Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi'nin 2 bin 224 hakim ve savcının görev yerini değiştirdiği yaz kararnamesine tepki göstererek, "Yargıya güvence olması gereken HSYK'yı, etik değerlerle çatışan bu atama kararnamesiyle yargı üzerinde yarattığı baskı nedeniyle kınıyorum. HSYK, bir yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yönetilmesini, bir yandan yeni HSYK seçimlerinde yargıç ve savcılardan amaçladığı oylar ve o seçimlerin kendi iradesi altında yönetilmesi amacıyla, objektiflikten uzak biçimde hareket etmiş, kendi varlık nedenini görmezden gelmiştir" dedi.
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK Birinci Dairesi'nin 2 bin 224 hakim ve savcının görev yerini değiştirdiği yaz kararnamesini yazılı açıklama ile değerlendirdi. Eminağaoğlu, somut bir dayanak olmadan, atama istekleri bulunmayan hakim ve savcıların keyfi bir biçimde kararnameye dahil edildiğini savunarak, yargı için güvence olmasa gereken HSYK'nın yargı üzerinde terör estirerek çağdışı bir anlayışla kararname hazırladığını öne sürdü. Görev değişikliklerinde ehliyet ve liyakatın gözetilmediğini iddia eden Eminağaoğlu, "Bugün neredeyse üçüncü dünya ülkelerinde bile yargıda istek dışı atamalara son verildiği hatırlandığında, bu kararnamenin temelini istek dışı atamaların oluşturması; güdülen, biçim verilen bir yargının amaçlandığını bir kez daha açıkça ortaya koymuştur. Yargı için güvence olması gereken HSYK, yargıyı yöneten bir organ konumuna sürüklenmiş, bu şekildeki varlığı ve yaptığı bu uygulamaları, yargı için en büyük tehlike haline gelmiştir" dedi. Eminağaoğlu, kararnameyle Adalet Bakanlığı bürokratlarının çok büyük bir bölümünün, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına atandığını, Bakanlık ile Başsavcılığın siyam ikizi görüntüsüne büründüğünü, bu durumun da HSYK'nın siyasi irade ile aynı duruş içinde olduğunu ortaya koyduğunu iddia etti.
-SEÇİMLER ÜZERİNDE BÜYÜK BİR BASKI-
Kararnameyle, HSYK'nın adeta bir karargâh durumunda olduğunu ileri süren Eminağaoğlu, "2014 sonbaharında yapılacak HSYK seçimlerine iktidarın şimdiden soyunması ve seçim sürecini organizeye yönelik çaba ve çalışmaları da, gelecekteki HSYK'nın, bu HSYK'dan geri kalmamasına yönelik isteğini, bu HSYK'dan olan memnuniyetini ortaya koymaktadır" dedi. Kararname ile terör estirildiğini savunan Eminağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Seçim yargıçlarından çok büyük bir bölümü de kararnameye dâhil edilmiş, bu durumu perdelemek için Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin aralıksız işleyecek olması nedeniyle, bu seçim yargıçlarının seçim süreci bitene kadar yerlerinde kalacakları ifade edilmiştir. Oysa seçim takvimi henüz başlamamış olup, 29 Haziran 2014 tarihinde başlayacaktır. Bu seçim yargıçları, hem atamaya tabi tutulmuş, hem de başlamamış seçim takvimi nedeniyle, seçim işlerinin aralıksızlığı gerekçesiyle, bulundukları yerde geçici olarak kalacakları ifade edilmiştir. Bu yargıçların atandıkları yerdeki yetkileri, seçimlerdeki performanslarına göre mi belirlenecektir? Bu yargı ve seçimler üzerinde büyük bir baskıdır. Aynı seçim takvimi içine HSYK seçim süreci de denk gelmekte ve çakışmaktadır ki, bu anlayış orda da sergilenecek midir? Seçim yargıçları bu yolla baskı altına alınmıştır. Bu süreçte kararnameye karşı yapılacak başvurularla bazı atamaların değiştirilmesi veya bazı atamaların değiştirilmemesi ise ayrıca seçimlerde gölge yaratıcı nitelikte olacaktır."
"Her yıl binlerce kişinin ataması yapılmakta, bu yıl da aynı kapsamda bu kararname çıkarılmakta" denilerek, yapılan işlemlerin meşru gösterildiğini belirten Eminağaoğlu, "Yargıya güvence olması gereken HSYK'yı, etik değerlerle çatışan bu atama kararnamesiyle yargı üzerinde yarattığı baskı nedeniyle kınıyorum. HSYK, bir yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yönetilmesini, bir yandan yeni HSYK seçimlerinde yargıç ve savcılardan amaçladığı oylar ve o seçimlerin kendi iradesi altında yönetilmesi amacıyla, objektiflikten uzak biçimde hareket etmiş, kendi varlık nedenini görmezden gelmiştir" dedi.
Son Dakika › Güncel › Yargıçlar Sendikası'ndan 'Kararname'Ye Kınama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?