Otegi, Bask Bölgesindeki Ayrılıkçı Siyasi Hareketin Liderliğine Soyundu - Son Dakika
Güncel

Otegi, Bask Bölgesindeki Ayrılıkçı Siyasi Hareketin Liderliğine Soyundu

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminde ayrılıkçı siyasi hareketin yeni lideri olarak gösterilen ve 6,5 yıl hapis yattıktan sonra 1 Mart'ta serbest kalan Arnaldo Otegi, ilk mitingini San Sebastian kentindeki Anoeta velodromunda gerçekleştirdi.

05.03.2016 20:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminde ayrılıkçı siyasi hareketin yeni lideri olarak gösterilen ve 6,5 yıl hapis yattıktan sonra 1 Mart'ta serbest kalan Arnaldo Otegi, ilk mitingini San Sebastian kentindeki Anoeta velodromunda gerçekleştirdi.

Bask bölgesinde mevcut durumda 2. büyük siyasi hareket olan ve ETA yanlısı sol görüşlü siyasi partilerin kurduğu "Bildu" koalisyonunun düzenlediği miting, "terörizmi yücelten bir eylem" olduğu gerekçesiyle İspanyol hükümetinin savcılığa yaptığı suç duyurusuyla engellenmeye çalışılsa da yasal bir gerekçe görülmediği için miting normal bir şekilde yapıldı

ETA örgütünün üyesi olmak ve yasa dışı Batasuna partisini yeniden kurmak suçlarından 6,5 yıl hapis yatan Otegi'yi dinlemeye 10 binden fazla kişi gelirken, konuşma yapılan kürsünün arkasına, Otegi'nin cezaevindeki mahkum numarasının (8719600510) yazılması dikkat çekti. Bask halk dansı yapan bir grubun eşliğinde velodroma giren Otegi, konuşması sırasında sık sık "Bask devleti kurma hedefine" vurgu yaptı.

2021 yılına kadar kamusal görevde bulunma yasağı olan ama buna rağmen bu yıl sonunda Bask özerk yönetiminde yapılacak yerel seçimlerde Bildu adına Bask başkanlığına aday olması beklenen Otegi, "Seçimlerin sonuçları önemli değil. Önemli olan Bask halkının arzusu. Çünkü 40 yıldır bir mücadele yürütüyoruz. Bağımsızlığı elde edene kadar bizi durduramayacaklar" şeklinde konuştu. Otegi, "Avrupa'da yeni bir devlet kurmanın olası olduğuna inanıyoruz. İskoçya ve Katalonya bunun olabileceğini bize gösterdi" dedi. Otegi ayrıca 2011 Ekim ayında silahlı faaliyetlerini tamamen bırakma kararı alan ETA örgütü için "Vicdanım bana silahlı mücadelenin çok daha önce bitmesi gerektiğini söylüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Otegi'nin mitingine Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partilerin temsilcileri de katıldı.

Öte yandan, Otegi'nin Bask bölgesinde siyasi liderliğe soyunması İspanya'daki muhafazakar, sağ görüşlü siyasetçiler tarafından sert dille eleştirildi. Eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar katıldığı bir konferansta yaptığı konuşmada, Otegi'yi hedef alarak "Sahte peygamberler geri dönüyor. Mahkum teröristler şimdi kendilerini barışsever olarak göstermeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Otegi, Bask Bölgesindeki Ayrılıkçı Siyasi Hareketin Liderliğine Soyundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement