Balkanlıoğlu'ndan Ahilik Haftası Mesajı - Son Dakika
Güncel

Balkanlıoğlu'ndan Ahilik Haftası Mesajı

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ahilik Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

14.09.2018 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ahilik Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Vali Balkanlıoğlu mesajında, ahiliğin, 13. yüzyıldan itibaren Selçuklu Devleti'nde ortaya çıkmış, Osmanlı Devleti ile birlikte bugüne kadar gelerek Anadolu'daki esnaf ve sanatkar birliklerine, kardeşlik anlamında verilen isim olduğunu anımsattı.

Adının anlamına yaraşır bir şekilde teşkilatlanan ahilik teşkilatının, esnaf ve sanatkarlığı, meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuuyla sentezlendiğini belirten Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Ahilik teşkilatı, İslamiyet'e ve kadim geleneklerimize dayanmaktadır. Anadolu'daki köylere kadar ulaşan teşkilatlanma yapısı ile milli birlik ve bütünlüğü, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı temel ilke olarak benimsemiştir. Bu bağlamda ahilik, toplumsal ahlak kurallarına bağlı bir toplum kurmayı amaçlayan, ülke ekonomisinde temel ihtiyaç maddelerini en kaliteli ve ucuz biçimde üretmeyi öngörmektedir."

Balkanlıoğlu, ahiliğin esas itibarıyla bireysel değil, toplumsal bir anlayış olduğuna işaret ederek, şunları ifade etti:

"Çağımızın yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde ahilik kültürünün temel ilkeleri bulunmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı'ya aktaran birikim, ahilik kültürüdür. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin düşünceleri ve ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, özellikle bu yolda emeği geçen esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkanlıoğlu'ndan Ahilik Haftası Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement