Çeyizi İçin Dokumaya Başladığı Halıları Dünyaya Tanıttı - Son Dakika
Yaşam

Çeyizi İçin Dokumaya Başladığı Halıları Dünyaya Tanıttı

Muğla’nın Bodrum ilçesi Etrim köyünde 57 yıldır Halı dokumacılığı yapan Ümmühan ninenin halıları dünyaya tanıtılıyor.

01.04.2017 12:54

Muğla'nın Bodrum ilçesi Etrim köyünde 57 yıldır Halı dokumacılığı yapan Ümmühan ninenin halıları dünyaya tanıtılıyor. Çeyizi içi dokumaya başladığı halılar krallara, prenslere ve Hollywood yıldızlarına satılıyor.

Anadolu Selçuklu Devleti zamanından günümüze kadar gelen halı dokuma sanatını annesinden öğrenen 64 yaşındaki Ümmühan Başol 6 yaşından berri halı dokuyor. 57 yıldır halı dokuyan Ümmühan nine çeyizine dokuduğu halılarla dünya ya ün saldı. 1981 yılında Mehmet Başol ile evlenen Ümmühan nine eşi ile beraber dokuduğu halıları satmaya başladı. Dokuduğu halılar Dünya'nın dört bir yanından ün salmaya başlayınca 2 göz odası olan evinin bir odasını da yaptığı halıları sergiledi. Dokuduğu halılar o kadar ünlü oldu ki, Bodrum'a tatile gelen Oscar Ödüllü sinema oyuncusu Michael Douglas bile halıları 1988 yılında görmeye geldi. Halılara hayran kalan Douglas, 25 yıl sonra İtalya'da bir dergiye verdiği röportajda Etrim köyünü, Ümmühan nine ve eşi Mehmet Başol'u unutamadığını anlattı.

Sırtında torunuyla halı dokumaya devam ediyor

Ümmühan ninenin dokuduğu halılar zaman içerisinde Türkiye sınırlarını aşarak Dünyada tanınmaya başladı. Krallara, prenslere ve dünya yıldızları Bodrum ziyaretlerinde Etrim köyünü de ziyaret ederek dokuma halılarla ilgilenmeye başladı. Yurt içi ve yurt dışında satılan el emeği göz nuru halılar, yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Bitkilerden elde edilen kökboyası ile yapılan ve bin lira ile 500 bin liraya kadar satılan halıların bazılarına ise paha biçilemiyor. Etrim köyünde 2 bin 500 yıldır anneden kızına geçen halı dokumacılığını devam ettiren Ümmühan nine bir yandan torunlarına bakarken bir yandan ise halı dokuyor. 2 çocuk annesi 5 torun sahibi olan Ümmühan nine kızı Belgin Başol'a ve torunlarına da halı dokuması öğretiyor. Ümmühan nine bu mesleğin kaybolmamasını istiyor.

Halı dokumaya halen devam eden Ümmühan Başol 6 yaşında halı dokumayı öğrenmeye başladığını anlatarak "6 yaşında annemin yanında başladım halı dokumaya. 6 yaşından berri dokurum halı. İlk halıları çeyizim için yaptım. Evlendikten sonra halı dokuma işini ticarete dönüştürdük. Dünyanın her tarafından gelip halı alıyorlar benden bende çok mutlu oluyorum. Ben halı dokumayı kızıma öğrettim. Kızımda inşallah çocuklarına ve torunlarına öğretir. Bu işi kuşaklarca yürütmeye devam ederiz inşallah. Dünya'nın her yerinden buraya halı almaya geliyorlar. Bende çok mutlu oluyorum dokuduğum halıları alıyorlar diye" ifadelerini kullandı.

Çeyizi İçin Dokumaya Başladığı Halıları Dünyaya Tanıttı
Kaynak: DailyMotion.com

Son Dakika Yaşam Çeyizi İçin Dokumaya Başladığı Halıları Dünyaya Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement