Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Yerel

Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu Başladı

Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu Başladı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bir çok ülkeden akademisyenin katıldığı II.Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu dualarla başladı.

10.03.2017 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bir çok ülkeden akademisyenin katıldığı II.Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu dualarla başladı.

GAPTEM Konferans salonunda dualarla gerçekleştirilen II.Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumunun açılış törenine, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ve çok sayıda akademisyen ile vatandaş katıldı.

Bir çok akademisyen, bilim ve ilim adamının katıldığı birincisi düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa'yı gezdiğimize İslam medeniyetinde yerini görebiliyoruz. Belgelerle ve akademisyenlerin çalışmalarıyla Şanlıurfa'nın tarihi daha net olarak ortaya çıkıyor" dedi. Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştirerek katılım gösteren tüm akademisyenlere ve katılımcılara teşekkür eden Başkan Nihat Çiftçi, Şanlıurfa'nın İslam ve Osmanlı tarihinde bilimsel verilerle desteklemek amacıyla bu sempozyumun hayırlı olmasını diledi.

"Çiftçi, Şanlıurfa ilim irfan yurdudur"

Şanlıurfa'nın tarihi boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve kadim bir kent olduğunu vurgulayan Başkan Nihat Çiftçi, "Bu gün burada, Osmanlı belge ve kaynaklarına göre Urfa'nın son 400 küsur yıllık dini, kültürel, ekonomik ve sosyal tarihine ışık tutmak gayesiyle Uluslararası İslam Tarihi ve Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumunun ikincisini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Şanlıurfa, tarihi çok eskilere dayanan bir şehirdir. Şehrin kadim bölgesi Harran 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olup birçok medeniyete mesken olmuştur. Yanı sıra bir tapınak olan Göbeklitepe'nin keşfiyle elde edilen bulgularda 12 bin yıllık kalıntılara rastlanmıştır. Şehir Tevrat'da "Ur'el Keldanin", İncil'de "Ur" olarak geçmektedir. Makedonya kralı büyük İskender'in fethinden sonra Edessa diye isimlendirilmiştir. İslam fethine kadar Bizans'a bağlı kalan Urfa İslam fethinden sonra "Ruha" ismini almıştır. Daha sonra Osmanlı Devletinin son devirleri ve Cumhuriyet devrinde "Urfa" olarak nitelenmiştir. İslam tarihçileri ve coğrafyacılarına göre Nuh Tufanından sonra yeryüzünde kurulan ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Urfa, İslam Medeniyeti tarihinde de önemli bir şehir olma özelliğini korumuştur. Tarihi Harran şehri, bağrında taşıdığı kültür varlıklarının yanı sıra tarihsel misyonu ile din, kültür, sanat edebiyat, felsefe ve astroloji gibi alanlarda dünyanın ilk üniversitesi olarak ilim ve irfan yurdu olmuştur. İbn-i Teymiye, Sabit bin Kurra, Sinan Bin Sabit, Ümmül Hayr, El Battani, Cabir Bin Hayyan bu bereketli topraklarda yetişmiştir.Urfa Akademisi ve tarihi Harran Üniversitesinden yetişen bu alimler eserleri ile dünya Medeniyetine büyük katkı sağlamış; ilim, felsefe ve sanatta modern Batı düşüncesine öncelik etmiştir" dedi.

Şanlıurfa peygamberler evliyalar ve şairler şehridir

Hz. Şuayb, Hz. Nuh, Hz. Eyyub, Hz. Elyasa Peygamberlerin yanı sıra yeryüzünde yaşayan insanların yaklaşık yüzde 70'inin mensup olduğu üç kutsal din, Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık dinlerinin atası İbrahim Peygamber'in Urfa'da olması, Urfa'yı bir inanç merkezi haline getirmektedir. Hz. Eyyub sabır damlalarını bu topraklarda yudumlamıştır. "Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" İlahi emriyle Nemrutun ateşi burada sönmüştür. Yine, Şanlıurfa'nın yetiştirdiği Osmanlı dönemi 16. yüzyıl divan edebiyatçısı sadece edebiyatın değil, edebin de zirvesi olan Urfalı şair Nabi şehridir. İşte Şanlıurfa böyle bir edep timsali, böyle bir hürmet timsali şair Nabi'nin şehri olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Mezopotamya olarak tabir edilen bu coğrafya sahip olduğu değerler itibarı ile insanlığa ait değerlere her zaman beşiklik etmiş, sayısız medeniyetler bu topraklarda boy atıp gelişmiştir. Şehri gezdiğinizde bu medeniyetlerin kültürünü, sanatını, yaşam biçimini bu mekanlara nakış nakış işlediğini görmeniz mümkündür. bu kıymetli toplantının Şanlıurfa'da yapılması hepimiz için çok değerlidir. Bilim dünyasına katkı sunacağı ve Şanlıurfa'nın kimlik olarak ait olduğu tarihi derinlikte yer bulacağına inanıyorum" diyerek sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Vali Tuna Şanlıurfa paylaşma sabır şehridir

Şanlıurfa Vali Güngör Azim Tuna ise, "Şanlıurfa denince şöyle bir baktığımıza İslam tarihi itibariyle Mekke, Medine, Kudüs ve sonra bizim için Şanlıurfa Geliyor. Tarihçilerimiz, bilim adamlarımız ilmi çalışmalarla bugün yaşayan insanlara sunması önemlidir. Bu çalışmaların hepsini değerli buluyorum. Şanlıurfa Hz. İbrahim ve Hz. Eyyüp Peygamberle özdeşleşmiş durumda. Paylaşma ve sabrın timsali olanlara yaraşır bir şekilde yaşayan insanların şehridir" şeklinde konuştu.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ise, "Depolarda bekleyen, çürümeye terk edilen eserler gün yüzüne çıkıyor. Batı bizi tarihimizden koparmak için empoze ettiği şeylerle yetindik. Bugün Urfa denince Roma tarihi akla geliyor. Arada İslam üretmedi. Bir şey yok gibi. Bugünlerde çok iyi durumdayız. Artık tarihimizi biliyoruz" dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, İslam Tarihçileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat Akgündüz, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık selamla konuşması yaptı.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından 10-12 Mart tarihlerinde yapılacak sempozyumuna Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Ünlü Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, STK Temsilcileri, yerli ve yabancı 60 akademisyenin katılımıyla 11 oturum halinde sunumlar yapılacak.

Öte yandan Sempozyum ile Şanlıurfa'nın Osmanlı belge ve kaynaklarında yeri ve önemi; ayrıca bilim, mimari ve tarihi ile bilgiler ortaya konulduktan sonra elde edilen veriler sempozyum sonunda kaynak haline getirilip Medreselerde, Kütüphane ve bilgi evlerine dağıtılacak. Aynı zamanda belge olarak ilerleyen zamanlarda yapılacak araştırma konularına kaynak olacağı bildirildi. Sempozyum çerçevesinde "Tarihte Urfa", "Ebru ve Hat Sergisi" ve "Osmanlı Belgelerinde Urfa" sergileri yapılacak. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MHP Yıldırım İlçe Başkanlığı Kadınlarımızı Güçlendiriyor Programı Gerçekleştirildi
    09 Mar MHP Yıldırım İlçe Başkanlığı Kadınlarımızı Güçlendiriyor Programı Gerçekleştirildi

    Milliyetçi Hareket Partisi Yıldırım İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Yıldırım'ın Gücü Kadınlarımız' programı, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank ve diğer birçok ismin katılımıyla gerçekleşti. Programda, MHP'li kadınların güçlü ve millete bağlı olduğu vurgulandı.

  • AK Parti İl Başkanı: 31 Mart Seçimi Yeni Bir Başlangıç Olacak
    09 Mar AK Parti İl Başkanı: 31 Mart Seçimi Yeni Bir Başlangıç Olacak

    Denizli'de AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '31 Mart seçimleri benim için bir final' konuşması üzerine açıklama yaptı. Başkan Güngör, 'Bu son değil yeni bir başlangıç olacaktır. Türkiye Yüzyılı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yerel seçimlerle de başarılara imza atarak yoluna devam edecektir' dedi.

  • Konya'da 31 Mart seçimlerinde 6 binden fazla muhtar adayı yarışacak
    09 Mar Konya'da 31 Mart seçimlerinde 6 binden fazla muhtar adayı yarışacak

    Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip şehri Konya'da bin 154 mahallede 6 binden fazla muhtar adayı, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde yarışacak. Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Hamdi Demir, muhtar adaylığına ilginin artmasının sebebinin Cumhurbaşkanı'nın muhtarlık kurumuna verdiği önem olduğunu belirtti.

  • Anadolu Üniversitesi'nde Uluslararası Maliye Kongresi Başladı
    09 Mar Anadolu Üniversitesi'nde Uluslararası Maliye Kongresi Başladı

    Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Uluslararası Anadolu Maliye Kongresi' Anadolu Üniversitesi İİBF Prof. Dr. İhsan Erkul Konferans Salonunda başladı. Kongreye, akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcileri katıldı. Kongre, maliye alanındaki güncel konuların tartışılacağı bir platform sağlamayı hedefliyor.

  • Yalova'da Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Alanı İnşa Ediliyor
    09 Mar Yalova'da Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Alanı İnşa Ediliyor

    Yalova'da üniversite yerleşkesinde inşa edilen Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Alanı, afetler sonrası müdahaleye ilişkin tatbikatların yapılabileceği bir merkez olarak hizmete sunulacak. Yalova Üniversitesi, Yalova Valiliği ve AFAD işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, deprem, su altı kurtarma, yangın, trafik gibi konularda uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitim alanının tamamlanmasıyla birlikte ülkenin her yerinden insanlar burada eğitim alabilecek ve afet durumlarında daha etkin müdahale sağlanabilecek.

  • Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan: 'Milli Görüşçülük Modası Oluştu'
    09 Mar Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan: 'Milli Görüşçülük Modası Oluştu'

    Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan, yerel seçimlerde diğer parti adaylarının 'milli görüşçü' olarak kendilerini ifade ettiklerini belirterek, milli görüşün temsilcisinin Saadet Partisi olduğunu ve liderinin Necmettin Erbakan olduğunu söyledi.

  • Hazır Yemek Sektörü, Ramazan Ayında Büyüme Bekliyor
    09 Mar Hazır Yemek Sektörü, Ramazan Ayında Büyüme Bekliyor

    Hazır yemek sektörü, yerel seçim çalışmalarının etkisiyle ramazan ayında büyüme tahmin ediyor. Siyasi partilerin iftar programları ve benzeri etkinlikler nedeniyle sektörde hareketlilik bekleniyor. Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ, ramazan ayında iftar saatlerinde artış olmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, sektörde üç farklı yemek servisi yapıldığını ve ramazan boyunca 80 milyar lira artış öngördüklerini söyledi. Bozdağ, tüketicilere de 'ramazan kondu' uyarısında bulunarak, belediyelerin denetim yapması ve endüstriyel yemek sektöründeki firmaları tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.

  • Suriyeli Ustaya Göre Ut Yapımı Bir Sanattır
    09 Mar Suriyeli Ustaya Göre Ut Yapımı Bir Sanattır

    Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ'tan arındırılan Bab ilçesinin tek ut yapım ustası ve sanatçısı olan Hassan Hamza, ut yapımının bir sanat olduğunu belirtti. Hamza, ut yapım ustasının aynı zamanda sanatçı olması gerektiğini söyledi.

  • Havza Voleybol Halk Turnuvası Sona Erdi
    09 Mar Havza Voleybol Halk Turnuvası Sona Erdi

    Samsun'un Havza ilçesinde düzenlenen 'Yurdum Spor Yapıyor Havza Voleybol Halk Turnuvası' sona erdi. Turnuvada final maçını Turtle Sports ile YG4 takımları oynadı. Turnuvayı birinci olarak tamamlayan Turtle Sports, YG4'ü 3-0 yenerek şampiyon oldu. Dereceye giren takımlara kupa ve madalyaları Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cafer Uzun ile Yasin Güvenç'in babası Mustafa Güvenç verdi. Turnuvanın amacı toplumsal birlikteliği ve spor yapmayı teşvik etmekti.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD Ziyaretini Tamamladı
    09 Mar Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD Ziyaretini Tamamladı

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının 7. toplantısı vesilesiyle gerçekleştirdiği 2 günlük ziyaretini tamamladı. Washington'dan ayrılan Bakan Fidan'ın Ankara'ya dönmesi bekleniyor.

  • Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, meclis üyelerine teşekkür plaketi verdi
    09 Mar Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, meclis üyelerine teşekkür plaketi verdi

    Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 2019-2024 döneminin dün gerçekleştirilen son meclis toplantısı öncesinde görev süresi sona eren meclis üyelerine teşekkür plaketi takdim etti.

  • Ak Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala: Cumhur İttifakı dimdik ayakta
    09 Mar Ak Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala: Cumhur İttifakı dimdik ayakta

    Ak Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Cumhur İttifakının milletten başka paydaşı olmadığını belirterek, diğer partilerin kendi içinde döküldüğünü söyledi. Ala, Gürsu Belediye Başkan Adayı Mustafa Işık'ın proje lansman toplantısına katıldı ve Işık'ı desteklediklerini ifade etti. Işık ise Gürsu'da gerçekleştirecekleri projeleri anlattı ve Gürsu'nun gençlerin belediyesi olduğunu vurguladı.


Advertisement