"Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" Kitabı Tanıtıldı - Son Dakika
Yerel

"Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" Kitabı Tanıtıldı

Sahan Restoranlar Zinciri'nin 41.kuruluş yıl dönümü anısına hazırlanan "Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" adlı yemek kitabı tanıtıldı.

19.11.2011 18:20

Sahan Restoranlar Zinciri'nin 41. kuruluş yıl dönümü anısına hazırlanan "Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" adlı yemek kitabı tanıtıldı.

Beş yıllık bir araştırmanın sonucunda uzman bir komisyon tarafından hazırlanan ve 2 bin ev hanımından alınan lezzet reçeteleri arasında yapılan incelemelerde 420'sinin yayımlanmasına değer bulunan kitapta, Gaziantepli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de "eşkili ufak köfte" adlı yemek tarifi bulunuyor.

Gaziantep Şirehan'da düzenlenen tanıtım toplantısında, konuklara, unutulmaya yüz tutmuş veya özel günlerde nadiren yapılan yemekler başta olmak üzere Gaziantep mutfağının en güzel yemeklerinden oluşan 150 çeşit yemek ve meze çeşitlerinden oluşan mönü sunuldu.

Doğan Yayıncılık tarafından basımı üstlenilen 500 sayfalık kitap, 60 liradan satışa sunuldu.

Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kitabın yazılış hikayesinin bir dostunun Gaziantep'te yediği bir yemekle İstanbul'da yediği aynı yemeğin neden farklı olduğu sorusuyla başladığını ifade ederek, yemeklerin tarifinin doğrusunu bulmak için araştırmaya başladığını, ancak yaptığı araştırmalarda kaynak kısıtlığı yaşadığını ve 50-100 yıl öncesine ait yazılı bilgilere bile ulaşamadığını belirtti.

Bunun üzerine bir kitap yazmaya karar verdiklerini ifade eden Öztan,

"Gaziantep yemeklerini en iyi Gaziantep kadınlar, analarımız, ninelerimiz yapar dedik. 44 kişilik bir ekip kurduk, önce yakın çevremizden başlayarak tek tek aileleri ziyaret ettik. Her ailenin en iyi yemek yapan kadının bulduk. Bu süreçte 2 bin kadına ve tarife ulaştık. 5 bin kilometre yol kat ettik, 5 bin fotoğraf çektik. Uzman akademisyenlerden bir komisyon kurarak, 420 tarifi seçerek kitabımızda yayımladık" diye konuştu.

Gaziantep mutfağının envanterini çıkardıklarını ve kayıt altına aldıklarına işaret eden Öztan, her şehrin böyle yaptığı zaman Türk mutfağının envanterinin çıkarılmış olacağını vurguladı.

" Türkiye'nin tanıtımı, Türk mutfağından geçer" diye konuşan Tahir Tekin Öztan, kitabın gerçek kahramanları olan ev hanımları ile kitabın yayımlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

-"Bir tencerenin içinde iki yemek"-

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de konuşmasında, Gaziantep'in artık değiştiğini, kültürün ve tarihinin ön plana çıktığını ifade ederek, "Gaziantep'te son zamanlarda çok büyük restorasyon çalışmaları yapıldı. Eskiden sadece lahmacun, kebap ile anılan Gaziantep'te bugün kültürel miras gündeme gelmeye başladı. Bu kültüre miras sadece Türkiye'den değil yurt dışından da yakından izleniyor" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in eşi Yardım Gönüllüleri Derneği Başkanı Derya Güzelbey de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep mutfağının kebapları, tatlıları, tencere yemekleri ile çok çeşide sahip olduğunu ve büyük bir yemek kültürüne sahip olduklarını belirtti.

Yemek yapmayı annesinden öğrendiğini ve kendi kızının da çok güzel yemek yaptığını ifade eden Güzelbey, "Bu kitap, çok güzel bir mirastır. Tahir Bey çok güzel bir çalışma başlatarak, 420 bayanın oluşturduğu yemek kitabını çıkardı. Bunlardan birisi benim. Benim yaptığım yemek Gaziantep'in çok eski yemeklerinden hatta çok fazla kişi bilmez. Bir tencerenin içinde iki çeşit yemek, bunun adı

'taze fasulyenin içinde kabak dolmasıdır'. Çok nefis bir yemek" dedi.

Tanıtıma katılan AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise kitabın yöresel yemeklere sahip çıkılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Bakbak, "Gaziantep'e dışardan gelenler 'siz bu kadar yemek yiyorsunuz, nasıl kilo almıyorsunuz' diyorlar. Aslında Gaziantep yemekleri çok sağlıklı yemekler. Bende yemek yapmayı seviyorum, ama vekil olduğumdan beri eskisi kadar yoğun yapamıyorum" dedi.

Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, ilçe belediye başkanları, iş adamlarının yanı sıra gurme ve yemek yazarlarının da katıldığı tanıtımda, daha sonra kitapta yer alan tariflerin sahibi kadınlar tarafından yapılan yemekler davetlilere ikram edildi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri' Kitabı Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement