Başkan Kocamaz'dan Topbaş'a Mektup - Son Dakika
Güncel

Başkan Kocamaz'dan Topbaş'a Mektup

İstanbul'da Miniatürk'te Afşin'de olduğu iddia edilen Ashab-ı Kehf'in maketinin sergilenecek olmasına Tarsus'ta tepki gösterildi.

21.06.2011 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da Miniatürk'te Afşin'de olduğu iddia edilen Ashab-ı Kehf'in maketinin sergilenecek olmasına Tarsus'ta tepki gösterildi.

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a mektup yazarak Ashab-ı Kehf'in Tarsus'ta olduğunu belirtti.

Antik çağdan Bizans'a, Selçuklu'dan Osmanlı'ya 120 mimari eserin 1/25 oranında küçültülerek yapılmış maketlerinin sergilendiği İstanbul'da Miniatürk'te Eshab-ı Kehf'in maketinin yapılacak olmasının sevindirici bir olay olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Afşin Mahkemelerinde Eshab-ı Kehf'in Afşin'de olduğunu kayıt altına almak üzere açılan davaların görevsizlik nedeni ile reddedildiğini Eshab-ı Kehf'in arşivlerle Tarsus'ta olduğunu ifade etti.

Başkan Kocamaz'ın Topbaş'a gönderdiği mektup şöyle:

"Sayın Kadir TOPBAŞ,

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı,

Sizin Bilime ne kadar önem verdiğinizi, tarihi, kültürel ve dini değerlere ne kadar değer veren, ilgi gösteren bir kişi, bir yönetici olduğunuzu yakinen biliyoruz. Bu nedenle size bu mektubu çok rahat bir şekilde yazıyoruz.

Hepimizin bildiği gibi Kuran'da sözü edilen Ashab-ı Kehf'le ilgili menkıbelerin gerçekleştiği yerle ilgili değişik bölgelerde sahiplenme duygusu öteden beri bilinmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı kayıtlarında ve bilimsel araştırmalarda Kuran'daki tanıma en uygun yerin Tarsus'taki mağara olduğu belirtilmektedir. Bu konuyla ilgili Prof. Dr. Ahmet AKGÜNDÜZ' ün " Arşiv belgeleri ışığında Ashab-ı Kehf" kitabını sizlere bir belge olarak sunmak istiyorum. Ayrıca Osmanlı Devletinin Tarsus'taki Ashab-ı Kehf'in korunması, bakımı ve temizliği ile ilgili bir vakıf dahi kurmuş olması, burasının gerçeğe ne kadar yakın bir mekân olduğunun en bariz ispatıdır. Ayrıca Miniatürk gibi ciddi bir tanıtım merkezine daha önceki yıllarda yapmış olduğumuz müracaatla geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Tarsus'ta Ashab-ı Kehf'te dâhil bazı objelerle ilgili maketlerinin sergilenmesine yönelik müracaatımız henüz dikkate alınmamışken basından aldığımız bir bilgiye göre Afşin'deki Ashab-ı Kehf adı verilen Mağaranın Miniatürk İşletme Müdürü Sayın Resul ERKAN' ın açıklamalarına göre Miniatürk sergi alanında teşhir edileceğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Hiçbir araştırma yapılmadan ve böylesine ihtilaflı bir konunun o güzide mekânda sergilenmek istenmesini hayretle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Kaldı ki daha önceki yıllarda Afşin Mahkemelerinde Ashab-ı Kehf'in Afşin'de olduğunu kayıt altına almak üzere açılan davalar görevsizlik nedeni ile reddedilmiştir. Yine yıllardır Tarsus'ta artık geleneksel hale gelmiş olan ve halkın sahiplendiği Ashab-ı Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri kutlanmaktadır.

Bütün bu konuları bilgilerinize aktardıktan sonra böyle bir yanlışa meydan vermeyeceğiniz ümidi ile Tarsus Halkının en derin selam ve saygılarını sunuyor, sizlere her türlü hizmet yollarında üstün başarılar temenni ediyorum."

Olaya büyük tepki gösteren Tarsuslular, başta Kent Meclisi ve Tarsus'u seven tüm sivil toplum kuruluşlarının da tepki göstererek tüm dünyaya Ashab-ı Kehf'in Tarsus'ta olduğunu bildirmelerini istediler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Başkan Kocamaz'dan Topbaş'a Mektup - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement