Doruk Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Boyar, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık olarak görülen yumurtalık kistlerinin çoğunun iyi huylu olduğunu ve kendiliğinden kaybolabildiğini söyledi.
Yumurtalık kistleriyle her kadının neredeyse yılda bir kez karşılaştığını belirten Uzman Dr. Nuray Boyar, yumurtalık kistlerinin küçük içi su dolu yapılar olduğunu ve birçoğunun tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolduğunu kaydetti. Kistin teşhisinde hastanın ve kitlenin durumuna göre tomografi, manyetik rezonans, hormon tetkikleri ve kanda tümör belirtileri incelendikten sonra tedavi için bir karara varılabileceğini ifade eden Boyar, saf kist görünümünde olan ve 5-6 santimetreden küçük kistlerin, iyi huylu olma ihtimaline dikkat çekti.
Yumurtalık kistlerinin birçoğunun birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolduğunu belirten Boyar, kistlerin yok olmadığı durumlarda ilaç tedavisi veya ameliyat gerektirebileceğini ifade etti. Boyar, kistin boyutu, görüntüsü, kan tahlilinde bakılan tümör emareleri, hastanın hikayesi, yaşı ve şikayetleri gibi faktörlerin tedavinin şeklinde belirleyici rol oynadığını kaydetti. Teşhis ve yöntemlerin kistin varlığını ortaya koyduğunu, ancak yapısını tahminen belirlediğini anlatan Boyar, şunları söyledi:
"Kesin teşhis kistin laparoskopi (kapalı ameliyat) veya laparatomi (açık ameliyat) adı verilen yöntemle çıkarılması ve patoloji uzmanı tarafından incelenmesi ile konulabilir. Kistlerin hepsi ameliyat gerektirmez.
Kistin tedaviye cevap verememesi, kistin yumurtalığın kendi etrafında dönmesine sebep olarak beslenmesinin bozulması veya yırtılma riskinin yüksek olması, kistin yumurtalık kanseri olduğundan şüphelenilmesi gibi durumlarda ameliyat gerekir".
(MŞ)
07.07.2012 11: 32: 27
TSI
NNNN - BURSA
Son Dakika › Güncel › Yumurtalık Kistlerinden Korkmayın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?