Vakıfbank'tan Yılın Dokuz Ayında 1,07 Milyar Lira Net Kar - Son Dakika
Güncel

Vakıfbank'tan Yılın Dokuz Ayında 1,07 Milyar Lira Net Kar

Vakıfbank\'tan Yılın Dokuz Ayında 1,07 Milyar Lira Net Kar

VakıfBank'ın bu yılın üçüncü çeyreğinde net karı yüzde 35,6 artışla 347,7 milyon liraya çıktı.

07.11.2014 11:58  Güncelleme: 08:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VakıfBank, 2014 yılının dokuz ayında toplam 1 milyar 70 milyon lira net kar açıkladı.

VakıfBank'tan yapılan açıklamaya göre Banka, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde elde ettiği 347,7 milyon lira net kar ile yılın dokuz ayında 1 milyar 70 milyon lira net kara ulaştı.

Çeyrek dönem karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,6 artıran VakıfBank'ın aktif büyüklüğü, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16'lık artışla 147 milyar lirayı, nakdi kredileri yüzde 19 artarak 97 milyar lirayı, toplam mevduatı ise yüzde 16 büyüyerek 89 milyar lirayı aştı.

Açıklamada, 2014 üçüncü çeyrek konsolide olmayan finansal sonuçlarına ilişkin görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, nakdi ve gayrinakdi kredilerle ekonomiye aktardıkları kaynağın 124,7 milyar lira seviyesine gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bankamız bu çeyrek, yılın ilk yarısına göre daha hızlı kredi büyümesi gerçekleştirmeyi başardı" değerlendirmesini yaptı.

Aydoğan, VakıfBank'ın çeyrek dönem kredi büyümesinin sektör ortalamasının üzerinde, yüzde 6,4 seviyesinde gerçekleştiğini aktardı. Böylelikle yılbaşından bu yana kredi büyümesinin yüzde 12,6 seviyesine ulaştığını belirten Aydoğan, "Ana iş kolumuz olan kredilerin toplam aktifler içindeki payının yüzde 66 seviyesini aşmış olmasından ve bu alandaki liderliğimizi devam ettirmiş olmaktan dolayı son derece memnunum" ifadelerini kullandı.

PROJE FİNANSMANINDA GÜÇLÜ BÜYÜME

Aydoğan, artan kredi büyümesinin özellikle proje finansmanı, ticari ve KOBİ segmentindeki müşteri grubunda yoğunlaştığını vurgulayarak, "Bu durum, VakıfBank'ın reel ekonomiye sağladığı desteğin en açık göstergesidir. Proje finansman kredilerimiz, reel olarak çeyrek dönemlik bazda yüzde 8,8 artarak 6,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Başta yüksek nitelikli enerji ve altyapı projeleri olmak üzere genel olarak proje finansmanı alanındaki öncü konumumuzu devam ettireceğiz" bilgilerini paylaştı.

Aydoğan, VakıfBank'ın başarılı bir şekilde sektörden ayrıştığı diğer bir alanın aktif kalitesinde devam eden düzelme olduğunu dile getirdi. Herhangi bir varlık satışı veya aktiften silme yapılmamasına rağmen, takibe aktarımların azalması ve geçen yıldan yüksek miktarda tahsilat yapılması nedeniyle takibe dönüşüm oranlarının gerilemeye devam ettiğine dikkati çeken Aydoğan, şunları da kaydetti:

"Sektörün takipteki krediler için ayırdığı karşılık oranının düştüğü bir ortamda, bankamız karlılık rakamlarını, zaten sektörden yüksek olan karşılık oranını muhafazakar bir şekilde daha da artırarak yakalamıştır. Aktif kalitesinde iyileşmenin ve sektör ortalamasının üzerindeki başarılı performansımızın devam etmesini hedefliyoruz. Kredilerde büyüdüğümüz bir dönemde kaynak yapımızda da önemli gelişmeler yaşandı.

Toplam mevduatımız yıllık bazda yüzde 16 büyüyerek 89 milyar lirayı aştı. Yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiğimiz tahsisli bono ihraç işlemlerini etkin bir şekilde kullanmaya devam ederek ülkemize görece uzun vadeli, farklı para birimlerinde yeni kaynaklar getirmeye devam ediyoruz. Muhabir bankalarla kurduğumuz güçlü iş ilişkisi sayesinde eylül ayındaki sendikasyon kredimizi sektör ortalamasının üzerinde, yüzde 110 seviyesinde yenilemeyi başardık ve reel sektörümüzün kullanımına sunduk."

VakıfBank'ın konsolide olmayan 30 Eylül 2014 bilançosunun önemli finansal göstergeleri ise şöyle:

Vergi Öncesi Kâr
1 milyar 373,8 milyon TL

Net Kar
1 milyar 70,5 milyon TL

Toplam Aktifler
147 milyar 265,7 milyon TL

Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler
124 milyar 672,6 milyon TL

Nakdi Krediler
97 milyar 397,7 milyon TL

Gayri Nakdi Krediler
27 milyar 274,9 milyon TL

Toplam Mevduat
89 milyar 197,4 milyon TL

Özkaynaklar
13 milyar 681,6 milyon TL

Alınan Krediler
11 milyar 303,1 milyon TL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vakıfbank'tan Yılın Dokuz Ayında 1,07 Milyar Lira Net Kar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement