Türkiye'nin vize serbestisi sonbaharda görüşülecek - Son Dakika
Hukuk

Türkiye'nin vize serbestisi sonbaharda görüşülecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Zirvesi'ndeki Avrupa Birliği resti karşılık vermeye başladı. Türkiye'nin AB'de önünü açma teklifine karşılık olarak, Avrupa Birliği'nde görevli üst düzey bir yetkili Türkiye'nin vize serbestisi konusunun sonbaharda görüşüleceğini açıkladı. Yetkili, Türkiye'nin aday ülke ve kilit ortak olarak önemini vurgulayarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yeniden ivme kazanılmasının önemli olduğunu belirtti.

06.08.2023 11:28  Güncelleme: 12:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Zirvesi'ndeki Avrupa Birliği resti karşılık vermeye başladı. Erdoğan'ın " Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in üyeliği konusunda önünü açalım" sözleri sonrasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Avrupa Birliği'nde görevli üst düzey bir yetkili "Türkiye'nin vize serbestisi sonbaharda görüşülecek" sözlerine yer verdi.

"AVRUPA KONSEYİNE RAPOR SUNMAYA DAVET ETTİLER"

Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde kısa vadede hangi adımların izleneceğini değerlendiren üst düzey AB yetkilisi, "Seçimlerden kısa bir süre sonra, haziran ayında Avrupa Konseyi, Yüksek Temsilciyi ve Komisyonu, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araçlara ve seçeneklere dayanarak, AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatı hakkında Avrupa Konseyi'ne bir rapor sunmaya davet etti, stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemek amacıyla. Bu rapor sonbaharda tartışılacak. Daha temmuz ayında dışişleri bakanları, AB'nin Türkiye ile yeniden ilişki kurması ve mevcut farklılıklar arasında köprü kurmaya çalışırken ortak çıkarlar üzerine inşa edilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundular" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE ADAY ÜLKE VE KİLİT ORTAK OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR"

Yakalanan olumlu havanın tam üyelik müzakerelerinin tekrar ivme kazanmasını sağlayıp sağlamayacağına yönelik soru üzerine yetkili, "Türkiye, birçok ortak çıkar alanında aday ülke ve kilit ortak olmaya devam etmektedir. Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanan temel özgürlüklere ve değerlere sahip çıkılması, yeniden ivme kazanılması açısından elzemdir" diye konuştu.

"BU TARTIŞMANIN SONUCUNU ÖNCEDEN TAHMİN EDEMEYİZ"

Vize serbestisi konusunda gelecek dönemde yaşanacak gelişmelere ilişkin ise yetkili, "Yüksek Temsilci ve Komisyonun AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatına ilişkin Avrupa Konseyi'ne sunduğu rapor sonbaharda görüşülecek. Bu tartışmanın sonucunu önceden tahmin edemeyiz" açıklamasında bulundu.

"AB VE TÜRKİYE 16 MÜZAKERE FASLINI AÇMIŞTI"

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik açısından hangi aşamaları tamamladığını açıklayan yetkili, "Katılım müzakerelerinde (2018'den beri) devam eden duraklamadan önce AB ve Türkiye toplam 35 müzakere faslının 16'sını açmıştı. Sadece bilim ve araştırma faslı geçici olarak kapatıldı. 2006 yılında Konsey, Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin kısıtlamalarıyla ilgili 8 faslın açılmayacağına ve Türkiye, AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması Ek Protokolü'ne ilişkin taahhütlerini yerine getirene kadar başka fasılların geçici olarak kapatılmayacağına karar vermişti" şeklinde konuştu.

VİZE SERBESTİSİ NEDİR?

Vize Serbestisi Diyaloğu tamamlandığında biyometrik pasaport sahibi tüm vatandaşlar, Schengen ülkelerine iş, ailevi ya da turistik amaçlı kısa süreli ziyaretlerinde (180 gün içinde 90 güne kadar) vizesiz seyahat edebilecek. Schengen vizesi, Birleşik Krallık ve İrlanda hariç tüm AB üyesi ülkeler için geçerlidir.

Türkiye\'nin vize serbestisi sonbaharda görüşülecek

Son Dakika Hukuk Türkiye'nin vize serbestisi sonbaharda görüşülecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • mücahid: Siz olsanız alırmıydınız avrupa birliğine?85 milyonluk ülke,13 milyonu mülteci,yüzde 40 asgari ücretli bir ülkeye ,siz vize serbestliği getirirmiydiniz?empati yapın önce!!! 70 10 Yanıtla
  • Mehmet Aydın: Avrupa Birliğine sakın güvenmeyin derim 39 34 Yanıtla
  • Burhan Polat: Kendilerinin inanmadıklarına bizim inanmamız bekliyorlar. Sadece gülüyorum. :)) 53 0 Yanıtla
  • bedir arslan: 60 yıldır aynı hikaye 48 0 Yanıtla
  • Münir pekel: Kim vercek? adam ismini türkçe berk almış baba adı ebu el hayyim vize için secereni istiyorlar,isveç istediğini aldı 31 5 Yanıtla
  • mücahid: Ya akıl var,mantık var.Mülteci ülkesi oldu türkiye.Avrupa niye vizesiz alsın,niteliksiz mülteciler ülkesini??? 32 3 Yanıtla
  • Mehmet Bayraktar: Hayır demek için sonbaharı bekliyorlar. Türkün Türk’ten başka dostu yok. 15 4 Yanıtla

Advertisement