Yorulmadan Anne Babalık Olmaz" - Son Dakika
Güncel

Yorulmadan Anne Babalık Olmaz"

Yorulmadan Anne Babalık Olmaz"

Evlilik ilişkileri uzmanı Yeşim Varol, çocuk yetiştirme konusunda yorulmadan anne baba olunamayacağını belirterek, “İki gece uykusuz kalırsınız çocuğunuzun uyku problemini çözersiniz, ortalık biraz kirlenir ama çocuğunuz kaşık çatal kullanmasını öğrenir. Bunlar fedakarlık ister. Sonuç olarak bir insan yetiştiriyorsunuz” dedi.

18.03.2015 15:32

Evlilik ilişkileri uzmanı Yeşim Varol, çocuk yetiştirme konusunda yorulmadan anne baba olunamayacağını belirterek, "İki gece uykusuz kalırsınız çocuğunuzun uyku problemini çözersiniz, ortalık biraz kirlenir ama çocuğunuz kaşık çatal kullanmasını öğrenir. Bunlar fedakarlık ister. Sonuç olarak bir insan yetiştiriyorsunuz" dedi.

Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve İhlas Koleji'nin evsahipliğini üstlendiği Altınçağ Konferansı öncesinde bir röportaj veren evlilik ilişkileri uzmanı Yeşim Varol, anne, baba ve çocuk ilişkilerinde olması gerekenleri anlattı.

ANNE BABALAR ÇOCUKLARIYLA ARKADAŞ OLMALI MI?

Varol, özellikle genç yaşta anne babalardan en sık duyduğu cümlenin "Ben çocuğumla arkadaş gibiyim" sözü olduğunu ama bu sözü duymaktan hiç de mutlu olmadığını belirtti. "Evet çocukla yine arkadaş olabilelim ama unutmamak gerekir ki bizim de bir sürü arkadaşımız olmasına rağmen bir tane annemiz ve babamız var" diyen Varol, anne babanın yeri geldiğinden kötü arkadaştan da koruyan bireyler olması gerektiğini vurguladı.

"ÇOCUĞUNUZLA KALİTELİ VAKİT GEÇİRMEK İÇİN BİRÇOK ALTERNATİF VAR"

Birçok anne babanın çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmek konusunda tavsiyeler istediğini söyleyen Varol, bunu düşünmenin bile çok saçma olduğunu istenildikten sonra birçok alternatif üretilebileceğinin altını çizdi. "Velilerin bunu bana sorması çok üzücü geliyor. Yapacak o kadar çok şey var ki. Kızınızla oturup taze fasulye ayıklamak bile kaliteli zaman kullanımıdır. Sohbet ederek oyun oynamak, oğlunuz varsa onunla bir sehpayı tamir etmeye çalışmak, onun yardımını istemek gibi birçok kendilerinin de üretebileceği fikirler var" diyen Varol, bu kadar alternatif varken hala bu konuyu düşünmenin ve yardım istemenin çok yanlış olduğunu ifade etti.

"ÇOCUĞA BAĞIRMAKLA DAVRANIŞININ YANLIŞ OLDUĞUNU ANLATMAK ARASINDA FARK OLMALI"

Çocuğa hitap konusunda da evde sıkıntılar yaşanabileceğini ifade eden Varol, hitap tarzının doğru belirlenmesi için anne babaya görevler düştüğünü söyledi. Azarlamanın bir terbiye modeli olabileceğini ancak doğru yapıldığı halde değer bulacağını söyleyen Varol, "Çocuğu tehdit etmek, korkutmak, başkaları ile kıyaslamak ya da çok kötü sözler sarf etmek çocuğu çok yaralıyor. En kızgın anımızda bile doğru kelimeleri bulmalıyız. Ona bağırmakla davranışının yanlış olduğunu anlatmak birbirinden farklı olmalıdır. Örneğin, sen ne dağınık bir çocuksun demek yerine, odan çok dağılmış gel beraber toplayalım demek daha uygundur" dedi.

"ANNE BABALIK FEDAKARLIK İSTER"

Çocukların okulda değişik davranışlar gösterebileceklerini belirten Varol, "Bunları anneyle paylaştığınızda kabul etmek istemiyorlar. Çünkü bu sözleri kendi anneliklerini eleştiri gibi kabul ediyorlar. Çocuklarıyla kendilerini tek birey gibi görürler" dedi. Bu durumu annenin kendi içindeki hedeflerini bulamamış olmasına ya da bireysel özgürlüğünü kazanamamış olmasına bağlayan Varol, annelerin kendi umutlarını ve beklentilerini çocuklarına yüklediklerini söyledi. Çocuğun bir bütün olarak kötü ya da iyi olmasının beklenmemesi gerektiğine vurgu yapan Varol, "Çocuk o kadar beyaz bir sayfa ki. Eğilip bükülebilir doğru yönlendirebilir. Mesela çocuk yalan söyleyebilir. Ama bu onun hayatı boyunca yalancı olacağı anlamına gelmez. O yüzden anneye bu durumu anlatırken çocuğa bütün olarak değil sadece düzeltilmesi gereken bir yönden yardım etmek istediğimizi anlatmalıyız ki anne kendisinin eleştirildiğini düşünmesin" ifadelerini kullandı.

Bu sebeple anne babalığın sanıldığı kadar kolay olmadığının altını çizen Varol, özellikle okula başladıktan sonra tüm görevleri öğretmenlerin üstüne atmanın doğru olmadığını belirtti. Çocuk okula başladıktan sonra sanki tüm sorumluluğun öğretmene ait olacağını düşünen velilerin büyük bir yanılgıya düştüklerini söyleyen Varol, "Çocuk okula başlamışsa bir anne çocuğunun diş fırçalama alışkanlığı, temizliğini, tertipli olmasını, yemek düzeni gibi alışkanlıklarını takip etme işini öğretmene devredemez. Annelik fedakarlık ister. Böyle bir lüksü yok annenin" dedi.

"İki gece uykusuz kalırsınız çocuğunuzun uyku problemini çözersiniz, ortalık biraz kirlenir ama çocuğunuz kaşık çatal kullanmasını öğrenir. Tekrar söylüyorum bunlar fedakarlık ister. Sonuç olarak bir insan yetiştiriyorsunuz" diyen Varol, yorulmadan anne babalık yapılamayacağının altını kalın çizgilerle çizdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yorulmadan Anne Babalık Olmaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement