'Cep Şehir Rehberi -İstanbul' Tanıtıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

'Cep Şehir Rehberi -İstanbul' Tanıtıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Tarafından Hazırlanan ve Kentle İlgili 200 Bin Noktanın İşlendiği 'Cep Şehir Rehberi -İstanbul', Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Tarafından Tanıtıldı.

11.03.2009 16:57

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve kentle ilgili 200 bin noktanın işlendiği ''Cep Şehir Rehberi-İstanBUL'', Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından tanıtıldı.

Topbaş, rehberin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin çok hızlı olduğu günümüz dünyasında bu gelişmeleri belediye olarak yakından izlediklerini ve dünyadaki belediyeler içinde teknolojiyi en iyi kullanan belediye olduklarını söyledi.

Teknolojik altyapı çalışmaları kapsamında 200 kilometre fiber optik kablo döşediklerini, 500 kilometrenin de altyapısını hazırladıklarını dile getiren Topbaş, bugün de ''Mobil Şehir Rehberi''nin tanıtımını yaptıklarını belirtti.

Daha önce şehir rehberinin tanıtımını yaptıklarını, bugün ise bu rehberi cep telefonuna indiren bir sistemi tanıtacaklarını anlatan Topbaş, ''Şehir rehberi şimdi cepte. Bu müthiş bir olay'' dedi.

Topbaş, bu sistemin cep telefonu kullanıcısına maliyetinin bulunmadığını, kompakt hale getirildiği için bütün bilgilerin cep telefonuna sığdığını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Rehberi bir kez indiriyorsunuz. Rehberdeki haritalara 200 bin nokta işlenmiş. Şehrin hangi noktasında bulunulduğu tespit ediliyor ve gitmek istenen yere ulaşmak için kullanılacak güzergah, harita üzerinde cadde, sokak isimleriyle birlikte gösteriliyor. Eczane, kültür merkezi, tiyatro salonu, alışveriş merkezi yanı sıra en yakın karakol, okul, hastane, otel, otopark, durak gibi önemli noktaları sorgulama imkanı bulunuyor.''

Kadir Topbaş, şehirle ilgili 2 milyon dataları bulunduğunu ve sisteme daha sonra bunların da ilave edileceğini, ancak arzu edenlerin on-line üzerinden 2 milyon noktaya erişebilme imkanı bulunduğunu kaydetti.

Yani hem on-line, hem off-line çalışan bir sistemi ortaya koyduklarını ifade eden Topbaş, eski model cep telefonlarında da sistemin kullanılabildiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ''Sistem sizi bulunduğunuz yerde algılıyor. Neredesiniz? Size göre gideceğiniz yerin güzergahını grafik ve yazı olarak gösteriyor. Bundan sonra yapacağımız iş, İETT ve diğer toplu taşıma araçlarını da bu sisteme entegre edecek çalışmayı tamamlamak. Bunu tamamladığımızda buradan Bostancı veya Kurtköy'e gideceğiniz zaman hangi numaralı otobüse, hangi metroya, vapura veya araca bineceğinizi gösterecek. Bu dünyada var mı? Şu anda yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde var'' diye konuştu.

Bunları zamanında proje diye anlatmadıklarını, bunun binlerce projeden sadece bir tanesi olduğunu ifade eden Topbaş, ''Böylece İstanbul'daki kentli, bu şehirde çok daha rahat yaşama, çok daha rahat kullanma imkanını bulmuş oluyor'' dedi.

Topbaş, sisteminin yazılımının İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu, şu anda sadece Turkcell'den bu hizmetin alınabildiğini belirterek, öncü bir belediye olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Ayrıca kentin dijital haritasını çıkardıklarını, araçlarda kullanılan navigasyon için ilgili şirketlerin bu altlıkları kendilerinden temin edebileceklerini belirten Topbaş, daha sonra Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok ile birlikte cep telefonundan sistemin işleyişini gösterdi.

Rehber ''www.ibb.gov.tr/istanbul'' adresinden cep telefonuna yüklendikten sonra telefonun ekran boyutlarına sığıncaya kadar ekran seçeneklerinden kontrol edilecek.

Rehber yüklendikten sonra telefonun uygulamalar klasöründe ''istanBUL'' kısa yolu seçilerek uygulama çalıştırılacak. Rehberin kurulumu ve çalışması cep telefonu türüne göre 4 ile 100 saniye arasında zaman alıyor.

Rehberde 68 bin cadde ve sokak, 31 bin önemli nokta bulunuyor. Güncel harita verileri yaklaşık 200 kat küçültülerek cep telefonuna uygun hale getirilen rehber, 6 ayda tamamlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Cep Şehir Rehberi -İstanbul' Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement