyasa fiyatına göre makul olmayan bedeller üzerinden yapılan işlemler.c)-Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeler,d)-Görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç ve krediler."

GENELGEYİ DELENLERE CEZA VERİLECEK

Kurul Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat, gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi: "İlgili mevzuattaki bu yasaklamalara rağmen kamu görevlilerine bazı özel kişi ve firmalar ile denetimi altında bulunan kuruluşlarca özellikle yılbaşı, bayram ve diğer özel günler bahane edilerek çeşitli hediyeler verildiği görülmektedir.Kamu görevlilerine verilen hediyeler, kamuoyu nezdinde etik tartışmalara yol açmakta, kamuda yozlaşmaya, yolsuzluk algısına, kamu yöneticilerine duyulan itibar ve güvenin azalmasına neden olmaktadır.Kamuda etik kültürün yerleştirilmesi için çok yönlü işbirliklerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çerçevede, kamu görevlilerinin hediye konusunda belirtilen kurallara titizlikle uyması, özel şahıs veya şirketlerce çeşitli vesilelerle sunulan veya gönderilen hediyeleri iade etmeleri ve bu hususta yöneticiler tarafından personele gerekli uyarıların yapılması ve önleyici tedbirlerin alınması önem taşımaktadır. Ayrıca, hediye yasağına uyulmaması halinde ilgililer hakkında, etik açıdan (genel müdür ve üstü düzeydeki kamu görevlileri için Kurulumuzca - diğer görevliler için yetkili disiplin kurullarınca) 5176 sayılı Kanun ve adı geçen Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerekli incelemenin yapılacağı bilinmelidir.Bu itibarla; yaklaşan yılbaşı nedeniyle konuyla ilgili olarak her unvandaki personele gerekli bilgilendirmenin yapılması hususunu bilgilerinize arz ederim." denildi.

RÜŞVETÇİ MÜDÜRÜNÜ İHBAR EDENE ÖDÜL

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu,önceki günKamu Yönetiminde Şeffaflık Paketinin detaylarını açıklamıştı. Pakette devlet memurları kanununda değişikliklere gidileceği belirtilirken, örneğin bir devlet memurunun,amiri hakkında bir ihbarda bulunması halinde ihbarın doğru çıkması durumunda memura ödül verilmesi de öngörülüyor. İhbar nedeniyle o memurun başka bir birime geçici olarak gönderilmesi de mümkün olacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamada, yolsuzluk ile alakalı memurun ihbarda bulunması nedeniyle memurun sicil amiri nedeniyle sıkıntı oluşmaması için memuru korumak adına tedbirlerin alınacağını aktarmıştı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Urfa'da 'Yılbaşı Rüşveti' Yeni Yasaklandı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement