Esra Altınmakas - Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, Avrupa ülkelerinin, bireysel yatırımcıları, değişik formüllerle çekmeye çalıştığını belirterek, " Türkiye'de ise yabancılara oturma izninin sadece 1 yıla uzatılması konuşuluyor. Yatırımcı konut aldığında oturma izni problemi yaşamamalı, süre en az 5 yıl olmalı" dedi.
Çiftçi, AA muhabirine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın
"yabancılara oturma izninin 6 ay ya da 1 yıla çıkarılmasına ilişkin çalışmaları olduğunu" açıkladığını hatırlattı.
İspanya'nın, Türkiye'de mütekabiliyet yasasının çıkmasından sonra yabancılara kesintisiz 5 yıl oturma izni verme kararı aldığını, ayrıca 10'uncu yıl sonunda vatandaşlık verdiğini dile getiren Çiftçi, Avrupa ülkelerinin, değişik formüllerle bireysel yatırımcıları çekmek için çaba gösterdiğine işaret etti.
Türkiye'de yabancılara verilmesi düşünülen 1 yıllık oturma izninin ise yeterli olmayacağını belirten Çiftçi, yatırımcının konut aldığında oturma izni problemi yaşamaması, sürenin en az 5 yıl olması gerektiğini kaydetti.
-"Tek sorun oturma süresi değil"-
Mütekabiliyetle ilgili tek sorunun oturma süresi olmadığını savunan Çiftçi, Türkiye'de oturma izninin bürokratik işlemler nedeniyle çok uzun sürede alınabildiğini, yabancı yatırımcının ise istediği tarihte gelerek işini halledebilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'den konut alan yabancı yatırımcıya özel hizmet veren ayrı birim oluşturulmasını isteyen Çiftçi, yatırımcının tüm işlemlerini tek merkezden yapabilmesi için "Yatırımcı Karşılama Ofisi"nin kurulması önerisinde bulundu.
Yabancı yatırımcının engelle karşılaşmak istemediğini anlatan Çiftçi, bunun için gereken kurumsal altyapıların kurulması, yabancı yatırımcıyla çok daha önceden tanışan ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin deneyimlerinden yararlanılması gerektiğini vurguladı.
-"Gayrimenkul ataşeleri atansın"-
Konut sektörünün getirisinin, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca ihracat dışı döviz getirmesi nedeniyle hibe verilen film, eğitim, bilişim, sağlık turizmi gibi sektörlerden fazla olduğunu ifade eden Çiftçi, "Bu nedenle ihracat dışı döviz getirisi açısından konut, stratejik sektör ilan edilmeli" dedi.
Çiftçi, bu çerçevede Türkiye için önemli olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Londra, Japonya, ABD gibi ülkelere "gayrimenkul ataşesi" atanabileceğini belirtti.
-"İspanya 2 milyon sattıysa Türkiye 5 milyon satar"-
Çiftçi, Türkiye'nin bireysel yatırımcılar açısından çok önemli hale geldiğine işaret etti.
Avrupa'nın güven vermeyen ekonomisi, ABD'nin güvenlik uygulamaları ve geleceğe yönelik raporlarda Türkiye'nin yükselen ülke olarak gösterilmesinin, gayrimenkul sektöründeki yatırımcıların ilgisini buraya çevirdiğini anlatan Çiftçi, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
"İspanya yabancıya 2 milyon konut sattıysa Türkiye'nin potansiyeli en az 5 milyondur" diyen Çiftçi, gerekli yasal düzenlemelerin yapılıp kurumsal altyapıların oluşturulması halinde tahminlerin üzerinde satışın mümkün olduğunu kaydetti.
Yayıncı: Eda Ay - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Yabancıların Oturma Süresi En Az 5 Yıl Olsun' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?