Gemi Geri Dönüşüm Tesislerindeki Zehirlenme - Son Dakika
Güncel

Gemi Geri Dönüşüm Tesislerindeki Zehirlenme

Şirketin hukuk müşaviri Mertan: "Ölen ustaların makine dairesine neden girdiklerini bilmiyoruz, merak saikiyle gaz biriken alana indiklerini düşünüyoruz"

12.08.2013 15:28

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'ndeki İzmir Gemi Geri Dönüşüm şirketinin hukuk müşaviri Ali Mertan, iki işçinin gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiği "Pacific" adlı geminin su alan bölümüne, işçilerin talimat olmamasına rağmen merak ettikleri için girmiş olabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Ali Mertan, gazetecilere yaptığı açıklamada, firma olarak cenazeler nedeniyle kamuoyuna olayla ilgili bilgilendirme yapamadıklarını, iki önemli ustayı kaybettikleri için büyük üzüntü duyduklarını, hukuki süreç başladığı için olaydaki ihmal veya kusur iddialarına ilişkin beyanda bulunamayacaklarını kaydetti.

Söküm için İtalya'nın Cenova Limanı'ndan getirilirken fırtına nedeniyle yolda su alan ve tesislerde karaya oturtulan geminin bayramın ikinci günü tekrar su almaya başladığını anlatan Mertan, tesisin bekçisi tarafından nöbetçi sorumluya durumun iletilmesi üzerine geminin batmasıyla içindeki akaryakıtın denize dökülmesini engellemek amacıyla acil bir çalışma başlatıldığını belirtti.

Bu konuda ehil olan ustaların evlerinden çağrıldığını, geminin makine dairesindeki suyun tahliyesi için gemiye ait benzinli dalgıç motorların çalıştırıldığını ancak işlemin elektrikli motorlarla devam etmesine karar verilmesi üzerine ertesi gün elektrikli pompanın makine dairesine indirilmesi çalışması yapıldığını dile getiren Mertan, bu işlem sırasında önceki günden ortamda biriken gazın işçileri etkilediğini savundu.

Mertan, şöyle konuştu:

"Olay bir gemi söküm faaliyeti değildir. Batma tehlikesi olan geminin kurtarılması için acil olarak yapılan bir çalışmadır. Şirketin tüm yetkililerinin tatilde olduğu bir durumda orada nöbetçi kalan bir sorumlunun inisiyatifinde yapılan bir müdahaledir. Bir gün önce benzinli motor çalıştırılmış. Bunun zehirlenmeye neden olabileceği yönünde görüş oluşması üzerine elektrikli motor tesisatı yapılmasına karar verilmiş.

İşçilerden Ahmet Acet, güvenlik önlemlerini alarak, tüp ve gaz maskesiyle makine dairesine inerek dalgıç motorunu yerleştirmiş. Motoru yerleştirdikten sonra ölen iki işçinin de böyle bir talimat olmamasına rağmen makine dairesine girdiğini ve baygın durumda yattıklarını görmüş. Giren usta işi yapıp tamamlamış çıkıyor, diğerleri neden girmiş, bunu henüz bilemiyoruz. Merak saikiyle gaz biriken alana indiklerini düşünüyoruz. Olayda tüm yaşananlar soruşturma aşamasında netlik kazanacaktır. Bizim bilgilerimiz de yaralanan işçilerden aldıklarımıza dayanıyor."

Ölen işçilerden Doğan Balcı'nın yakınlarının olaydan bir gün önce, benzinli motorlarla müdahale sırasında da zehirlenme olayının yaşandığını yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine Mertan, iddianın doğru olmadığını, bir zehirlenme yaşanmadığını sadece zehirlenme riskine ilişkin değerlendirmenin yapıldığını iddia etti.

Gemide zehirlenmeye neden olabilecek başka bir gazın olmadığını, solunabilirlik testlerinin yapıldığını öne süren Mertan, kaza riskinin kesim işlemi sırasında daha yüksek olması nedeniyle bu işlem başlamadan bir kaza yaşanabileceğinin öngörülemediğini, işçilerin de bu nedenle daha cesur davranmış olabileceğini savundu.

Mertan, olay sonrası gemideki çalışmanın durdurulduğunu söyledi.

Öte yandan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı, tayin edilecek bilirkişinin geminin su tahliyesinin tamamlanarak normal pozisyonuna getirilmesi sonrası inceleme yapacağı belirtildi.

Açıklamada olayda yaralanan 6 işçinin tedavilerinin tamamlanarak taburcu edildikleri de kaydedildi.

Kazanın meydana geldiği "Pacific" adlı kruvaziyer, "Pacific Princess" adıyla hizmet verdiği 1970 ve 1980'li yıllarda, tüm dünyada ilgiyle izlenen "Love Boat (Aşk Gemisi)" adlı televizyon dizisinin çekim platosu olarak kullanılmıştı.

El değiştirdiği 2002 yılında "Pacific" adını alan gemi, hizmet dışı kalmasının ardından 6 Ağustos 2013'te söküm ve geri dönüşüm işlemi için Aliağa'ya getirilmiş, yolda fırtına nedeniyle hasar gören gemi, makine dairesi bölümünden su almış ve acil olarak karaya oturtulmuştu.

"Quail Cruises" adlı firma tarafından işletilen "Pacific" adlı kruvaziyerin makine dairesinde biriken suyun tahliyesini yapan 11 işçi ortaya çıkan gazdan zehirlenmiş, işçilerden Doğan Balcı ve Davut Özdemir hayatını kaybetmişti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gemi Geri Dönüşüm Tesislerindeki Zehirlenme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement