Suriyeli Sığınmacıların, "Soğukla" Mücadelesi - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Sığınmacıların, "Soğukla" Mücadelesi

Suriyeli Sığınmacıların, "Soğukla" Mücadelesi

Domiz Kampı Sorumlusu Xalil: ''Kamplarda açtığımız kurslarla, imkanlarımız dahilinde çocuklarımıza, fotoğraf çekme, spor, müzik, el sanatları derslerini veriyoruz.

24.12.2013 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Domiz Kampı Sorumlusu Halit Xalil (Halil), "Kamplarda açtığımız kurslarda imkanlarımız dahilinde çocuklarımıza fotoğraf çekme, spor, müzik, el sanatları derslerini veriyoruz. Amacımız çocukların gördükleri acıları bir nebze olsa hafifletmek ve savaşı unutturmaktır" dedi.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Duhok ilindeki Domiz Kampı'na yerleştirilen sığınmacıların, hayatı kış şartları nedeniyle her geçen gün zorlaşıyor. Suriyeli sığınmacı çocuklar, soğuk havadan olumsuz etkilenip hastalıklarla boğuşuyorlar.

Kamp yönetimi ise özellikle çocukların, iç savaş ve kötü yaşam koşulllarının neden olduğu acılarını hafifletmek için uğraş verdiklerini söylüyorlar. Domiz Kampı Sorumlusu Xalil, AA muhabirine yaptığı açıklamada kampta kalan çocukların sosyal hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için çeşitli kurslar düzenlediklerini ifade etti.

Xalil, "Çocuklarımızın hastalanmamaları aynı zamanda sosyal hayatlarını daha düzgün bir şekilde sürdürebilmeleri için birtakım kurslar hazırladık. Bu kurslara toplam 600 öğrenci katılıyor. Burada imkanlarımız dahilinde çocuklarımıza fotoğraf çekme, spor, müzik, el sanatları derslerini veriyoruz. Amacımız çocukların gördükleri acıları bir nebzede olsa hafifletmek ve savaşı unutturmaktır" şeklinde konuştu.

Yaklaşık  200 bin Suriyelinin IKBY'ye geldiğini ve bunların çeşitli kamplara yerleştirildiğini anlatan Xalil, kış mevsimi sebebiyle sıkıntının arttığını, ihtiyaçlara cevap vermekte zorlandıklarını ifade etti. Xalil, yardım kuruluşlarının kamplara gereken hassasiyeti göstermesi gerektiği çağrısı yaptı. Xalil, kampta kalan çocukların bir taraftan kurslara devam ettiğini diğer taraftansa ailelerine maddi destek sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Xalil'in bahsettiği çocuklaran biri olan Muhammed Ahmet, kamp içinde pamuk şeker satarak ailesine baktığını söyledi. Ahmet, "Sekiz ay önce ailemle birlikte savaştan kaçarak buraya geldik. Kamptaki çocuklara pamuk şeker satıyorum. Buraya ilk geldiğimizde yük taşıma işi yaptım. Kilomdan ağır yükleri kaldırdığım için sırtım ağrıdı. Artık ağır yükleri kaldıramıyorum. Bu yüzden gördüğünüz gibi ağır olmayan işler yapmaya çalışıyorum." diye konuştu

Kamptaki el sanatları kursuna giden 10 yaşındaki Hunav Ahmet ise kursta kazak örmeye çalıştığını dile getirerek " Arkadaşlarımla birlikte kursa geliyorum. Burayı çok yararlı  buluyorum. Kazak yapmaya çalışıyorum. İnşallah burada kazak örmeyi öğrenerek arkadaşlarıma kazak yapacağım" dedi. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Sığınmacıların, 'Soğukla' Mücadelesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement