Cenin'de teslim olan iki Filistinli, İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü. Olay savaş suçu olarak değerlendiriliyor.
İsrail'de bir vatandaş, Netanyahu'ya yönelik suikast girişimi nedeniyle tutuklandı.
İsrailli yetkililer, Ürdün ile işgal altındaki Batı Şeria arasındaki sınırda gerçekleşen saldırıda üç kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Saldırıda bir kamyonla sınır bölgesine yaklaşan saldırgan, İsrail güvenlik güçlerine ateş açtıktan sonra öldürüldü. Sınır kapıları kapatıldı ve olayın araştırılması devam ediyor.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas tarafından rehin alınan 2'si kadın 4'ü erkek olmak üzere 6 İsrailli'nin cesedine ulaşıldığını duyurdu. Cesetlerin Gazze'de bulunduğu ve Hamas tarafından öldürüldüğü belirtildi. İsrail güvenlik güçleri, rehinelerin cesetlerini ülkelerine getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Altı Gün Savaşları'nın yıl dönümü için "Bayrak Yürüyüşü" düzenleyecek olan radikal Yahudiler, kalabalık bir grupla Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. 60 bin kişinin katılması beklenen yürüyüşte İsrailliler, Filistin basınının serbest çalışanı Saif Kwasmi'ye ve yerel halka saldırdı. Kwasmi daha önce nisan ayında İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail güvenlik güçleri ve yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria'da 500'den fazla Filistinliyi öldürdüğünü belirterek, işgal altındaki Batı Şeria halkının katliama maruz kaldığını söyledi. Türk, İsrail'i angajman kurallarına uymaya çağırdı ve cinayetlerin soruşturulması ve hesap sorulması gerektiğini vurguladı.
The Guardian gazetesine göre, İsrail güvenlik güçlerinin bazı üyeleri, Gazze'ye giden insani yardım konvoylarının yerini aşırı sağcı aktivist ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilere bildirerek tırları engellemesini sağlıyor. İsrailli yetkililer, konvoyların engellenmesi için aşırı sağcı aktivist ve yerleşimcilerle 'gizli anlaşma' yaptı. Yardımların engellenmesini önlemek ve yerleşimcilerin faaliyetlerini belgelemek için Terkumya kontrol noktasına giden İsrailli insan hakları avukatı Sapir Sluzker Amran da bir yerleşimci tarafından dövüldüğünü ve İsrailli yetkililerin saldırıyı durdurmak için hiçbir şey yapmadığını söyledi.
İşgal altındaki Kudüs'ün doğusunda, İsrail güvenlik güçleri tarafından bir Filistinli'nin öldürüldüğü bildirildi. Filistin Kızılayı, ölen Filistinlinin cenazesini teslim aldıklarını ve hastaneye götürdüklerini duyurdu. Görgü tanıklarına göre, Filistinli askerler tarafından kurşun yağmuruna tutuldu ve sağlık müdahalesi için gelen ambulanslara engel olundu. Bu olayla birlikte Batı Şeria'da İsrail kurşunuyla öldürülen Filistinli sayısı 506'ya yükseldi.
Hindistan ile İsrail güvenlik güçleri, Yeni Delhi'de ortak güvenlik tatbikatı gerçekleştirdi. İsrail Büyükelçisi Naor Gilon, tatbikatın terör tehlikesine karşı yapıldığını duyurdu. Tatbikat, güvenlik personelinin hazırlığını ölçmek ve ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirildi.
İsrail güvenlik güçleri, işgal altındaki Gazze Şeridi'nde alıkonulan Filistinlilerin yaklaşık yüzde 10-15'inin Hamas ile ilişkili olduğunu belirtti. Alıkonulanlar arasında Hamas üyesi olmayan Filistinlilerin de olduğu kaydedildi.
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Batı Kudüs'te bir İsrail kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırıyı üstlendi. Saldırıda 1 İsrail askeri öldü, 4 kişi yaralandı. İsrail güvenlik güçleri saldırıyı gerçekleştirdikleri iddia edilen 3 Filistinliyi öldürdü.
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları sırasında güney sınırlarında yaşanan çatışmalarda kullanılamaz hale gelen sivil araçlar, Netivot'ta toplanıyor. İsrail güvenlik güçleri tarafından incelenen hurdaya ayrılan araçlar, çatışmaların etkilerini gözler önüne seriyor.
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları devam ederken, güney sınırlarında yaşanan çatışmalarda sivillere ait onlarca araç da hurdaya çıktı. Kullanılamaz hale gelen araçlar İsrail'in güney sınırındaki Netivot'ta toplandı. Hurdaya ayrılan araçlar, İsrail güvenlik güçleri tarafından tek tek incelendi.
AK Parti Sözcüsü Çelik: "İsrail güvenlik güçleri sistematik olarak tüm insani değerleri katletmektedir" "Bu kayıp aynı zamanda bizim kayıbımızdır.
İsrail medyasına göre, İsrail'deki güvenlik güçleri abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenlemek için hazırlık yapıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir rapora göre, İsrail güvenlik güçleri Gazze'ye karadan giriş yapmak için hazır, ancak siyasi onay bekliyor. Rapor, İsrail kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ni silahsızlandırmayı hedeflediğini belirtiyor. İsrail resmi makamlarından henüz bir açıklama yapılmadı. Ayrıca İsrail Ordusu'nun Hamas ve İslami Cihad hareketlerine ait noktalara 6 bin bomba attığı ve Gazze Şeridi'nde büyük çaplı hava saldırıları düzenlediği bildirildi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden çevredeki İsrail yerleşimlerine sızan Filistinli silahlı gruplarla çatışmaların devam ettiğini doğruladı. İsrail güvenlik güçleri, Beeri beldesinde gece boyunca 70-90 arası silahlı unsurla çatışmaya girdi ve Filistinli grupların tamamının yerleşim yerine sızmayı başaramadığı belirtildi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden 800-1000 arası Filistinli silahlı unsurun İsrail içindeki 20 yerleşim yeri ve 11 askeri üsse girdiğini değerlendirdi. Tahliye edilen yerleşim birimleri ise devam ediyor.
İsrail'in Siderot kentindeki bir polis karakolunda saklanan silahlı bir Filistinliyi yakalamak için karakolun duvarını yıktığı ancak Filistinlinin kaçmayı başardığı belirtildi. İsrail güvenlik güçleri, Filistinliyi arama çalışmalarına devam ediyor.
İsrail'de milyonlarca Yahudi, en kutsal dini bayram sayılan Yom Kippur'u kutluyor. Resmi tatilin olduğu ülkede havaalanları, toplu taşıma araçları, radyo ve televizyon kurumları faaliyetlerine ara verirken, resmi daireler, dükkanlar ve iş yerleri de kapandı. İsrail güvenlik güçleri işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki bazı noktaları beton bloklarla kapattı. Yahudiler, Yom Kippur'u oruç tutup ibadet ederek geçiriyor ve gün boyunca tüm dünyevi uğraş ve zevklerden uzak durmaya çalışıyor.
İsrail güvenlik güçleri son iki günde altı Filistinli'yi öldürdü. Salı gece geç saatlerde Cenin mülteci kampına yapılan baskında dört Filistinli öldürüldü. Çarşamba sabahı Eriha kentinde gerçekleştirilen baskınla birlikte ölü sayısı altıya çıktı. İsrail ordusu, ölümlerle ilgili net bir açıklama yapmadı. Filistin Yönetimi İsrail birliklerinin mülteci kampından çekilmesinden kısa bir süre sonra Cenin'deki kampa ateş açıldığını açıkladı. Ölen dört kişinin de 20'li yaşlarda erkek olduğu belirtildi. Direnişçiler Filistin Yönetimi'nin kendilerini yeterince koruyamadığını savunuyor. İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki protestoların ardından bir Filistinli daha öldürdüğü bildirildi.
İsrail güvenlik güçleri, işgal altında tuttuğu Batı Şeria’nın kuzeyinde, Cenin mülteci kampına yakın bir bölgede üç Filistinli militanı öldürdüğünü duyurdu. Filistinli liderler saldırıyı kınadı. İsrail ordusu, Filistinli grubun saldırı gerçekleştirmek üzere hareket halinde olduğunu ve arabalarında otomatik tüfeklerin bulunduğunu söyledi. Filistinli silahlı gruplar, İsrail saldırısını kınayarak intikam sözü verdi.
İsrail'de, Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeren yasa tasarısıyla ilgili protestolar ve eylemler hız kazandı. Meclis binası önünde toplanan İsrailliler, Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon aleyhine sloganlar attı. İsrail güvenlik güçleri, eylemcilere müdahalede bulundu.
İsrail ordusu, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan İsrailli yerleşimcilerin bölgedeki Filistin beldelerine düzenlediği ve onlarca ev ve aracı ateşe verdiği organize saldırıları milliyetçi terörizm olarak nitelendirdi. İsrail güvenlik güçleri, bu isyancılara karşı mücadele edeceğini ve yerleşimci şiddetine karşı tutuklamaların genişletileceğini açıkladı. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yaklaşık 300 yasa dışı ve kaçak yerleşim yerinde 700 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı. İsrail güvenlik güçleri Gazze'ye saldırarak 13 masum insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Saldırıda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te, 26 yaşındaki Filistinli doktor Muhammed el-Asibi'nin İsrail polisi tarafından öldürülmesini kınayan göstericiler, İsrail güvenlik güçleri tarafından güç kullanılarak dağıtıldı.
EL HALİL, 18 Ocak (Xinhua) -- İsrail güvenlik güçleri, Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El Halil kentinin kuzeyindeki Halhul kasabasında düzenlenen silahlı saldırının olay yerinde toplanıyor, 17 Ocak 2023.
Son dakika dünya haberi: Birleşmiş Milletlere bağlı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), dün açıklama yaparak yürütülen bağımsız soruşturma sonucunda, Shireen Abu Akleh'i öldüren kurşunların İsrail Güvenlik Güçleri'nden (ISF) geldiğini duyurdu.