Uyum, Denge ve Sağlığın Yolu:Tai Chi Chuan - Son Dakika
Güncel

Uyum, Denge ve Sağlığın Yolu:Tai Chi Chuan

Aktiffelsefe Manisa İl Temsilciliği kendi yerinde Felsefi bir savaş sanatı olan Tai Chi Chuan konulu konferans ve atölye düzenledi.

17.02.2016 13:50

Tai Chi Chuan eğitmeni olan Emel Tokuyan"Tai Chi Chuan 7 bin yıllık geçmişe sahip felsefi bir savaş sanatıdır. Doğadan ilham alınarak üstad Bodhidharma tarafından oluşturulmuştur. Yapısında üç pratik konuyu barındırır.

Birincisi; Felsefi bir sistemdir. Gün içinde bir çok kez ayrı istekleri olan fizik, enerji, duygu ve zihin yapımızı uyumlaştırarak birlik haline ulaşmamıza yardım eder. Kendi içimimizdeki bu uyum doğal olarak günlük hayatımıza, ilişkilerimize yansır. Bu nedenle tüm savaş sanatları gibi karakter formasyonu verir. Dojo=aydınlanma mekanı anlamına gelir. Kendimizi tanıdığımız yerdir.

İkincisi; Bir sağlık sistemidir. Bugunkü bilim klinik deneylerde kanıtladı ki, Tai Chi deki hareketler bağışıklık sistemini güçlendirerek, dokulara maksimum oksijen gitmesini sağlıyor. Ayrıca sinir, sindirim, dolaşım sistemini düzenliyor. Ayrıca vücudu güçlendirerek genç ve dayanıklı kalmasını sağlıyor. Ayrıca günümüzün hastalığı strese karşı da doğal bir yöntem.

Üçüncüsü; Savunma sistemidir. Simgesi sudur. Rakibin gücünü ona yöneltmek ile çalışır. Nasıl ki su engel tanımaz, yapısını da bozmadan ilerler ama sert kayayı bile şekillendirir, Tai chi de aynı şekilde çalışır. Dirençsizlik yasasını izler. Yumuşaklığın gücüdür bu.

Tai chi her yas ve sağlık durumundan kişinin uygulayabileceği, özel alet, alan vb gerektirmeyen riski olmayan bir spordur. Yapısındaki doğallık, denge, ölçülülük, uyum, konsantrasyon… yaptıkça kişinin karakterine de yansır.

Bir Çin Atasözü der ki "Günde iki kez Tai chi yapan bir kişi; bir bebeğin esnekliğine, bir demircinin gücüne, bir bilgenin ruhuna sahip olur"

Konferansın ardından uygulama kısmına katılanlar, kendilerini daha iyimser, sakin ve enerjik hissettiklerini söylediler.

"Yumuşak ve esnek doğar insan

Sert ve katı ölür

Demek ki esneklik ve yumuşaklık yaşamın

Sertlik ve katılık ölümün yoludur" Lao Tzu

Tokuyan, "Hepimize hayatın zorluklarını karşılayabilecek hazır bulunuşluk, güç ve esneklik diliyorum." diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Uyum, Denge ve Sağlığın Yolu:Tai Chi Chuan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement