Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı - Son Dakika
Güncel

Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı

Filistin Devlet Başkanı Abbas: "Allah'ın izniyle Gazze'yi dünyadaki kardeş ve dost ülkelerin desteğiyle yeniden imar edeceğiz.

12.10.2014 14:58

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dost ülkelerin desteğiyle Gazze'yi yeniden imar edeceklerini söyledi.

Abbas, İsrail'in saldırıları sebebiyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin imarı için Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen konferansta, saldırılar sırasında Gazze'de çok sayıda can ve mal kaybının yaşandığını belirterek, "Daha önce yapılan Arap Barış girişimi ve iki devletli çözüm önerisinin hayata geçirilmesini, ilki 2009'da düzenlenen bu konferansın ikincisinin düzenlenmemiş olmasını temenni ederdim" ifadesini kullandı.

Bölgeyi yeniden inşa etmek istediklerini dile getiren Abbas, "Allah'ın izniyle Gazze'yi dünyadaki kardeş ve dost ülkelerin desteğiyle yeniden imar edeceğiz. Bu ülkelerin bizi yalnız bırakmayacağına inanıyoruz" dedi.

Gazze'de saldırılar sırasında yerle bir olan hükümet binalarının inşası için acil yardıma ihtiyaç olduğunu aktaran Abbas, "Gazze'nin söz konusu imar projesini, Batı Şeria'daki ilgili kurumlarla ulusal uzlaşı hükümeti gözetiminde yürütülmesi gerekiyor. Ayrıca Gazze ve Batı Şeria'daki kentler arasında yer alan, Filistin'in dünyaya açılan kapıları aktif hale getirilmeli. Filistin ekonomisinin İsrail'in ve onun tasarrufuna bağlı bırakılması mantıklı değil" diye konuştu.

Bölgedeki "işgalin sonlandırılması" için uluslararası toplumdan destek talep eden Abbas, "İşgal, Batı Şeria'yı yüzde 60 oranında yatırımdan mahrum ediyor ve senelik 3 milyar dolar kayba neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarda yaşanan insani kayıplara değinen Abbas, "Gazze saldırılarında yaklaşık 90 ailenin tamamen nüfustan silindi" ifadesini kullandı.

"Yeni bir yaklaşım" çağrısı

İsrail'in uluslararası ve 1967 sınırlarına tabi iki devletli çözümü kapsayan kararlara bağlı kalmaması ayrıca Filistinli mülteciler konusunda çözüme yanaşmamasının bölgede şiddet ve çatışmalara yol açacağını anlatan Abbas, şöyle devam etti:

"İsrail-Filistin arasındaki çatışmayı ve İsrail işgalini sonlandıracak yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var. Başkenti Kudüs olan ve İsrail ile yan yana iyi niyet çerçevesinde yaşayan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içeren bir yaklaşım."

İsrail'in "Filistin devletini işgale yönelik" sistematik planlarından vazgeçmediğini dile getiren Abbas, "İsrail'in saldırılarının yargısız bırakılması karşısında sessiz kalınamaz" dedi.

Filistin ile İsrail arasında ateşkesin sağlanması için sarf edilen çabalara da değinen Abbas, ateşkesin devamı için Mısır ve ilgili mercilerle görüşmeleri sürdüreceklerini kaydetti.

"İsrail'in saldırıları, siyasi çatışmayı, dini boyuta tahvil ediyor"

İsrail'in Kudüs'teki kutsal mekanlara yönelik saldırılarına işaret eden Abbas, "Hristiyan ve İslami simgelere saldırı, zaten var olan ateşe benzin dökmek gibidir. İsrail'in bu tür saldırıları, bölgedeki siyasi çatışmayı dini boyuta tahvil ediyor ve mezhepçiliği körüklüyor. Teröre karşı uluslararası alanda yürütülen çalışmaların, haklarımıza ve bağımsızlığımıza kavuşuncaya kadar bir güvenirliği bulunmuyor. Terör ve hangi isim altında olursa olsun radikal gruplar karşısındaki mücadelemize devam edeceğiz. Bireysel çıkarlar için dinimizi kullanmaya çalışanlara karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Kahire'deki konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra bir çok ülkeden temsilci katılıyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement