NASA, Yıldızın Parçalanma Anını Paylaştı - Son Dakika
Dünya

NASA, Yıldızın Parçalanma Anını Paylaştı

NASA, dünyadan 290 milyon ışık yılı uzaklıkta kara deliğin yakınından geçen yıldızın parçalanma anını paylaştı. Video kısa sürede izlenme rekoru kırdı.

26.10.2015 15:16  Güncelleme: 15:32

NASA, dünyadan 290 milyon ışık yılı uzaklıktaki PGC 043234 galaksisinin merkezindeki bir kara deliğin, kütlesi Güneş'ten milyonlarca kat büyük olan bir yıldızı nasıl parçaladığını gözlemledi. Yayımlanan videoda, kara deliğin yıldızı inanılmaz bir çekim gücüyle parçaladığı ve parçalanan yıldızın uzaya X-ray ışınları yaydığı görülüyor.

Chandra X-Ray Gözlemevi, Swift Gamma-ray Burst Explorer ve XMM-Newton teleskopları, yaşanan bu olayın ardından uzay boşluğuna yayılan ışınları tespit etmeyi başardılar.

İLK KEZ PAYLAŞTILAR

NASA'nın yaptığı araştırma sonucu keşfedilen bu olayla ilgili konuşan Michigan Üniversitesi'nden Jon Miller, kara deliğe yaklaşan bir yıldıza neler olabileceğine dair en net gözlemlerden birini yaptıklarını söyledi. Yıldızın yok olmasından sonra kara deliğin içerisine çekilen yıldız kalıntıları, milyonlarca derece ısıya maruz kaldıktan sonra büyük miktarlarda X-ray ışınları oluşturuyor.

NASA ELDE ETTİĞİ VERİLERİ DE PAYLAŞTI

NASA'nın elde ettiği yeni verilerde kara deliğin, kütlesi yüksek olan yıldızı sindirmek için çok hızlı davranamadığı ve yıldızın bazı parçalarının kara delikten dışarı çıktığı belirlendi. Yıldız parçalarının, kara deliğin var olması muhtemel tek sabit yörüngesinde ya da yakınında kaldığı düşünülüyor.

Bunun dışında kara delikten uzaklaşan bir rüzgarın oluştuğu, fakat kara deliğin yüksek çekim gücünden dolayı kaçamayarak hapsolduğu ortaya çıktı.

NASA, Yıldızın Parçalanma Anını Paylaştı

Son Dakika Dünya NASA, Yıldızın Parçalanma Anını Paylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (25)

  • tarık suresi: tarık suresı 15 5 Yanıtla
  • melek: Kara delikten yildizi yutan karanlik diye islam kitabimizda yaziyor.Tarik suresi 18 1 Yanıtla
  • Umut: Bu karadelik tanrıyı bili yutar 2 17 Yanıtla
  • Doğrudan: Mucize yaradılış herseyin özeti 19 0 Yanıtla
  • adiyamanli 02: Hadi lan aynisini bilgisayardan bende yaparim size. Kime kandiriyonuz? Inanmayin böyle seylere 7 8 Yanıtla
  • gulsum: Karanligi yaran yildiz diye islam kitabimizda geciyor karadelikten soz ediyor 13 0 Yanıtla
    farkinda ol: Tarik suresinin ilk ayetini oku gorursun . 1 0
  • ADANALI: BABAM BANA KIZDI OGLUM KAPATIP AÇMA ŞU BİLGİSAYARI DEDİ :)))) 11 0 Yanıtla
  • Osmanlı uk: Güzel bir bilgisayar oyunu izledik . Hikaye satıyorlar utanmazlar 6 5 Yanıtla
  • yiğit: tamamen animasyon . deniliyorki güneşten bile milyonlarca kat büyük bir yıldızmış. 2 saniyede karadewliğin etrafını sarıyor toz partikülleri. ışık hızından bile binlerce kat hızda ilerlyor. bu kısmı inandırıcılığını kaybettirmiş 6 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement