Çekirge Çiftliği Kurdu Tanesini 6 Sente Satıyor - Son Dakika
Ekonomi

Çekirge Çiftliği Kurdu Tanesini 6 Sente Satıyor

Çekirge Çiftliği Kurdu Tanesini 6 Sente Satıyor

Antalya'nın Kurşunlu Köyü'ne 350 Bin YTL'lik Yatırımla Çekirge Çiftliği Kuran Selami Gökgöl, Tanesini 6 Sentten Avrupa'ya İhracata Başladı.

10.06.2007 02:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya’nın Kurşunlu Köyü’ne 350 bin YTL’lik yatırımla çekirge çiftliği kuran Selami Gökgöl, tanesini 6 sentten Avrupa’ya ihracata başladı.

 Talebe yetişemediğini söyleyen Gökgöl, 72 bin dolarlık sipariş almasına karşın 24 bin dolarlık canlı çekirge satışı yapabildiğini belirtti.

ANTALYA’nın merkeze bağlı Kurşunlu Köyü’nde 350 bin YTL’lik yatırım yaparak kurduğu çekirge çiftliği ile Türkiye’de bir ilki başlatan işadamı Selami Gökgöl, Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor. Selami Gökgöl, Avrupa’dan ayda 72 bin dolarlık sipariş almasına karşın, 24 bin dolarlık canlı çekirge satışı yaptığını belirtti. Çekirgenin tanesini 6 cente sattığını belirten Gökgöl, Avrupa’daki petshopların (hayvan satılan dükkan) çekirgelere büyük ilgi gösterdiğini anlattı.

PETSHOPLAR TERCİH EDİYOR: Profesyonel rehberlik yapan Selami Gökgöl, 3 arkadaşı ile birlikte 350 bin YTL’lik yatırım yaparak, Kurşunlu Köyü’ne çekirge çiftliği kurdu. Gökgöl, Almanya’dan getirdiği damızlık çekirgeleri çiftleştirerek, burada çoğalmalarını sağladı. Avrupa’daki petshoplardaki iguana, kertenkele, bukalemun, kurbağa, kaplumbağa ve bazı yılanların çekirgeyle beslendiğini anlatan Selami Gökgöl, yetişkin bir çekirgenin protein bakımından yarım kilo dana kıymaya eşit olduğunu iddia etti.

KONSERVE ÇEKİRGE İSTEYEN VAR: Çekirgeye en büyük talebin Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan geldiğini anlatan Selami Gökgöl, "Gelen talepleri karşılamak için bir ara damızlıkları bile göndermek zorunda kaldık" dedi. Haftada 300 bin çekirge talebi geldiğini, ancak bunun 100 binini karşılayabildiklerini anlatan Selami Gökgöl, "Çiftliğin kapasitesini genişletmemiz lazım. Bunun için teşvik arayışı içerisindeyiz. Teşvik olursa kapasitemizi ikiye katlayacağız" dedi. ABD’den konserve çekirge talebi aldıklarını söyleyen Gökgöl, "öncelikle canlı talebi karşılamamız lazım" dedi.

BİR İNEKTEN FAZLA YİYORLAR: Çekirgeleri mısır, kepek, yulaf, kamış, İngiliz çimi, karnabahar yaprağı ile besleyen Selami Gökgöl, söz konusu sebze ve otları çiftliğin bir bölümünde kimyasal ilaçlardan uzak kendisinin yetiştirdiğini belirtti. Otları taze kesip verdiklerini anlatan Selami Gökgöl, çekirgelerin günde 5 öğün yemek yediğini belirterek, "Bir inekten daha fazla ot yerler. 2.5 dönümlük mısır tarlasını 1 haftada bitiriyorlar" dedi.

ÇÖL ORTAMI HAZIRLADILAR: Çekirgeleri 28-32 derece sıcaklıkta özel ortamda, camların içerisinde yetiştirdiklerini bildiren Selami Gökgöl, çekirgeler için nem oranı yüzde 40’ın altında olmak şartıyla çöl ortamı hazırladıklarını belirtti. Çekirge çiftliğinin bağımsız statüde değerlendirilmediğini söyleyen Gökgöl, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çekirgeleri ipek böcekçiliği ve arıcılıkla aynı statüde değerlendirdiğini kaydetti.

Çekirge gübresinden biyodizel üreteceğim

SELAMİ Gökgöl, Türkiye’deki laboratuvarlarda yaptıramadığı çekirge dışkısı analizini Almanya’da bir arkadaşı vasıtasıyla yaptırdığını belirterek, çekirgenin dışkısının gübre olarak kullanılamayacağını, ancak birinci derece biyogaz üretimi için elverişli olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Gökgöl, çekirgelerin dışkısı ile biyodizel üretmeleri halinde ısınma maliyetini de sıfıra indireceklerini anlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çekirge Çiftliği Kurdu Tanesini 6 Sente Satıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement