Zimbabve'de Beyaz Çiftçilere 99 Yıllığına Arazi Kiralama Hakkı - Son Dakika
Güncel

Zimbabve'de Beyaz Çiftçilere 99 Yıllığına Arazi Kiralama Hakkı

Zimbabve'de askeri müdahaleden sonra iş başına gelen yeni hükümet, ülkedeki beyaz çiftçilere 99 yıllığına arazi kiralama hakkı verdiğini açıkladı.

01.02.2018 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zimbabve'de askeri müdahaleden sonra iş başına gelen yeni hükümet, ülkedeki beyaz çiftçilere 99 yıllığına arazi kiralama hakkı verdiğini açıkladı.

Ülkenin devlete bağlı gazetesi The Herald'da yer alan habere göre, Arazi, Tarım ve Kırsal Yerleşim Bakanlığı, daha önce sadece 5 yıllık kiralama sözleşmesi yapabilen beyaz çiftçilerin bundan sonra 99 yıllık arazi kiralama sözleşmesi yapabileceğini duyurdu.

Bakanlık, bölge yetkililerine gönderdiği yazıda kararın derhal yürürlüğe sokularak uygulanmasını istedi.

Kararın ardından açıklama yapan Ticari Çiftçiler Birliği Direktörü Ben Giplin, henüz kararı görmediklerini ancak gelişmeyi olumlu bulduklarını ifade etti.

Giblin, "Şu anda ülke genelinde yaklaşık 200 kadar beyaz çiftçi var. Asıl bilmek istediğimiz şey ülkeye geri dönerek çiftçilik yapmak isteyenlere ne olacağı." diye konuştu.

Karar, askeri müdahaleden sonra Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Emmerson Mnangagwa'nın beyaz çiftçileri koruma sözünün ardından alındı.

Devlet Başkanı Mnangagwa, eski beyaz çiftçilerin ülkeye özgür şekilde geri dönerek herkes gibi arazi tahsisi talebinde bulunabileceğini açıklamıştı.

Eski Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin 2000'lerde uygulamaya koyduğu ve beyazlara ait toprakların siyahi vatandaşlara verilmesini öngören toprak reformundan önce ülkede 4 binden fazla beyaz çiftçi bulunuyordu.

Beyazlar, reform öncesi ülkedeki en verimli ve büyük toprakları elinde bulundururken, Mugabe ekonomiyi olumsuz etkilediği öne sürülen reform sebebiyle eleştirilere maruz kalıyordu.

Zimbabve Anayasası'na göre, ülkedeki tüm tarım toprakları devlete ait kabul ediliyor ve gerekli koşulları sağlayan çiftçilere kiralanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zimbabve'de Beyaz Çiftçilere 99 Yıllığına Arazi Kiralama Hakkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement