Çeşitli açılış ve temaslarda bulunmak üzere Antalya'da bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) Antalya EXPO Center'da 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' sloganıyla düzenlediği 5'inci Yöresel Ürünler Fuarı'nın açılışına katıldı.
Bakan Yılmaz burada yaptığı konuşmada, yöresel ürünlerin ekonomik bir değer ifade etmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Dünyanın çok az yerinde Anadolu'daki çeşitliliğin görülebileceğini belirten Bakan Yılmaz, 'Ürünlerimiz bol. Bu zenginliği daha fazla ekonomik değere dönüştürme konusunda potansiyelimizi, zenginliğimizi görmemiz ve değerlendirmemiz bakımından bu fuarlar son derece önemli" diye konuştu. Bununla birlikte bu fuarların kültürel mirasın tanıtılması, yaşatılması anlamında önemli olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, tarih ve kültürle bağların koparılmaması ve gelecek nesillere aktarılması için bu ürünlerin varlığının önemli olduğunun altını çizdi.
KALKINMANIN ARACI OLARAK YÖRESEL ÜRÜN
Yöresel ürünlerin bugün dünyanın geldiği noktada küreselleşme ve yerelleşmenin bir arada sürdüğünü göstermesi bakımından da önemli olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, dünya standartlaşırken yerel değerlerin öneminin ortaya çıktığını söyledi. Bu noktada özgün kültürel ürünlerin kırsal bölgesel kalkınmanın bir aracı olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
"Kırsal kalkınma tarımı içine alan fakat onun çok ötesine giden bir kavram. Tarım dışı faaliyetlerin de geliştirilmesi gerekiyor. Kırsal turizm gibi kırsal gelişmenin çeşitlenmesi anlamında son derece önemli. Biz de KÖYDES gibi programlarla kırsal kalkınmayı destekliyoruz. Bu noktada yöresel ürünler kritik öneme sahip. Kırsal kalkınmanın sağlanması için yenilediği stratejik plan Yüksek Planlama Kurulu'nun onayına sunulmuş durumda. Bundan sonra yöresel ürünlerimizin de çok daha güçlü bir destek bulacağını ifade etmek isterim."
Yöresel ürünlerin ayrıca bölgesel kalkınma perspektifinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, kalkınma ajansları aracılığıyla sürece destek olduklarını söyledi.
COĞRAFİ İŞARETLER
Yöresel ürünler açısından patentlerin de ele alınması gerektiğini dile getiren Bakan Yılmaz, bu hafta TMBB Genel Kurulu'nda fikri mülkiyet ve e-ticaret kapsamında bazı düzenlemelerin gündeme geleceğini aktardı. Coğrafi işaret kavramı üzerinde herkesin daha fazla durması gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, "Coğrafi işaret ulusal ve uluslararası alanda ticaretin önünü açacak ve katma değerimizi yükseltecektir. 2014 Ekim ayı rakamlarına göre tescilli coğrafi işaret sayısı 179 olmuş. İncelenmekte olan 203 başvuru var. Antalya'ya sitem edeceğim, Antalya'nın coğrafi işareti yok. Antalya tavşan yüreği zeytini tescil edilme sürecinde" diye konuştu.
Bakan Yılmaz konuşmasının sonunda özel sektöre de çağrı da bulunarak, önemli ölçeğe sahip perakende şirketlerinden, raflarında yöresel ürünlere yer açmasını istedi.
Son Dakika › Güncel › Kalkınma Bakanı Yılmaz: Özgür Bir Ortam Olmadan Yenilik Olmaz' Haberine Ek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?