RIDVAN KORKULUTAŞ - Kilisli yorgan ustası Aziz Akkaya, gelişen teknolojiye bağlı yaşadıkları pazar sorununu aşmak için yeni evlenen çiftler ve sünnet edilen çocukların fotoğraflarını ürünlerine basıyor.
İğne iplikle bin düğüm ve fiske atılarak yaklaşık 7 saatte hazırlanan el emeği göz nuru Kilis yorganı, kentteki az sayıdaki ustanın gayretiyle gelecek nesillere ulaştırılmaya çalışılıyor.
Ustaların gayretiyle endüstriyel üretime direnen Kilis yorganı, son yıllarda gelişen teknoloji ve değişen tüketici tercihleri nedeniyle yeterli ilgiyi görmüyor.
Bir zamanlar 300'ü aşkın yorgan atölyesinin bulunduğu kentte, sayı neredeyse 10'un altına indi. Yaşadıkları sıkıntılara rağmen mesleğini sürdüren ustalar, işlerini artırmak için farklı yöntemler deniyor.
Kilisli ustalar, el emeği ile teknolojiyi bir araya getirerek, daha fazla satış yapmayı hedefliyor. 44 yıllık yorgan ustası Aziz Akkaya (60) da yeni evlenen çiftler ve sünnet edilen çocukların fotoğraflarını yorgana basıyor.
Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu kültürüne has desenlerin yer aldığı geleneksel yorganlara talebin azalmaya başladığını söyledi.
Yaşadıkları pazar sorununu aşabilmek için farklı yöntemler denemeye başladıklarına işaret eden Akkaya, şöyle konuştu:
"Daha önce iğne iplikle desen oluşturduğumuz saten kumaşın yerine, fotoğrafları kullanmaya başladık. Fotoğraflı yorganlarımızı, kızlarımızın çeyizlerine ve çocuklarımızın sünnet düğünlerine renk katan bir el sanatı olarak yaptık. Bu sanatı tekrar canlandırabilmek için dijital ortamda nişan, düğün ve sünnet fotoğraflarını yorgana yansıtmaya başladık. Bu çalışmamızla yorganlarımız ilgi görmeye başladı."
Akkaya, yorgancılığın eski değerine kavuşması için mücadele ettiklerini ve yeniliklerle ilgi çekmeye çalıştıklarını dile getirdi.
El yapımı yorgan üretiminin zahmetli olduğuna dikkati çeken Akkaya, "Bir yorganda binin üzerinde düğüm ve fiske var. Buna el emeği göz nuru deniyor. İplik iplik bunları çekiyoruz. Makine yapımı yorganlardaysa dikişler bir yerden başlar ve biter. İp bir yerden söküldüğü zaman her tarafı sökülür" dedi.
Bir yorganı yaklaşık 7 saatte hazır hale getirdiklerini anlatan Akkaya, makinede ise bu sürenin 20 dakikaya indiğini belirtti.
Akkaya, evli çiftler için yapılan yorganın 250, sünnet çocuklarına hazırlanan ürünün ise 50 liradan satışa sunulduğunu kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Yorgan Ustasından Pazar Sorununa 'Fotoğraflı' Çözüm - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?