Sebze tüketmeyi seviyorsanız ve doğru sebze pişirme yöntemlerini biliyorsanız sebzelerden tam olarak verim alabilirsiniz. Pişirme süreçlerinde hata yapmazsanız sebzeler tabağınızın yıldızı olabilir.
Sebzeleri soymalı mıyız?
Bazen bazı sebzeleri soymak için bir neden vardır. Yumuşak bir patates püresi yapmak için patatesleri soymanız gerekir. Fakat genel olarak, sebzeleri soymamız için gerçek bir sebep yoktur. Aslında sebzeleri soymak yemeğinizden sağlıklı bir antioksidan ve lifleri çıkarmak anlamına gelir. Kabak, pancar, patates veya havuç gibi gıdalara soymadan önce iki kez düşünün ya da kabuklarını iyice ovalayarak yıkayın.
Düşük ısıda kavurun
Kusursuz kavrulmuş sebzeler bile bazen kötü bir tada dönüşebilir. Fırından çıkarttığınız sebzeler kahverengiyse muhtemelen bir şeyler ters gitti ve sorun pişirme sıcaklığınızdan kaynaklıdır.
Yanlış tava kullanıyor olabilirsiniz
Sebzelerin kavrulması sırasında dikkat edilmesi gereken en iyi ateş sıcaklığı değildir, doğru tencereye de sahip olmanız gerekir. Pişirme gereçleri suyun buharlaşmasını önleyecek sebzelerin daha lezzetli olmasını sağlayacak özellikte olmalı.
Küçük tencere kullanmak
Tencereniz yeterince büyük değilse sebzelerinizin yeri daralır ve iyi bir şekilde karamelize olamazlar. Bu da sebzelerin lezzetlenmesini engeller.
Sebzeleri aynı boyutta kesin
Pişireceğiniz sebzelerin boyutları aynı olmalı. Tencere içerisinde büyük küçük ya da kalın ince sebzeler aynı oranda pişme göstermeyebilir. Eğer tatlarının aynı olmasını istiyorsanız ebatlarını da aynı ölçüde kesmelisiniz.
Sebzeleri uygun bir şekilde terbiye edin
Sebzeleri kavurmak için 2 öneri var kavurmadan önce tuzlamak ya da kavurduktan sonra tuzlamak. Tuzsuz kavrulan sebzeler kurur ve susuz bir hale gelir, önceden tuzlanıp kavrulan sebzeler ise daha iyi karamelize olur. Kavurmadan önce sebzeleri tuzlamalısınız. Ayrıca, baharatlarla harmanlamak sebzelerini daha lezzetli ve sağlıklı hale getirecektir.
Izgara yaparken sebzeleri yağlamamalısınız
Izgara, buğulama veya kavurma sebzelerin yanına yakışan lezzetlerden birkaçıdır. Bifteğin yanın bir sebze yapacaksanız bu sebzeleri yağlamamanız gerekiyor. Çünkü sebzeleri yağlamak sebzelerin yanmasına neden olabilir.
Dondurulmuş sebze kullanıyor musunuz?
Dondurulmuş sebzelerden kaçınmaya eğilimli olabilirsiniz ama zaman zaman kurtarıcı olabilirler. Mesela bezelye toplandığı zaman nişastaya dönüşür ama buzlukta bekletilen bezelyeyi kullanmak her zaman daha iyi bir yoldur.
Buharda mı kaynar suda pişirmek mi?
Sebzeler kaynar suda pişirmek onlara hiçbir iyilik yapmadığınız anlamına gelir. Kaynayan suyun içerisine sızan besin maddelerini ve dokusunu kaybeder. Buharda pişirme ise sebzelerinizin sağlıklı vitaminler ve antioksidanlar ile dolu kalmasını sağlar.
Doğru miktarda yağ kullanıyor musunuz?
Sebzeler eşit oranda yağ miktarına ihtiyaç duymazlar. Mantar ve patlıcan gibi etli sebzelerin kök sebzelerden biraz daha fazla yağ içerir. Yaklaşık 2 çorba kaşığı yağ genellikle bir tam pişirme için ihtiyacınız olan tek şey, ancak sebzelerinize göre buna göre ayarlamayı unutmayın.
Sebzeleri birlikte pişirmek
Her şeyi birlikte pişirmek bazen doğru olmayabilir. Patates ve kuşkonmazı birlikte pişirmeye kalkarsanız kuşkonmaz, patateslerden çok daha uzun sürede pişer. Buda pişirme sürelerini etkiler. En iyi her bir sebzeyi ayrı ayrı pişirin ve pişirdikten sonra birleştirin.
Çok uzun süre pişirmek
Sebzelerinizin besinlerini kaybetmesine neden olmak istemiyorsanız çok uzun süre pişirmeyin. Sebzelerin pişirme süresi ne kadar kısa olursa, vitaminler ve antioksidanlar da o kadar iyi olur.
Merve Ağdağlı/ PembeNar Özel
Son Dakika › Kadın › Sebzeleri Pişirirken Yapılan Hatalar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?