İnşaatlarda Sertifikalı İşci Dönemi Başladı - Son Dakika
Güncel

İnşaatlarda Sertifikalı İşci Dönemi Başladı

İnşaatlarda Sertifikalı İşci Dönemi Başladı

Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı'nın 10 Temmuz 2011 tarihinde yayınladığı 'mesleki belgesi olmayanların inşaatlarda çalışamayacakları'na dair yönetemelik, yeni yılla birlikte uygulanmaya başladı.

01.01.2012 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı'nın 10 Temmuz 2011 tarihinde yayınladığı 'mesleki belgesi olmayanların inşaatlarda çalışamayacakları'na dair yönetemelik, yeni yılla birlikte uygulanmaya başladı. Buna göre sertifikası olmayanlara inşaatlarda çalışma yasağının getirilecek olması nedeniyle Sakarya'da inşaat isçileri sertifikalı işçi olabilmek için açılan kurslara başladı.

16 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 'Yapı Müteahhit Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve yeterli Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik'e göre inşaat işlerinde mesleki belge sahibi olmayanların yeni yılla birlikte inşaatlarda çalışamayacağı belirtilmişti. Yönetmeliğin uygulanmaya başlamadan önce Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde inşaatlarda çalışan işçiler için Hendek Belediyesi kurs açtı. Kurs öncesinde de düzenlenen bilgilendirme toplantısına 420 inşaat, 117 sıva, 105 boya, 94 yalıtım, 37 demir, 36 sıhhi tesisat, 26 fayans- kalebodur ve 12 elektrik işçisi katıldı.

MESLEKİ DİPLOMASI OLMAYAN İNŞAATLARDA ÇALIŞAMAYACAK

Toplantıda konuşma yapan Hendek Anadolu Kalkınma Vakfı Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Kadir Çakıcı, "Bundan böyle elinde mesleki diploma olmayanlar inşaatlarda çalışamayacaklar. Kursumuza müracaat eden arkadaşlarımızdan belgelerini tamamlayanlara 2015 yılına kadar geçerli olacak geçici ustalık ve yetki belgesi verilecek. ve bu ustalarımızdan belirlenen tarihe 01/01/2017 tarihine kadar da ustalık belgelerinin aslını almaları istenecek. İlkokul mezunu olan ustaların SGK dan 6 yıllık çalışmışlığını belgelendirdiklerinde hiç bir eğitime gelmeden sınava girip alabilir. Bizim verdiğimiz belgeyi– formu bir işletmeye gidip 'Bizim yanımızda çalışıyor' şeklinde imzalatabildiğinde sınavlara girerek ustalık ya da kalfalık belgesini sınavlara girerek alabilirler" dedi.

KURSLAR BAŞLADI

Meslek sahibi olup da diploması olmayan yaklaşık 800 kişilik inşaatçıya Hendek Belediyesi bünyesinde bulunan BELİŞ Meslek Edindirme Merkezi ve Milli Eğitim tarafından, Anadolu Kalkınma Vakfı Endüstri Meslek Lisesi'nden eğitimcilerin görevlendirmesi ile başlatılan proje doğrultusunda ilçede bulunan yaklaşık 800 inşaat işçisine önce geçici usta sertifikası daha sonra 32-40 saatlik ders sonrasında da asıl diplomaları verilecek.

BELGE ALMAK ZORUNLU

İnşaat işçilerine konuşma yapan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, "Diplomaların normal şartlarda belli bir ücret karşılığı verilmesi gerekir ancak biz Hendek Belediyesi olarak sizlere verilen kurs karşılığında hiç bir ücret istemiyoruz, sizlere sıcak bir ortamda ders verilmesi ve malzeme desteğinde bulunacağız. Hendekli olmam münasebeti ile hepinizi tanıyorum ve biliyorum ki sizler bir inşaatı temelden alıp bitirecek yetenektesiniz. Ama bunların her birinin ayrı ayrı (sıva-kalebodur-sıhhi tesisat vs.) ustalık belgelerini almaları zorunludur. Bu sistem bir anlamda sizleri korumaya yöneliktir" dedi. - Sakarya/ Adapazarı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İnşaatlarda Sertifikalı İşci Dönemi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement