Müsiad, İnşaat Sektöründe Canlılığı Artıracak Öneriler Raporu Hazırladı - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad, İnşaat Sektöründe Canlılığı Artıracak Öneriler Raporu Hazırladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (Müsiad) İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı M. Zeki Kaldırım, Son Yıllarda Büyümenin Dinamosu Olan ve İhracatın Yüzde 20'sini Oluşturan İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektöründeki Canlılığın Artırılarak İşsizlik Yangınının Söndürülebileceğini Söyledi.

01.08.2007 13:42

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı M. Zeki Kaldırım, son yıllarda büyümenin dinamosu olan ve ihracatın yüzde 20'sini oluşturan inşaat ve yapı malzemeleri sektöründeki canlılığın artırılarak işsizlik yangınının söndürülebileceğini söyledi.

MUSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu tarafından hazırlanan "Sektörel Bülten"i açıklayan Kaldırım, sektörün ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasına karşın önemli sorunlarla boğuştuğunu belirtti. Kaldırım, inşaat sektöründeki canlılığın artmasının önünde 5 önemli sorun bulunduğunu açıkladı.

Kaldırım'a göre, sektörde faaliyet gösteren işletmeleri zorlayan inşaat ruhsatı alınırken karşılaşılan sorunlar, yapı denetim uygulamaları, SSK primlerinin yüksekliği, Kamu İhale Mevzuatındaki aksaklıklar ve yetişmiş ara eleman güçlükleri gibi sorunların giderilmesi halinde son yıllarda büyümeye rekor katkı sağlayan inşaat sektörü işsizlik yangınının söndürülmesinde de önemli fonksiyonlar üstlenebilir.

MÜSİAD'ın belirlediği sorunlar ve çözüm önerileri şu şekilde:

"RUHSAT ALIMINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Bir inşaatın yapı ruhsatını almak için 10'un üstünde kurum ya da kişinin görüş ve bilgisini almak gerekiyor. Özellikle İstanbul gibi Büyükşehirlerde ulaşım ve iş yoğunluğu düşünülürse bu süreç çok zaman alıyor.

MÜSİAD'ın önerisi: Ruhsat ile ilgili tüm birimlerin ilgili belediye bünyesinde toplanması gerekiyor. Bu tamamen mümkün değilse en azından Tapu Kadastro ve Sivil Savunma belediye bünyesine alınabilir.

İnşaat ruhsatı alınırken noterden müteahhitlik taahhütnamesi isteniyor. Bu taahhütnameyi noterden almak için (kendi arsanız dahi olsa) işin keşif tutarı (ihaleli iş ise ihale tutarını, değilse yapı denetim de yazılı tutarlar) üzerinden noterlik harcı alınmaktadır.

MÜSİAD'ın önerisi: Kendi arsasının üzerine dahi doğru iş yapacağım diye özetlenebilecek bu uygulamanın kaldırılması veya noter taahhüdü istenmemesi.

YAPI DENETİM UYGULAMALARI

Yapı denetim 99 depreminden sonra ülkemizde inşaatların daha iyi kontrol edilmesi amacı ile kurulmuştur. Bu denetimi yapan onlarca firma vardır. Bunlar yeterli kontrol edilmediği için ciddiyetten uzak çalışanlar vardır. Günümüzde genel kabul görmüş bir uygulama olarak KDV hariç tutardan yüzde 30 ile yüzde 60 arasında değişen indirimler yapılmakta, indirimsiz tutar üzerinden ise tam fatura kesilmektedir.

MÜSİAD'ın önerisi: Yapı denetimin hesaplandığı oranlar yüksek en az yüzde 40 azaltılmalıdır. Hatta yapı denetim firmalarının sorumluluğu kaba inşaatta bitmelidir. ( Yapı iskeleti, duvar, çatı bitiminde)

SSK PRİMLERİNİN YÜKSEKLİĞİ

Yürürlükte olan mevzuata göre inşaat sınıfına göre bayındırlık bina metrekare rayiçleri üzerinden hesaplanan SSK pirim tutarı tünel kalıp ile yapılan inşaat işlerinde yüzde 7 indirimli yüzde 5,25 konvansiyonel betonarme inşaatında yüzde 9 indirimli yüzde 6,75 uygulanmaktadır. Konvansiyonel işler artık eskisi gibi kara kalıp yapılmamakta işgücü miktarı gittikçe azalmaktadır. Asgari işçilik oranları sadece inşaat sektöründe uygulanmaktadır.

MÜSİAD'ın önerisi: İşçilik oranları mutlaka düşürülmeli. SSK ilişik kesme adı altında alınan fazladan pirim ödeme işlemi kaldırılmalıdır.

KAMU İHALE MEVZUATINDAKİ AKSAKLIKLAR

İhale mevzuatında 4734 sayılı kanuna göre değişiklik gerektiren hususlar vardır. Verilen teklifler komisyon tarafından açılmakta, teklifler okunmakta ancak ihale neticelenmemektedir. Gerekçede ise ihale evraklarının detaylı incelenerek eksik evrak olup olmadığı tespit edileceğidir. İhalelerin açıklama süresi de bazen 1-2 ayı bile bulmakta dolayısı ile işin takibi ve heyecanı kalmamaktadır. İşlerin en düşük teklifi veren firmaya da ihale edilmesi de ayrı bir sorundur.

MÜSİAD'ın önerisi: İhaleye giren firmaların ihale evrakları teklif mektubu ve banka teminat mektubu hariç önceden incelenerek ön yeterlilik verilebilir. İhale günü ise teminat mektubu ve teklif zarfının açılarak ihalenin oradaki hazirun önünde kesinleştirilmesidir. En düşük teklife işin verilmesi yerine daha önce de uygulanan aritmetik ortalama ve katsayı sistemine geçilebilir.

YETİŞMİŞ ARA ELEMAN PROBLEMİ

Meslek liselerine ÖSS'de uygulanan katsayı yüzünden bu liselere rağbet gittikçe azalmış, nerede ise kapanma noktasına gelmiştir. Oysa ülkemizde gerek mühendis kalitesi, gerekse inşaat malzemelerindeki kalite çok iyi düzeyde olmasına rağmen eleman sıkıntısı yaşanmaktadır.

MÜSİAD'ın önerisi: Çocuklarımız Meslek liselerine yönlendirilmeli, çıraklık okulları arttırılmalıdır".

(LK-ÖK-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Müsiad, İnşaat Sektöründe Canlılığı Artıracak Öneriler Raporu Hazırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement