Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'un " Türkiye'nin, araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'yı Doğu Akdeniz'e göndermekle Kıbrıs'taki diyaloğu sabote ettiği ve kriz odağı oluşturduğu" iddiası üzerine, "Söz konusu ifadeler, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta çözüm çabaları bağlamında yanlış bir algı içerisinde olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı.
Bilgiç, bir soruya verdiği yazılı yanıtta, Venizelos'un açıklamasındaki ifadelerin, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta çözüm çabaları bağlamında yanlış bir algı içerisinde olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirterek, Kıbrıslı Rumların 1963 yılında yıktığı ortaklığın yeniden kurulması için 46 yıldır sürdürülen müzakerelerin sonuçsuz kalmasında bu algının önemli bir rolünün bulunduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "1960'da kurulan ortaklık devletini yıkan Rumların, 1963 yılından bu yana gasp ettiği "Kıbrıs Cumhuriyeti" sıfatının meşruiyet taşımadığı, dolayısıyla GKRY'nin adanın tümünü ilgilendiren konulardaki tasarruflarının geçerli olmadığı, esasen GKRY'nin buna muktedir de bulunmadığının artık kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu" aktardı.
Sürdürülen müzakerelerin amacının, Kıbrıs'ta eşit statüde iki kurucu devletten oluşacak yeni bir ortaklığın tesisi olduğunu belirten Bilgiç, "Bu ortaklığın iki tarafın referandumlarla ortaya koyacakları iradeyle ortaya çıkacağı, 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada da açıkça yer almıştır. Bunu görmezden gelerek, mevcut müzakere sürecini Rumların devleti gasp etmelerinin meşrulaştırılması olarak gören anlayışın çözüm çabalarına yardımcı olamayacağı da açıktır" ifadelerine yer verdi.
Bilgiç, Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos'un özellikle Türk dış politikasına ilişkin sözlerinin, Türkiye'nin uygulamalarının uluslararası meşruiyetini sorgulamasının ve bu iddiaları ile Türkiye-Yunanistan ikili ilişkileri arasında bağ kurmasının, iç siyasi saiklerin etkisiyle yanlış bir mantığın ürünü olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yunanistan'ın yapıcı olmayan bu tür söylemler içine girmesinin gerek ikili ilişkilerimizin ilerletilmesine gerek Kıbrıs sorununun çözümüne bir katkı sağlamayacağı ortadadır. Ülkemiz sorunların mevcut diyalog kanalları çerçevesinde ele alınmaya devam edilmesi yönündeki tutumunu muhafaza etmektedir. Doğu Akdeniz'de ülkemizin kıta sahanlığına ilişkin uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve çıkarlarını göz ardı eden adımlar atılmasının yeni sorunlar yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmeyeceğinin hatırlatılmasında yarar görmekteyiz. Esasen bu husus çeşitli vesilelerle Yunanistan'ın dikkatine getirilmiştir."
Doğu Akdeniz bölgesinin içinden geçmekte olduğu bu duyarlı dönemde, Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye'nin, barış ve istikrarın güçlendirilmesi için yapıcı tutumunu sürdürmeye devam edeceğine işaret eden Bilgiç, "Aynı tutumu ilgili tüm taraflara tavsiye etmekteyiz" ifadesini kullandı.
Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Venizelos, Türkiye'nin, araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'yı Doğu Akdeniz'e göndermekle Kıbrıs'taki diyaloğu sabote ettiğini ve kriz odağı oluşturduğunu iddia ederek, "Barbaros gemisinin uluslararası hukuk ve deniz hukukunun kabaca ihlalini oluşturan araştırmalar yapma teşebbüsünde bulunacağını" ileri sürmüştü.
Venizelos ayrıca, Türk dış politikasına yönelik, "Türkiye'nin sorumluluğu çok büyük. Bu nedenle onu sadece gemisini geri çekmeye değil, dış politikasından da vazgeçmeye ve Kıbrıs'taki müzakerelere yardım ederek desteklemeye ve ikili ilişkilerimiz ile Avrupa perspektifi için güvenli çerçeve olan yasal düzen içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos'un Açıklamaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?