İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Barbaros Köyü'nün, kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlandırma hedefiyle hazırlanan, Oyuk (Korkuluk) Festivali, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın da katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı.
Yaşları 18 - 75 arasında değişen Barbaros köylüleri, köylerin genel olarak kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini korumak için, kendi deyimleri ile Oyuk Festivali gerçekleştirirken, yaptıkları 300'ün üzerinde korkulukla renkli görüntüler sergiledi. 3-4-5 Haziran boyunca Urla'nın Barbaros Köyü'nde düzenlenecek olan Oyuk Festivali, hem Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek olmasıyla, hem de tarımsal kalkınma için örnek oluşturmasıyla dikkat çekti.
Korkulukların arasında açılış konuşmasını yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, festivallerin bölgeye, kente ve yapıldığı yöreye katkısının büyük olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
"Bize de bu proje geldiğinde çok heyecanlandık, mutlu olduk. Günümüz koşullarında geçmiş değerlerimizi canlandırmak, dikkat çekmek çok önemli. Buradan başlayan kırsal, tarımsal hareketin öncüsü olmak Urla'ya yakışandır. Urla her zaman toprağı, denizi ve doğal harikalarıyla öncü olmuştur" dedi.
'BOSTAN KORKULUĞU- SEVİNÇ VE MUTLULUK'
Oyuk'un kelime anlamının, bir şeyin yapılmasını önlemek için yıldırma gösterisi, yani bostan korkuluğu olduğunu, ama bir diğer anlamının ise sevinç ve mutluluk olduğunu belirten Oyuk Festivali Komite Başkanı Demet Küçükkayalar ise, bu noktadan hareketle Barbaroslu köylülerle 'Gülümseyin Barbaros'tasınız' sloganıyla yola çıktıklarını belirtti. Küçükkayalar şöyle konuştu:
"Festivalin hazırlığı ve takibi için, 18 - 75 yaş aralığında tamamı köylülerden oluşan bir komite oluşturan Barbaroslular, A'dan Z'ye tüm hazırlıkları bizzat kendileri yürüttüler. Bunun için her gün Barbaros Kütüphanesi'nde buluşan köylü kadınlar, günün 8 saati korkuluk yaptı. 3 gün boyunca yapılacak etkinliklerle köyümüz büyük bir tarımsal hareketin merkezi olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneği'nin desteklediği festivale 5 bin kişinin üzerinde katılım beklemekteyiz. Tüm köy halkı olarak herkesi gülümsemek ve kültürel değerlere sahip çıkmak için Barbaros'a bekliyoruz."
Festivalde yapılacak ilgi çekici etkinlikler ve düzenlenecek yarışmalar ile kaybolan değerler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi artırmak ve Barbaros'u markalaştırmak amaçlanıyor. Dolayısıyla yerli halkın kalkınarak, köyden kente göçün durdurulması ve genç nüfusun geri dönmesi de hedefleniyor.
- İzmir
Son Dakika › Güncel › Urla'da Korkuluk Festivali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?