Filipinler'deki Haiyan Tayfunu - Son Dakika
Güncel

Filipinler'deki Haiyan Tayfunu

Filipinler\'deki Haiyan Tayfunu

Dünya, Filipinler için seferber oldu Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 21 ülke yardım sözü verdi

11.11.2013 11:47

Dünya, Haiyan tayfununun binlerce kişinin ölümüne neden olduğu Filipinler'e yardım için seferber oldu.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Raul Hernandez, aralarında Türkiye, Avustralya, Belçika, Kanada, Endonezya, İsrail, Japonya, ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu 21 ülke ile UNICEF, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Oxfam gibi çok sayıda uluslararası örgütün yardım sözü verdiğini açıkladı.

BM'nin Filipinler'e yardım için uluslararası çağrı yapmaya hazırlandığına işaret eden Hernandez, "Yaşadığımız bu güç dönemde dünyanın dört bir yanından gelen destek ve yardım, bize cesaret veriyor" dedi.

Bazı ülkelerin arama kurtarma ekibi ve tıbbi uzmanlar göndererek destek vermeye çalıştığını, bazı ülkelerin ise maddi ve insani yardım sağladığını kaydeden Hernandez, BM yetkililerinin tayfundan etkilenen bölgelerde acilen ihtiyaç duyulan malzemeleri belirleyeceğini, en çok gıda, içme suyu, çadır, battaniye, ilaç, tıbbi malzeme, aşıya ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı.

Dünyada "Haiyan", Filipinler de ise "Yolanda" adıyla bilinen tayfunun 10 milyon kişiyi etkilediğini kaydeden Hernandez, bağışların Sivil Savunma Ofisi ve Doğal Afetler Risk Yönetimi Konseyi tarafından toplanıp dağıtılacağını sözlerine ekledi.

Filipinler'e yardım yağıyor

Avustralya, Filipinler'e 9,4 milyon dolar maddi ve insani yardım göndereceğini açıklarken, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Filipinler'e çadır ve temizlik malzemesinin yanı sıra 20 bin çocuk ile 15 bin yetişkine 5 gün boyunca yeterli olacak 55 ton gıda malzemesi göndereceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu, tayfunun yaralarını sarmak için Filipin halkına 4 milyon dolarlık maddi yardımı onayladı.

BM Gıda Programı, 2 milyon dolarlık maddi yardımın yanı sıra 40 ton yiyecek göndereceğini belirtti.

Tayfundan etkilenen bölgede 1,7 milyon çocuğun yaşadığını bildiren UNICEF de bölgeye 60 ton insani yardım göndermeye hazırlanıyor. UNICEF'in Filipinler Temsilcisi Tomoo Hozumi, yardım taşıyan uçakların bölgeye salı günü ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Filipinler'e 25 kişilik bir arama kurtarma ekibi gönderen Japonya, insani yardım sağlamaya devam edeceği sözünü verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'deki Haiyan Tayfunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement