İstanbul Kalkınma Diyalogları bu Perşembe başlıyor - Son Dakika
Güncel

İstanbul Kalkınma Diyalogları bu Perşembe başlıyor

BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) İstanbul'da bulunan Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Bölgesel Merkezi tarafından üçüncü kez düzenlenen İstanbul Kalkınma Diyalogları, bu yıl kalkınma yolculuğunun önündeki risklere karşı dayanıklılığın nasıl inşa edilebileceği temasına eğiliyor.

20.03.2017 14:15

23-24 Mart tarihlerinde düzenlenecek İstanbul Kalkınma Diyalogları'na T.C. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kırgızistan'ın Eski cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ve UNDP Başkanı Helen Clark da dâhil olmak üzere alanında uzman pek çok önemli isim katılıyor.

Konferansta bu yıl, kalkınma yolculuğunun önündeki, iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları ve doğal afetler, çatışmalar ve ekonomik krizler gibi risklere karşı dayanıklılık inşa edilebilmesi için oluşturulabilecek politika seçenekleri üzerinde durulacak.

Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 43'ünün kalkınma riskleri açısından kırılgan koşullarda yaşamını sürdürdüğü ve bu oranın 2030'a kadar yüzde 62'ye ulaşabileceği tahmin ediliyor. Dünyada son yirmi yıl içinde afetler sonucunda 1,3 milyon kişi yaşamını yitirdi, bunun küresel ekonomiye maliyeti ise 2 triyon doları buldu. Ancak örneğin 2014 yılında resmi kalkınma yardımlarının sadece binde 4'ü afet hazırlığına harcandı.

Uzun yıllar boyunca, görece yüksek insani gelişme düzeylerinde ilerleyen Avrupa ve BDT bölgesi de son yıllarda bir dizi şok ve krizle karşı karşıya kaldı. 2014 ve 2015 yıllarda Batı Balkanlar'ı etkileyen seller, Ukrayna'daki çatışma ortamı ve Suriye kaynaklı mülteci krizinin bölgedeki kalkınmaya ilişkin ciddi sonuçları oldu.

Bu yıl çatışma ve yönetişim; iklim ve afetler; ekonomik krizler ve sosyal koruma; ayrıca risk yönetiminde özel sektörün rolü olmak üzere dört ayrı temaya eğilecek olan İstanbul Kalkınma Diyalogları ayrıca, dünyada giderek artan siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile ülkelerin bunlara yönelik dayanıklılığının artırılmasına ilişkin kolektif eylemin nasıl teşvik edilebileceği konularına da odaklanacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul Kalkınma Diyalogları bu Perşembe başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement