ÖMER FANSA - Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik elde etmeyi öngören sistemlerin özellikle bireysel-evsel kullanımının yaygınlaştırılması için bu sistemlerin üretimi ve kullanımı aşamasında teşvik verilmesi istendi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Enerji Komisyonu Üyesi ve enerji uzmanı Doç. Dr. Mehmet Karakılçık, AA muhabirine, enerji konusunun kozmopolit, çok bilinmeyenli denklem olduğunu, ülkelerin, iç ve dış dinamiklerini dikkate alarak enerji planlamaları yaptığını belirtti.
Enerji ve özelinde elektrik fiyatları zamanla ucuzlamayacağı için öneminin artacağını ifade eden Karakılçık, 21. yüzyılda enerji ve su kaynaklarının öne çıkacağını vurguladı.
Türkiye'de enerjinin çeşitlendirilmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Karakılçık, şunları aktardı:
"Yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi önem verilmesi gerekmektedir. Özellikle enerji kaynakları açısından dışa bağımlı olduğumuzu düşünürsek, dış ticaret açığımızın önemli bir kısmını, yenilenebilir enerji konusunda yapılacak yatırım ve teşvikle ortadan kaldırmamız mümkün. Bir takım yatırım teşvikleri yapıldığı takdirde hem bölgemiz hem ülkemiz, özellikle güneş enerjisi konusunda ciddi gelişmeler kaydedecektir. Başbakan Davutoğlu da özellikle enerji konusuna ciddi önem vermiştir. Bu konuda yapılacak yatırımlar, araştırmalar, ülkemizi uluslararası arenada belli noktalara getirecek."
Karakılçık, üniversite olarak yaptıkları çalışmalarda, Adana özelinde 4 güneş paneliyle aralık-ocakta bir evin sıcak su ihtiyacının, kalorifer peteği sistemiyle de ısınma ihtiyacının rahatlıkla karşılandığını gördüklerini belirtti.
Güneşten sadece sıcak su elde etmeyi öngören kolektör yerine hem elektrik hem de ısı elde eden hibrit panel kullanımının yaygınlaştırılmasını öneren Karakılçık, "Kolektör sistemi yanına güneşten elektrik elde eden güneş panelleri entegre edilerek hem sıcak su hem de iklimlendirme dahil tüm elektrik giderleri karşılanabilir. Termal güneş panelleri ile evsel kullanımlarda hem termal enerji hem de elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanabileceği, yapılan hesaplarla görülmektedir" dedi.
İlk yatırım maliyetine önlem
Karakılçık, söz konusu sistemlerin yaygınlaştırılması için ilk yatırım maliyetinin önem taşıdığını, maliyeti düşürecek önlemlerin alınabileceğini belirterek, şunları söyledi:
"İlk yatırım maliyetleri yüksek olması dolayısıyla evsel kullanımlarda insanlar çekimser kalmakta. Bunun önünün açılabilmesi için yatırım maliyeti azaltılmalı, bazı teşvikler verilmeli. Dolayısıyla bu teşviklerle insanların konuya daha sıcak bakması sağlanmış olur. Aksi takdirde ilk yatırım maliyeti açısından düşündüğümüzde bu sistemleri alt gelir grubuna yaygınlaştırmamız zor görünmekte ama gelecek vaat eden bir konudur. Gelecekte maliyetlerin düşmesiyle alt gelir gruplarına da bu sitemlerin yaygınlaştırılması mümkün."
Çevre duyarlılığı
Karakılçık, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjide çevre duyarlılığının da öne çıktığını kaydetti.
Bu tür kaynakların, çevrenin korunmasına da katkı sağlayacağına işaret eden Karakılçık, şöyle konuştu:
"Biz, sadece 'enerji eşittir para' demiyoruz. Aynı zamanda 'enerji eşittir para artı çevre' diyoruz. İşin çevresel boyutu çok gözükmese de en önemli kısımlardan biri. Uzun vadede çevreye verdiğimiz zararlar geri döndürülemeyeceğine göre, çevresel boyutu da son derece dikkate almamız lazım. Bu eksende teşvikler artırılabilir. Yenilenebilir kaynaktan elektrik, ısı üreten ve kullanan kişi ve kurumlar için çevreye salmayacağı karbondioksit, karbonmonoksit, kükürtdioksit, azotdioksit, hidrokarbon gibi gazlar ve diğer atık madde oranı dikkate alınıp yeni teşvik yöntemi geliştirilerek kullanımı yaygınlaştırılabilir."
Yenilenebilir enerjinin önemi
Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre, dünya genelinde yenilenebilir enerjiden üretilen 4 bin 810 teravat/saat elektriğin, 2040' kadar 13 bin 230 teravat/saate çıkması bekleniyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2040'ta, elektrik üretiminde yüzde 41'le birinci sırada bulunan kömürü geride bırakması öngörülüyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının, zengin güneş enerjisi potansiyeline sahip Türkiye'de de dünyaya paralel olarak yaygınlaştırılması, ekonomik açıdan önem taşıyor.
Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için yerli kaynaklara dayalı enerji üretiminin yaygınlaştırılması kadar enerji verimliliğinin geliştirilmesi için de önlemleri öngören "Yeni Ekonomi Programında", yenilenebilir enerji kaynakları önemli yer tutuyor. - Adana
Son Dakika › Güncel › Yenilenebilir Enerjiye Teşvik Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?