Atilla mesajına; "Bin yıllık Türk yurdunu sömürgecilik zihniyeti ile işgal eden sayıca ve kuvvetçe kat kat üstün düşman güçlerini büyük önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde 'Geldikleri gibi gönderen' kahraman şehitlerimizin kutsal bedenlerinden yükselen Cumhuriyetimizin 92. Yılındayız." cümleleriyle başladı.
Sağlığın ilk önemli adımları atıldı
Atilla, Cumhuriyet'in, Türk ulusu için sadece bir yurdun işgalden kurtarılmasıyla sonuçlanan bir savaşın kazanımı değil, yokluğun, yoksulluğun ve en önemlisi cehaletin de yenildiği bir zafer olduğunu söyledi.
"Bu zaferin mimarları olarak, bize bugün yaşadığımız coğrafyanın en değerli vatanını miras bırakan başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile on binlerce şehit ve gazimizi, cephe gerisindeki kahramanlarımızı şükranla anıyoruz."diyen Özel Adana Medline Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Atilla,"Cumhuriyet; ekonomik, eğitim, tarım, sanayi gibi birçok temel alanda olduğu gibi vazgeçilmez olan sağlık alanında da öncü adımları atmıştır. "dedi.
Bugüne nerelerden geldik
Mesajında, Cumhuriyet'in ilk yıllarının genel sağlık tablosunu özetleyen Atilla şu ifadeleri kullandı:
"Cumhuriyetimizin kurulduğu dönem; devletin sağlık işlerini düzenlemek adına sadece atama yetkisini elinde bulunduran Reisul Etibba (Hekim Başı) kurumundan başka bir resmi örgütün bulunmadığı, yaygın kitlelerin çok az sayıdaki serbest tabip ve cerrahlardan kısıtlı imkanlarla hizmet almaya çalıştığı bir dönemdi.
Zaten savaşlarla yoksul, yorgun ve hasta düşmüş halk, bugün için tedavisi çok basit gibi görülen sıtma, çiçek, verem, dizanteri gibi hastalıklardan kırılmaktaydı. Hastane sayısı yok denecek kadar az, 10 bin kişiye düşen yatak sayısı ise sadece 5 idi. İşte böyle bir tabloda Cumhuriyetimizi kuranların, önceliğin sağlık sorunlarının çözümüne verilmesi gerektiği bilinciyle, öngörüleri bugün doğrulanan önemli sağlık reformlarına imza attılar.
1923'ü izleyen on üç yıl içinde sağlık sisteminin kuruluş ve örgütlenmesi amacıyla 50 yasayı yürürlüğe koydular.
1928 yılında çıkarılan, sağlık mesleklerinin nasıl yürütüleceğine açıklık ve disiplin getiren "1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun" ve 1930 yılında çıkarılan "1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu" o dönemin en ileri sağlık yasalarından biridir.
Cumhuriyet hükümetleri milletin sağlığını koruma ve güçlendirme, ölümlerin azaltılması,nüfusun artırılması, sosyal problemlerin ve salgın hastalıkların etkisiz hale getirilmesi konusunda çağının ilerisinde ve hızlı adımlar atmıştır."
Cumhuriyete borçluyuz
Atilla, mesajını şu cümlelerle tamamladı:
"Bugün sağlık ordusunun temsilcileri olarak, halkımıza büyük Atatürk'ün işaret ettiği 'Muassır medeniyetler seviyesi'nde hizmet verebiliyor isek, bunu; Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren aldığı önlemler ve sağladığı laik, demokratik, sosyal ortama borçlu olduğumuz yadsınamaz.
Bu vesile ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın vatanımıza, milletimize kutlu olmasını, hiçbir dinsel ve etnik ayrım yapılmaksızın bin yıldır süren kardeşliğimizin barış ve huzur içinde sonsuza kadar yaşamasını diliyorum."
Son Dakika › Güncel › Vatanımızı Da Sağlığımızı Da Cumhuriyet'e Borçluyuz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?