Efsane Gibi Gerçek, İki Diriliş Piri - Son Dakika
Kültür Sanat

Efsane Gibi Gerçek, İki Diriliş Piri

Efsane Gibi Gerçek, İki Diriliş Piri

Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil’i okuma kılavuzuna ihtiyaç yok ama doğru anlamak için daha dikkatli okumaya ihtiyaç var. Yıldız Tutulması’nda Şaban Abak bu bağlamda okura rehberlik ediyor.

25.06.2013 03:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şair ve yazar Şaban Abak, daha önce Meşaleyi Tutan El adıyla yayımlanan yazılarını 2008’den bu yana kaleme aldıklarını da ekleyerek Vadi Yayınları’ndan çıkan Yıldız Tutulması’ndan yeniden okurla buluşturdu. Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil hakkında düzenlenen çeşitli sempozyumlarda sunduğu tebliğleri de bu vesileyle kayıt altına alan Abak, dergilerde yayınlanan ancak kitaplarında olmayan altı yeni şiire de metinlerin arasında yer vermiş. Abak’ın özellikle Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil ile ilgili olarak kaleme aldığı yazı ve makaleler bu iki büyük fikir öncüsünü yeni okumaya başlayanlara ve doğru anlamak isteyenlere rehberlik etmeye yönelik bir yaklaşımın ürünü. Sezai Karakoç için ‘Fikir ve sanat eserlerinde geleneğin yeniden üretilmesi sorunsalını aşarak Mevlanalar, Yunuslar çağından Şeyh Galip’e uzanan İslam klasiklerinin altın zincirinin günümüzdeki temsilcisi oldu’ diyen Abak, Karakoç’u Mona Roza şiirinden ibaret görenlerin de büyük bir yanılgı içinde olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor “Şayet bu şiir, bir büyük külliyatı içer gibi okumak için bir ilk adım olacaksa ne ala. Değilse, böylelerinin durumu, padişahın hazinesine girip de şaşkınlıktan elindeki küreğin tersiyle ancak bir tek altın alabilen kişinin gülünç ve acıklı haline benzetilebilir”.


Kahraman aydınlar nesli


Vadi Yayınları’ndan çıkan kitapta Karakoç’la ilgili ‘Sezai Karakoç’ta Devlet Fikri ve Yüce Devlet İdeali’, ‘Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı: Millet, Ülke, Devlet, Medeniyet’ başlıklı yazılar, Nuri Pakdil’le ilgili olarak da ‘Efsane Gibi Gerçek: Nuri Pakdil’, ‘Derviş Nuri Pakdil’, ‘Kahraman Aydınlar Nesli ve Pakdil’ başlıklı makaleler dikkat çekiyor. Abak, Yıldız Tutulması’nda, Mehmet Akif Ersoy’dan, Necip Fazıl’a, Akif İnan’dan, Cahit Koytak’a, Necat Çavuş ve Kamil Eşfak Berki’ye edebiyat ve düşünce dünyamızın pek çok önemli ismine de selam duruyor.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Efsane Gibi Gerçek, İki Diriliş Piri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement