Soğuk Hava Romatizmal Ağrıları Artırıyor - Son Dakika
Güncel

Soğuk Hava Romatizmal Ağrıları Artırıyor

Kış aylarında havadaki nemin artmasıyla birlikte romatizma ve romatizma ağrısı çeken hastaların şikayetlerinde de ciddi artış görülüyor.

12.01.2012 13:18

Kış aylarında havadaki nemin artmasıyla birlikte romatizma ve romatizma ağrısı çeken hastaların şikayetlerinde de ciddi artış görülüyor. Havanın nemi veya ısısı gibi klimatolojik değişikliklere bağlı olarak artış gösteren romatizma; kas, eklem ve omurgada ağrı ve hareket kısırlığına yol açarak yaşam kalitesini etkiliyor.

Doruk Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayla Yılmaz, "Soğuk hava, yüksek basınç ve nem, hastaların şikayetlerini arttırır. Bu duruma kadınlar erkeklere oranla daha duyarlıdır. Osteoartrit (kireçlenme), fibromiyalji (yumuşak doku travması) ve Reynaud hastalığı, kış mevsimi ile birlikte şikayetlerin arttığı romatizmal hastalıkların başında gelmektedir" dedi.

Uzun kış günlerinde güneş ışınlarından yeterince yararlanamayan hastaların ultraviyole ışığı ve D vitamini sentezleyemediğini söyleyen Yılmaz, kemik zayıflıkları ve kemiklerde yaygın ağrı ve sızlama gibi şikayetleri azaltmak için D vitamini desteğinin alınması gerektiğini belirtti.

"MİKROP KAPALI ORTAMLARDA DAHA ÇABUK YAYILIYOR"

Kışın yaygın kas ve eklem ağrısına sahip olan olguların çoğunluğunda başta viral olmak üzere çeşitli enfeksiyonların rol oynadığına dikkat çeken Yılmaz, boğazda bulunan bir mikrobun (streptokok) üst solunum yolları enfeksiyonlarına yol açtığının altını çizdi. Yılmaz, mikrobun okul ve hastane gibi kapalı ortamlarda daha çabuk yayılıp "akut eklem romatizması" diye adlandırılan iltihaplı bir romatizma hastalığa yol açabileceğini de ifade etti.

Yılmaz, romotoid artrit (eklem intihaplanması) ve ankilozan spondilit (şekil bozukluğuna neden olan intihaplı romatizma) gibi romatizmal hastalıklarda da havanın soğuması ve nem oranındaki artışla eklem şişliği ve eklemlerdeki sabah sertliği süresindeki artışın doğru orantılı olduğunu söyledi.

Yılmaz, romatizmanın bel ve boyun gibi omurgayı ilgilendiren hastalıklarda özellikle soğuk hava akımından sonra ağrı ve hareket kısıtlığı olarak karşımıza çıktığına dikkat çekti.

Soğuk havaların romatizma hastalıklarının nedeni olmakla birlikte hastalığa zemin hazırlayan ve mevcut hastalığı artıran bir etmen olduğunu kaydeden Yılmaz, "Koruyucu önlemler olarak mevsime uygun kıyafet ve ayakkabı seçilmesini, düzenli beslenmeyi, uzun süren eklem ve omurga ağrılarında şikayetlerin sadece havalara bağlanmayıp gerekli tıbbi araştırmaların yaptırılmasını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Soğuk Hava Romatizmal Ağrıları Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement